Haberler

Bakan Albayrak, Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 4. Bakanlar Toplantısına Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti, özellikle Doğu Akdeniz başta olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklı tüm haklarını sonuna kadar kullanmakta kararlıdır" dedi.

Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 4. Bakanlar Toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı. Türkiye'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın temsil ettiği toplantıda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği (AB), Gürcistan, Bulgaristan, İtalya, ABD, Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan, Yunanistan, Türkmenistan ve Romanyalı yetkililer yer aldı. British Petroleum, Snam, Enagas, Axpo ve Fluxys enerji şirketleri, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası yetkilileri de katıldı.

Açılış oturumunda konuşma yapan Berat Albayrak, "Enerji güvenliği arz noktasında çok önemli yer teşkil eden bu projenin önemli safhalarını tamamlamış bulunmaktayız. 45 milyar dolardan fazla bir yatırımla, üretim safhasından, tüketiciye kadar tüm bu safhalarda çok büyük bir projenin artık hayata geçtiğini ve TANAP fazının önümüzdeki yaz ayları içerisindeki Temmuz ayından önce inşallah ilk açılış töreni gerçekleştire bileceğimiz bir noktaya geldi. Türkiye bu noktada enerji arz güvenliğinin önemli hususlarından bir tanesi olan ve bugünlerde de bu konunun sıkça gündeme geldiği Doğu Akdeniz meselesine de aynı şekilde bakmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, özellikle Doğu Akdeniz başta olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklı tüm haklarını sonuna kadar kullanmakta kararlıdır. Deniz yetki alanlarımız sınırları içerisinde önümüzdeki dönemde Türkiye daha etkin ve etkili bir sismik ve sondaj faaliyeti göstermekte kararlıyız. Bu en az kendi ülkemiz kadar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs Türklerinin de, özellikle Kıbrıs'ta gerçekleşen gelişmeler noktasında da, eşit ve vazgeçilmez haklarının destekçisi ve savunucusu olacaktır. Türkiye, Kıbrıs meselesinde ilk günden beri sağduyulu ve sorumluluk sahibi bir yapıcı ve adil, çözüm noktasında yaklaşmaktadır, bir politika yürütülmektedir. Özellikle Annan Planı çerçevesinde 2004 yılından itibaren Türkiye bu süreçte etkin ve adil bir çözüme oluşması için Birleşmiş Milletler platformunda çok önemli adımlar atmıştır. Lakin Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğinde yaşanan gelişmeler Kıbrıs'ta yaşayan eşit haklara sahip Türkleri maalesef bir cezalandırma süreciyle neticelenmiştir. Türkiye'nin barış ve huzur öncelikli yaklaşımı, hiçbir zaman pasiflik olarak görülmemelidir. Adanın tüm kesimlerinin huzur ve refahı için ortaya konulan bu yaklaşıma rağmen bugün karşılaştığımız fotoğraf, bir oldu bitti çabasıdır. Eğer Kıbrıs Türkleri, bu paylaşılmasında yok sayılacaksa, Türkiye bunun sonuna kadar karşısında olacaktır" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı ve uluslararası hukukla bağdaşmayan çabalarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Albayrak, "Kıbrıs Türklerinin adanın doğal kaynaklarının tamamı üzerinde eşit ve ortak sahibidir. Bugün Başta Doğu Akdeniz olmak üzere bölgemizdeki doğal kaynaklar için Türkiye öncelikli ve en büyük pazar konumundadır ve bu kaynakların Avrupa'nın enerji arz güvenliği konusunda taşınması hususunda da Türkiye önemli bir güzergahtır. Türkiye, Avrupa'nın enerji arz güvenliğini kendi enerji arz güvenliğinden ayrı görmemiştir. Avrupa'nın enerji arz güvenliği için ne kadar büyük bir önem arz ettiğini ifade ettiğimiz gerek TANAP ve TAP projesi tıpkı Hazar'daki doğal kaynakların dünya piyasalarında taşınmasında ne kadar büyük önem arz ediyorsa, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların da Avrupa ve dünya pazarlarına taşınması için de öncelikli en makul ve en rasyonel alternatif yine TANAP ve TAP'dır. Bu vesileyle tüm uluslararası taraflara çağrıda bulunuyorum. Gelin tüm bu fırsatları iyi kullanalım ve bölgedeki ihtilafları, belirsizlikleri daha da artıracak gerilimler yerine kazan-kazan usulünü uygulayalım" diye konuştu. Güney Gaz Koridorunda bugüne kadar yapılan işlerle ilgili raporlar sunulduğu toplantıda, projenin finanse edilmesi, koridorun daha da genişletilmesi konularında müzakerelerde bulunuldu.

Albayrak, Aliyev'le görüştü

Albayrak, aynı zamanda Bakü'deki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Bakü'de "Yüzyılın Sözleşmesi"nin uzatılması töreninde, geçen yıl Eylül ayında Berat Albayrak'la olan görüşmesini hatırlatan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin gerçekleştirilmesini sona erdiğini vurguladı.

Aliyev, Yakında Şah Deniz-2 sahasından gaz üretimine başlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını Aliyev'e ileten Bakan Albayrak, Bakanlar'ın Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi 4. toplantısının önemini vurguladı.

"Yüzyılın Sözleşmesi" döneminin uzatılmasının önemine değinen Albayrak, geçtiğimiz ay TANAP projesinde kapsamında test çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

İki ülke arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkileri çeşitli alanlarda başarılı bir şekilde geliştiğinin vurgulandığı görüşmede enerji alanındaki iş birliğinin yanı sıra Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Kafkas Boru Hattı, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı'ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru müzakere edildi. Azerbaycan ve Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars gibi büyük ölçekli projeleri başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Bakan Albayrak, temasları kapsamında AB Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Dimitri Kumsishvili ve British Petroleum (BP) Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Sorumlusu Gary Jones ile ayrı ayrı ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. - BAKÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Berat Albayrak Doğu Akdeniz İlham Aliyev Bakü Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title