Haberler

Meteorolojik Şamandıra Kurulumuna Sevimli Misafirler

MURAT EĞİLMEZ - Antalya Körfezinin 20 kilometre açıklarına meteorolojik amaçlı şamandıranın kurulması anına yunuslar eşlik etti.

Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Serik ilçesindeki Belek tatil merkezinin yaklaşık 20 kilometre açıklarında denizdeki meteorolojik parametrelerin (rüzgar, sıcaklık, deniz suyu sıcaklığı, basınç, dalga hızı, yönü ve yüksekliği ile akıntı hızı ve yönü) ölçümlerinin yapılabilmesi için "meteorolojik şamandıra" kurdu.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Davut Öztürk, 2010-2017'de Türkiye denizlerinde 78 deniz otomatik gözlem istasyonunun kurulduğunu söyledi.

Öztürk, "Bu şamandıraların her biri aynı zamanda otomatik gözlem istasyonu oluyor. Bu istasyonlardan anlık olarak devamlı meteorolojik parametrelerin ölçümlerini havaya ve denize ait ölçümleri yapabiliyoruz." dedi.

Körfezin 20 kilometre açığına gemiyle gittiklerini ve şamandırayı 330 metre derinlikteki zemine bırakılan 2,5 tonluk beton büze sabitli çelik ve ipek halatlara bağladıklarını aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"Eskiden uydu ve radarlarla klasik yöntemlerle denizlerimizden meteorolojik veri topluyorduk. Bu sistemler sayesinde artık yerinde, gerçek, sürekli veriler elde edebiliyoruz. Bu sayede deniz ulaşımını daha güvenli ve ekonomik hale getirmiş oluyoruz. Elde ettiğimiz verileri anında yayın yaparak ilgili sektörlere ulaştırıyoruz. Örneğin verilere bakan gemi rotasını ona göre belirliyor, gereksiz zaman ve akaryakıt tüketiminin önüne geçmiş oluyor."

"Denizde tahmin oluşturmada otorite olduk"

İstasyonlardan her birinin kurulumunun ortalama 800 bin liraya mal olduğunu belirten Öztürk, "Bu istasyonların kurulmasıyla birlikte ülkemiz de artık denizlerle ilgili tahmin oluşturmada otorite haline gelmiştir. Bu bizi dünya çapında özellikle denizcilikte gelişmiş Avrupa ülkeleri arasında da söz sahibi yapıyor. 2010 yılı öncesinde denizlerimizde bu sistemler yoktu. Artık bu sayede daha gerçek ve tutarlı veriler elde ediyoruz." dedi.

Antalya açıklarında 6, Muğla kıyılarında da 7 istasyonlarının bulunduğunu kaydeden Öztürk, 2023 yılına kadar ülke kıyıları genelinde istasyon sayısını 92'ye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu istasyonlara bazen büyük gemilerin çarpabildiğini, kaza kırımına uğradıklarını belirten Öztürk, bunun önüne geçebilmek için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne koordinatlarını bildirdiklerini vurguladı.

Öztürk, kurulum sırasında kendilerine eşlik eden yunus sürüsü sürprizinin ise büyük moral olduğunu söyledi.

Sevimli Akdeniz yunuslarının, 6 saatte kurdukları istasyonun bulunduğu noktaya kadar atlaya zıplaya gemilerini takip ettiğini belirten Öztürk, "10 civarında grup halindelerdi, izlemek çok keyifliydi. Bu balıkların çok uğurlu olduklarına inanıyoruz, inşallah onların uğurunun da etkisiyle bu istasyonumuzun verimi güçlü olur" diye konuştu.

Meteorolojik şamandıraların önemi

Meteorolojik şamandıralardan alınan veriler sayesinde, başta balıkçılık, deniz ulaşımı olmak üzere tüm sektörler için Cebelitarık Boğazı'ndan Hazar Denizi'ne kadar noktasal hava ve deniz tahminleri yapılabileceği vurgulandı.

Bu sistemler ile kara yüzeyinden olduğu gibi, üç tarafı denizle çevrili Türkiye'de deniz üzerinden de meteorolojik verilerin toplanması amaçlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Antalya Belek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title