Haberler

Akdeniz-Pa 12. Genel Kurulu Romanya'da Toplandı

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Kimse yanı başımızda olup biten gelişmelere, ulusal güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren meselelere kayıtsız kalmamızı bizden bekleyemez. Bu koşullarda kendimizi korumak bir zorunluluktur.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Kimse yanı başımızda olup biten gelişmelere, ulusal güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren meselelere kayıtsız kalmamızı bizden bekleyemez. Bu koşullarda kendimizi korumak bir zorunluluktur. Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırlarımızın güvenliğini sağlamak, Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG teröristlerini etkisiz hale getirmek ve bu suretle dost ve kardeş bölge halkını teröristlerin zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta Zeytin Dalı Harekatı'nı başlatmıştır." dedi.

Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) 12. Genel Kurulu, Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı.

Toplantıya TBMM Başkanvekili Aydın, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyeleri AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı.

Toplantıda "Terörle Mücadele, Göç, İş Birliği ve Güvenlik" konularında bir konuşma yapan Aydın, Zeytin Dalı Harekatı, Kudüs meselesi ve göçmen sorununa değinerek Türkiye'nin gösterdiği insanüstü mücadeleye ve Batı'nın çifte standardına dikkati çekti.

Aydın, "Kimse yanı başımızda olup biten gelişmelere, ulusal güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren meselelere kayıtsız kalmamızı bizden bekleyemez. Bu koşullarda kendimizi korumak bir zorunluluktur. Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırlarımızın güvenliğini sağlamak, Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG teröristlerini etkisiz hale getirmek ve bu suretle dost ve kardeş bölge halkını teröristlerin zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak tarihinde Zeytin Dalı Harekatı'nı başlatmıştır." dedi.

Sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığını da ifade eden Aydın, "Bu zaten, dış politikamızın temelinde yatan insani yaklaşımın da gereğidir. Suriye'deki savaş 7 yıldır sürüyor. Bundan en çok Suriye halkı ve komşu ülkeler zarar gördü. Türkiye olarak, Suriye'de gerek sahada sükunetin korunması gerek siyasi süreçte ilerleme sağlanabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Harekatın, terör unsurları bölgeden temizlenene dek sürdürüleceğinin altını çizen Aydın, "Amacımız asla ve asla toprak elde etmek değildir. Türk ve Suriye halklarının huzur içinde yaşamasını ve teröristlerin hem Türkiye hem Suriye'ye yönelik saldırılarını engellemek temel maksadımızdır." diye konuştu.

ABD'nin vetosuna rağmen, Türkiye'nin öncüsü olduğu Kudüs kararının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 21 Aralık 2017'de ezici çoğunlukla kabul edilmesine de değinen Aydın, "Bu, haklı davamızda yalnız olmadığımızı ispat etmiştir." dedi.

Aydın, Genel Kurul sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"AKDENİZ-Pa dönem başkanı olarak ve aynı zamanda TBMM Başkanvekili olarak Bükreş'e geldik ve aynı zamanda Akdeniz Parlamenter Asamblesi mensubu olan değerli milletvekili arkadaşlarımızla bir dizi program gerçekleştirdik. Bugün genel kurulda Türkiye adına, Türkiye'nin tezlerini ileri süren başta göç sorunu olmak üzere, terörle mücadele, Afrin konusu ve diğer mülteciler başta olmak üzere pek çok konuda Türkiye'nin tezlerini ifade ettik. Bu anlamda bütün dünyayı samimi ve net bir duruşa davet ettik."

Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Özegen ise "Toplantıda özellikle terör konusunda Türkiye'nin görüşlerini ifade ettik ve kayda geçirdik. Türkiye şu anda sınırlarında terörizmle büyük bir mücadele veriyor ve terörle büyük mücadele eden ülkelerin başında geliyor. ve bu konuda dünyadaki terörizmle Türkiye gerçekten takdire şayan bir mücadele yürütüyor. Biz de bugün Parlamenter Asamblesinde bunu dile getirdik. Görünüşte ittifak içinde olduğumuz, müttefik olduğumuz, kimi dost ülkeler olarak kabul ettiğimiz müttefiklerimizin bir terör örgütünü tasfiye ederken diğer bir terör örgütünü yaratma gayret ve çabaları artık gün ışığına çıkmıştır. Bu konuda terörle mücadelede tüm dünyayı samimiyete çağırdık." dedi

Heyet, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA'nın yanı sıra MÜSİAD Romanya, TİAD ve Romanya Ticaret Odası'nı da ziyaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Aydın Türkiye Romanya Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title