Haberler

Milli Savunma Bakanı Canikli: (1)

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis'le yaptığı ikili görüşmeye ilişkin, "PYD/YPG terör örgütüne verdikleri desteğin aynı zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasına sebep olduğunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda bir ulusal güvenlik...

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis'le yaptığı ikili görüşmeye ilişkin, "PYD/YPG terör örgütüne verdikleri desteğin aynı zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasına sebep olduğunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini ifade ettik." dedi.

Canikli, NATO Karargahı'nda basın mensuplarına, Savunma Bakanları Toplantısı ve ikili görüşmelerine yönelik açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Toplantı kapsamında önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Canikli, Brüksel'e gelmeden önce Roma'da düzenlenen DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldığını, toplantıda DEAŞ ile mücadelede gelinen aşama ile koalisyonun geleceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Canikli, toplantıda, Irak ve Suriye'deki durum ile PKK/PYD/YPG terör örgütüyle yapılan mücadelenin yanı sıra Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi sunduğunu ve son gelişmeleri aktardığını belirtti.

Daha sonra NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve müttefik ülkelerin savunma bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Canikli, "Bu kapsamda dün NATO Genel Sekreteri ile bir görüşme yaptık. Görüşmede terörle mücadeleyi, ittifak dayanışmasının en önde sergilenmesi gereken bir alan olarak gördüğümüzü vurguladım. Terörün her türlüsüne, ayrım yapılmaksızın, üye ülkeleri tehdit eden bütün terör örgütlerine ve unsurlarına karşı ittifak olarak tek vücut olunması ve aynı tepkinin verilmesi gerektiğinin altını çizdim." ifadelerini kullandı.

Canikli, toplantı kapsamında düzenlenen çalışma yemeğinde, müttefiklerin savunma yatırımları taahhüdü kapsamında kaydettikleri gelişmelerin ele alındığını, Kuzey Atlantik Konseyi oturumunda da ittifakın mevcut güvenlik ortamındaki yeni risk ve tehditlere karşı kendisini uyarlama, adapte etme çalışmalarının değerlendirildiğini aktardı.

Aynı gün gerçekleştirdiği ikili görüşmelere ilişkin de bilgi veren Canikli, temasları çerçevesinde ilk olarak İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson ile bir araya geldiğini anımsattı.

Bu görüşmede hem PKK/PYD/YPG hem de bunlarla birlikte özellikle son dönemlerde hareket eden DEAŞ teröristlerini etkisiz hale getirmek için gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı hakkında bilgi verdiğini söyleyen Canikli, milli uçak projesi başta olmak üzere İngiliz firmalarıyla birlikte yürütülen savunma sanayisi alanındaki iş birliği ve diğer muhtemel iş birliği alanlarıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Canikli, görüştüğü Fransız mevkidaşına da Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin ayrıntılı bilgi verdiğine değinerek, görüşmede ayrıca, 5 Ocak 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyareti vesilesiyle imzalanan, kavram tanımlama çalışması sözleşmesinin, hava ve füze savunma sistemi alanındaki iş birliğinin daha somut bir aşamaya geçmesine yönelik bir adım teşkil ettiğini söylediğini ve bunu ileriye götürme hususunu karşılıklı olarak teyit ettiklerini bildirdi.

ABD Savunma Bakanı Mattis ile ikili görüşmesi

ABD Savunma Bakanı James Mattis ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin de bilgiler veren Canikli, şunları kaydetti:

"Görüşme kapsamında ağırlıklı olarak, PYD/YPG terör örgütüne verdikleri desteğin aynı zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasına sebep olduğunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini ifade ettik, bunu bir kez daha vurguladık. Bu ilişkinin sonlandırılmasını, PKK'nın Suriye kolu olan YPG/PYD terör örgütüne verdikleri her türlü desteği sonlandırmalarını istedik. SGD bünyesinden bu yapının çıkartılmasını talep ettik. Ayrıca ABD'den temel beklentimizin milli güvenliğimize varoluşsal tehdit oluşturan konularda tereddütsüz olarak müttefiki olan Türkiye'nin yanında yer almasını ifade ettik. Ayrıca bazı ABD'li yetkililerin ve generallerin ülkemizin güvenlik meselelerine ilişkin talihsiz beyanları konusunda rahatsızlığımızı kendilerine intikal ettirdik. Bu tür konuşmaların, açıklamaların iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamayacağı, tam tersine olumsuz zarar vereceğini kendilerine ifade ettik."

- İkili görüşmelerde Zeytin Dalı Harekatı anlatıldı

Bakan Canikli, Haziran 2017'de icra edilen NATO Savunma Bakanları toplantısında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 6 ülkenin imzaladığı çok maksatlı deniz karakol uçağı projesine ilişkin yeni niyet beyanları konusunda bu sabah düzenlenen imza törenine katıldığını aktardı.

Kuzey Atlantik Konseyi oturumunda ise ittifakın caydırıcılık ve savunma yapılanması, istikrarın yayılması, alanındaki faaliyetlerin gözden geçirilmesi ve terörizmle mücadele konularında müttefiklerle görüş alışverişinde bulunduğunu anlatan Canikli, bu kapsamda Afrin'de icra edilen Zeytin Dalı Harekatı'nda gelinen aşamaya ilişkin bilgileri de aktardığını bildirdi. Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Harekatımızın, bölgenin terör unsurlarından tamamen temizlenmesine ve bölgedeki son terörist etkisiz hale getirilene kadar sürdürüleceğine yönelik kararlılığımızı bir kez daha ifade ettik. Harekat kapsamında sivillerin zarar görmemesi için büyük hassasiyet gösterdiğimizi, gerekli bütün önlemleri aldığımızı kendileriyle paylaştık. Şimdiye kadar ülkemizden TSK'dan kaynaklanan hiçbir sivil zayiat olmadığının altını çizdim."

NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamındaki ikili temasları çerçevesinde İspanyol mevkidaşıyla da bir araya geldiğini belirten Canikli, ortak yürütülen savunma projeleri hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Canikli, bugün son olarak İtalyan mevkidaşıyla bir görüşme yaptığını dile getirerek, görüşmede yine Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili bilgi verdiğini ifade etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli James Mattis Türkiye PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title