Haberler

Irak'ın Yeniden İnşası İçin İran Yardımda Bulunmadı

Kuveyt’te gerçekleştirilen Irak’ın Yeniden İnşası Konferansı’nda en büyük yardım Türkiye’den gelirken, İran herhangi bir yardım desteğinde bulunmadı.

Kuveyt'te gerçekleştirilen Irak'ın Yeniden İnşası Konferansı'nda en büyük yardım Türkiye'den gelirken, İran herhangi bir yardım desteğinde bulunmadı. ABD ise 3 milyar dolara yakın kredi taahhüdünde bulundu.

Terör örgütü DEAŞ, Irak'ta 3 yıl sürdürdüğü savaşta ülkenin üçte birini kontrol altına almış, büyük bir yıkım yaşanmıştı. Irak hükümeti, Aralık ayında örgütün kontrol ettiği noktaları geri alarak DEAŞ'a karşı zafer ilan etmişti. Savaşın ülkede meydana getirdiği yıkım, Kuveyt'te gerçekleştirilen uluslararası konferansta ele alındı. Irak'ın Yeniden İnşası Konferansı'nda Iraklı yetkililer, ülkenin yeniden inşası için hem kısa hem de uzun vadede toplam 88 milyar dolara gerek duyulduğunu açıkladı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği konferansa katılan ABD'li yetkililer, 3 milyar dolara yakın kredi taahhüdünde bulundu.

Iraklı yetkililer, konferansta özel yatırımcıların katılmasını istediği yaklaşık 157 proje sundu. Projeler arasında Musul Havalimanı'nın yeniden inşası, enerji alanlarının geliştirilmesi gibi projeler de yer aldı. Yaklaşık bin 900 delege, özel şirket ve sivil toplum kuruluşlarının hazır bulunduğu konferansta merakla beklenen hangi ülkenin ne kadar yardım taahhüdünde bulunacağı oldu. Türkiye, terör örgütünün büyük bir yıkım getirdiği ülkenin yeniden kalkınması için en fazla yardımda bulunan ülke oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Irak'ın yeniden imarı için 5 milyar dolar kredi kolaylığı sağlanacağını açıkladı.

Japonya'dan 100 milyon dolarlık hibe

Konferansa ev sahipliği yapan Kuveyt, ülkenin imarına katkı sağlamak için 2 milyar dolarlık bütçe ayrıldığını açıklayıp, 1 milyar dolarlık yardımın kredi olarak, diğer 1 milyar dolarlık yardımın ise Irak'taki yatırım fırsatları için ayrıldığını dile getirdi. Katar 1 milyar dolar, Suudi Arabistan ise 1.5 milyar dolar tahsis edileceğini duyurdu. Birleşik Arap Emirlikleri 500 milyon dolar destek sağlayacağını açıklarken, Avrupa Birliği'nden 400 milyon euro yatırım desteği, Almanya'dan 500 milyon euro, Japonya'dan 100 milyon dolar hibe yardımı geldi. İngiltere ise on yıl süreyle yıllık olarak 1 milyar dolara yakın ihracat kredisi vereceğini açıkladı.

Konferansta sunulan projelere gelen destek 30 milyar dolara ulaşırken, asıl hamle ABD ve İran'dan geldi. İran herhangi bir yardım desteğinde bulunmazken, ABD 3 milyar dolara yakın kredi taahhüdünde bulundu. - KUVEYT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Türkiye Kuveyt İran Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title