Haberler

Diyabetli Hayatlar - Kendisi Gibi Diyabetli Anne ve Babasının En Büyük Yardımcısı Oldu

Giresun'da yaşayan 44 yıllık diyabet hastası Zekiye Yılmaz (49), hastalıkla ilgili edindiği bilgi, birikim ve tecrübeleri, kendisinden yıllar sonra diyabet teşhisi konulan annesi ve babasının tedavi sürecine aktarıyor.

ATAKAN ÇITLAK - Giresun'da yaşayan 44 yıllık diyabet hastası Zekiye Yılmaz (49), hastalıkla ilgili edindiği bilgi, birikim ve tecrübeleri, kendisinden yıllar sonra diyabet teşhisi konulan annesi ve babasının tedavi sürecine aktarıyor.

Diyabet teşhisi 4,5 yaşındayken konulan, Giresun Orman Bölge Müdürlüğünde görevli Zekiye Yılmaz, insülin pompasının yanı sıra 11 çeşit ilaç kullanıyor. Anne ve babası da diyabet hastası olan Yılmaz, diyet programlarının yanı sıra tedavi sürecinde anne ve babasının en büyük yardımcısı.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığının teşhisinin 4,5 yaşında konulduğunu ve ilk yıllarda zorlu bir tedavi süreci geçirdiğini söyledi.

Çocukluğu ve okul dönemlerinde sık sık hastaneye yattığını vurgulayan Yılmaz, ilerleyen yıllarda ise hastalığıyla yaşamayı öğrendiğini kaydetti.

Şeker ve şeker içeren ürünlerin yasak olması nedeniyle çocukluğunda ramazan bayramlarını hiç sevmediğini aktaran Yılmaz, "Çocuksunuz ve herkes şeker yiyor. Siz yiyemiyorsunuz, çünkü yasak. Anneannem mısır unundan helvalar yapardı ancak yiyemezdim. Ne çok isterdim yemeyi." dedi.

"Bir çok yiyeceğin tadını halen bilmiyorum"

Yılmaz, başta tatlılar olmak üzere birçok yiyeceğin tadını halen bilmediğini, bunun kendisinde hep bir özlem olarak kaldığını ifade ederek, "Hatta yakınlarıma vasiyetim bile var, ölmeden bir kilo tatlı yemek için. Zaman zaman şeker düşüklüğünde alıyorum ancak normal şartlarda tadını bilemiyorum. Başta tatlılar olmak üzere birçok yiyeceğin tadını halen bilmiyorum." diye konuştu.

Giresun mutfağının ağırlıklı olarak balık ve yeşillik yemekleri üzerine kurulu olmasının dengeli beslenmesinde önemli katkı sunduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Çok şanslıyım yeşilliğin ve balığın bol olduğu bir bölgede yaşıyorum. Daha sağlıklı beslenmemde bu özellikler bana ciddi katkı sunuyor. Bir hafta yeşillik ve protein grubu, diğer hafta tahıllarla beraber protein ve baklagillerden yer değiştiriyorum."

Diyabet hastalığının iş hayatını da zaman zaman olumsuz etkilediğini, başarılı olmak için ekstra performans göstermesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "İş yerinde zaman zaman zorlanıyorum. Yarın sabah nasıl kalkacağımı bilemediğim için bugünün işini yarına bırakmamaya çalışıyorum. Bazen iki kat performans harcamak durumunda kalıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Annesi ve babası da diyabet hastası

Zekiye Yılmaz, annesi Hacer Yılmaz'a 10, babası Alaattin Yılmaz'a ise iki yıl önce diyabet teşhisi konulduğunu söyledi. Yılmaz, "Kendi bilgi, birikim ve tecrübelerimi onların tedavi süreçlerine aktarıyorum. Diyet programlarından ilaçlarının düzenli kullanımına kadar her konuda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi.

Anne Hacer Yılmaz ise kızının çocukluk döneminde zorluklar yaşadıklarını aktararak, "Zekiye, dört kardeşten birisi. Diğer kardeşleri her şeyi yiyebiliyordu. Ancak kendisinden esirgiyor, kaçırıyorduk. Yemesin diye gözetlemeye çalışıyorduk. Çok zordu, tabii çocuktu her şeyin tadına bakmak istiyordu. Ama müsaade etmiyorduk." ifadelerini kullandı.

Kızının hem kendisinin hem de babasının tedavi sürecinde çok yardımcı olduğunu ifade eden Yılmaz, Zekiye Yılmaz'ın diyabetle ilgili her şeyi bildiğini kaydetti.

Anne Yılmaz, kızının adeta kendisinin doktoru olduğunu vurgulayarak, "Yaşantısını diyabete göre ayarladı. Çocukluğu döneminde biz onun tedavisine yardımcı oluyorduk, şimdi o bize. Onun tecrübe ve bilgilerinden babası da ben de yararlanıyoruz. Tedavi sürecimizde bize çok faydası oluyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Sağlık

Hacer Yılmaz Giresun Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title