Haberler

Byegm'den "Tuzağa Düşme" Mesajı

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Türk Silahlı Kuvvetlerince yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na karşı terör örgütü mensupları ve yandaşlarının sosyal medyada yürüttüğü dezenformasyon faaliyetlerini "Tuzağa Düşme" başlığı altında derledi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun talimatıyla BYEGM tarafından hazırlanan çalışmanın giriş bölümünde, Tsk'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını baskı ve zulümden kurtarmak üzere 20 Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın başarıyla sürdürüldüğü belirtildi.

Harekatta, sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkatin gösterildiği vurgulanan giriş bölümünde, sahada Mehmetçik ile baş edemeyen terör örgütleri mensupları ve destekçilerinin sosyal medya hesapları ve yayın organları aracılığıyla harekatın amaç ve hedeflerini çarpıtmaya yönelik gerçek dışı mesajlar içeren algı operasyonlarına başvurduklarının altı çizildi.

Başka ülkelerde ve farklı zamanlarda gerçekleşen olaylara ilişkin görüntülerin harekat kapsamındaymış gibi gösterilerek Türkiye ve dünya kamuoyunun yanıltılmak istendiğine dikkat çekildi.

- AA, TRT ve BYEGM uzmanları hazırladı

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce, terör yandaşlarının çabalarını boşa çıkarmak,

harekatın bölge ve dünya kamuoyu tarafından doğru bilinmesini sağlamak amacıyla Anadolu Ajansı (AA), TRT

ve BYEGM uzmanlarınca tespit edilen ve tüm dünyada dezenformasyon içerikli paylaşımlarda

kullanılan görsellerin gerçek yer ve zamanlarını gösteren söz konusu çalışmanın hazırlandığı kaydedilen giriş bölümünde "Böylece bazı medya organlarında terörist unsurların gerçekleri çarpıtan mesajlarına bilerek veya bilmeyerek

alet olunmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların 8 ayrı dilde, "Tuzağa Düşme" mesajıyla "gerçek" ve "dezenformasyon" halleriyle ele alındığı çalışma, terör örgütü mensupları ve yandaşlarınca sosyal medya üzerinden yürütülen kara propagandada daha çok yaralı çocuk, kadın ve yaşlıların fotoğraflarını kullandığı gözler önüne seriyor.

Tsk'nin harekatı sırasında Afrin'de yaralandığı iddia edilen ve kara propaganda için en çok kullanılan yaralı çocuk fotoğrafının orijinalinin, Frankfurter Allge-meine Gazetesi'nin 18 Aralık 2015'te Suriye'deki iç savaşı konu eden haberine ait olduğu, I·ngiliz Dailymail gazetesinin "Oyun Parkında Katliam: Rejim gu¨c¸lerinin Suriye'de bir anaokuluna saldırısı sonucu altı c¸ocuk hayatını kaybetti" başlıklı 6 Kasım 2016'daki haberinde kullanılan fotoğrafın da yine algıyı oluşturma adına örgüt yandaşlarınca sosyal medyada servis edildiği belirlendi.

Terör yandaşları, paylaşımlarını yaparken "Afrin katliamını durdurun", "Suriye için dua et" etiketlerine daha sık başvurdu.

Terör örgütü mensupları ve yandaşlarının #StopAfrinGenocide etiketiyle paylaştığı üç çocuğa ait fotoğrafın 18 Ekim 2015'te Milliyet Blog sitesinde "Çocuklar ölüyor, umutlar sönüyor" başlığıyla yayımlanmış bir habere ait olduğu anlaşıldı.

Ocak 2017'de Suriye'nin Afrin dışındaki bir bo¨lgesinde düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden c¸ocuklara ilişkin fotoğraflar ile 29 Ağustos 2017'de Suriye'nin kuzeyindeki Mare kentine ABD destekli Suriye Demokratik Gu¨c¸leri'nin saldırısı sonrasında c¸ekilmiş sedye üzerinde yaralı yatan çocuğun fotoğrafının da Afrin'e yönelik harekatta olumsuz algı için sosyal medya üzerinden yayılmak istendiği tespit edildi.

Yine BBC tarafından 12 Mart 2015 tarihli "Suriye krizi: BM Gu¨venlik Konseyi mağdurları yu¨zu¨stu¨ bırakıyor" başlıklı haberde yer alan yaralı çocuk fotoğrafının da "Afrin'de Tsk'nin hava harekatında yaralanan çocuk" fotoğrafı şeklinde servis edildiği belirlendi.

Örgüt mensupları, sadece fotoğraflarla değil, videolar üzerinden de kara propagandalarına yandaş toplamaya çalıştı.

Al Jazeera'de 16 Aralık 2013'te yayımlanan "Suriye'deki bombardımanda o¨lu¨ sayısı artıyor" başlıklı haberdeki video, TSK harekatı sırasında Afrin'de çekilmiş gibi sosyal medyada paylaşıldı.

AA'nın 2016'da düzenlediği "AA I·stanbul Photo Awards" adlı fotoğraf yarışmasında ABD Doumany'nin birincilik o¨du¨lu¨ kazandığı fotoğrafı da "TSK'nin sivillere ve çocuklara yönelik saldırısı" gibi yayılmak istendi. Fotoğrafın, Afrin'de değil, 11 Temmuz 2016'da Halep'te c¸ekildiği belirtildi.

Filistin, Yemen, Lübnan, Afganistan gibi dünyanın farklı ülkelerinde çekilen fotoğrafların da yine Afrin'de çekilmiş gibi paylaşıldığı belirlendi.

Tunceli'de Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda ele gec¸irilen Orta C¸ağ do¨nemine ait ku¨p (Pithos) resminin de "Tu¨rk askerinin Afrin'de tarihi eserleri c¸aldığı" iddiasıyla sosyal medyada servis edildiği belirlendi.

Ayrıca terör örgütü mensupları ve yandaşlarının, montaj fotoğraflar üzerinden de Türkiye'yi ve ÖSO'yu DEAŞ militanı gibi gösterme çabasında olduğu tespit edildi.

Afrin'de Tu¨rkiye'ye ait bir helikopterin du¨şu¨ru¨ldu¨ğu¨ iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın da Gulf Times isimli internet sitesinde 22 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan Sibirya'da du¨şen Rus helikopterine ait olduğu ortaya kondu.

16 Mart 2015'te Endonezya'da du¨şen bir akrobasi uc¸ağı, İngiliz gazetesi The Telegraph'ta "Libya: NATO koalisyonu asilerin, Kaddafi'nin sıkıca elinde tuttuğu Sirte'ye doğru ilerlemesine yardım ediyor" başlığıyla, 2011'de yayımlanan ve bir tankın yandığına ilişkin haberin görseli, 27 Ekim 2017'de Sputnik tarafından "Irak Abrams Tankı, muhtemelen bir C¸in fu¨zesi ile Ku¨rtler tarafından imha edildi" başlıklı haberdeki fotoğraf, 8 Temmuz 2014'te du¨şu¨ru¨len MH17 sefer sayılı Malezya Havayollarına ait yolcu uc¸ağına ait fotoğraf da bu algı operasyonları için kullanıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Afrin TSK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title