Haberler

Kars'ın Bozayıları Dünyaya Açıldı! Türkiye'nin İlk Yaban Hayat Belgeseli Çekildi

Güncelleme:

Bozayıların yaşamını konu alan BBC'nin Türkiye'de çektiği ilk yaban hayatı belgeseli, 15 Şubat'ta İngiltere ile ABD başta olmak üzere, 200'den fazla ülkede yayınlanacak.

28 KASA MALZEME İLE KARS'A GELDİLER

Kuzeydoğa Derneği'nden Ayşegül ve Emrah Çoban, Utah Eyalet Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mark Chynoweth, Zagreb Üniversitesi'nden Prof. Dr. Josip Kusak ve Utah ve Koç üniversitelerinde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile büyük bir ekip çalışması gerçekleştiren Gordon Buchanan liderliğindeki BBC ekibi, yirmi sekiz kasa malzeme ile geçen yaz yaban hayatı belgeseli çekimleri için Kars'a geldi.

AYI KAMERAYI KIRDI

BBC'nin ayılara taktığı kamera bozayının muazzam gücüne dayanamadı. İlk kameranın takıldığı bozayı "Faruk", uyanırken hafif bir dokunuşla kamerayı kırdı. Kars sanayi sitesindeki bir usta, özel bilgisayarlı lazer kesici cihazıyla farklı bir plastik metal alaşımı kullanarak kameranın arkasını tekrar yaptı ve ayılara takıldı.

KAMERALAR BİR EV FİYATINDA

Kameraların ayılara takılmasının ardından belgeselin çekimleri başladı. Bozayılarla çalışmak çok zor olduğundan, çekimleri ilk başta 2 hafta olarak planlayan BBC ekibi, çalışma süresini 7 haftaya uzatmak zorunda kaldı. BBC ekibi, çekimler sırasında dünyada sadece iki tanesi kullanımda olan, gece karanlığında 300 metreden bir bozayının kıllarını ayırt edebilen ve fiyatı bir evden daha pahalı olan özel gece kameraları da kullandı. Çekimler başarıyla tamamlandı.

TANITIM VİDEOSU BÜYÜK İLGİ ÇEKTİ

Belgesel daha gösterime girmeden BBC web sitesinde Faruk'un kavgasını gösteren tanıtım videosu, büyük ilgi çekti ve İngiliz Expres gazetesinde haber oldu. Belgeseldeki başrolleri, 'Faruk' ve 'Seha' isimli iki bozayı oynuyor. Görüntülerde, ayıların mağaralara girişleri, bir ayının kavga ettikten sonra kopan pençesini çekmesi ve çiftleşmesi yer alıyor. Kars-Erzurum otoyolunda yaşadıkları tehlike ve çöplükte beslenmeleri de bozayılara takılan kameralarla görüntülendi.

YÖNETMEN "EN ZORUYDU" DEDİ

Belgesel serisinin diğer bölümlerinde çoğunlukla evcil ya da insana daha yakın olan hayvanlarla çalışmış olan kamera mühendisi Chris Watts, BBC'ye verdiği röportajında bu belgesel serisinde sabrını en çok taşıran ve en zor hayvanın Kars'ın vahşi bozayıları olduğunu vurguladı.

15 ŞUBAT'TA YAYINLANACAK

Belgesel, dünyada 200'den fazla ülkede 372 milyon izleyicisi olan BBC ve ABD'de 63 milyon izleyicisi olan ABD devlet kanalı PBS'de 15 Şubat'ta yayınlanacak. Kars bozayı belgeseli sayesinde dünya bir kez daha Kars'ın ve Sarıkamış'ın bozayılarını, yaban hayatını, muhteşem doğasını ve coğrafyasını tanıyacak. On milyonlarca lira değerindeki bu reklam ve tanıtım sayesinde Kars ve Doğu Anadolu'da doğa turizminin artması da ümit ediliyor.

Şekercioğlu ve Kuzeydoğa Derneği, daha önce de 2012'de National Geographic ile Türkiye'de ilk kez bozayılara kamera takmış, bu da Türkiye'nin ilk National Geographic yaban hayatı belgeseli olmuştu. Daha ileri teknolojiye ve daha yüksek görüntü kalitesine sahip olan BBC kameralarında, her kutuda biri gece görüşü biri de gündüz görüşüne sahip iki kamera yer aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Amerika Birleşik Devletleri Sarıkamış Türkiye Kars Komik - İlginç Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500

Yorumlar (6)

KUZEY ATEŞDAĞLI:

Vahşi doğaya gerek yoktu kars merkezdede bir sürü ayı var zaten

9
0
yanıtYanıtla
gultekin04:

ayının çiftleşme sahnesini koymak neyin mantığı yahu? Hayvan temalı cinsel film mi çekiyorsunuz?Hayvan hakkında bilgi verirsin, avlanmalarını gösterirsin, kavgası uyuması ölmesini çekimlersin olur biter!

1
4
yanıtYanıtla
Suat cinar:

Gidinde birde orda yaşayanlara sorun Kac kişnin hayatına son verdi bir politikayla getirdiler doğaya saldılar insanlar arazide bile gezemiyor koyun inek besletmiyolar ayı besle neye yarıyacak etini yemedikten sonra o meralar boş kalsın ayılar gezsin biran önce onlar yok edip hayan otlak güvenli hale gelmelidir

0
2
yanıtYanıtla
KARA KUTU:

senin gibi ayilarin yasama hakki olduguna göre o gercek ayilarinda yasama haklari var.

yanıt0
yanıt0
sami:

dünyamız çok büyük bizler için yeterli dünyayı yaşanmaz yapabilmek için bırakın 4 ayaklı canlılarda yaşasın

0
0
yanıtYanıtla
cahilradarı:

şu sitedeki yorumları görünce insanımızın ne kadar yoz olduğu hiçbir fikrinin bulunmadığı konularda ne güzel salladığı görülüyor. daha çağan hocayı da kuzeydoğa derneğini tanımıyorsunuz tamam. hiç bbc belgeseli de mi izlemediniz. hocanın yaptıkları çok kıymetli. isterse gider dünyanın herhangi bir yerinde çalışır. adamı öveceğinize neler neler. ondan sonra niye atom bombamız yok uçağımız yok. olmaz tabi bu kafayla

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title