Haberler

Akıncı Üssü Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına, Diyarbakır 8.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığından Akıncı Üssü'ne gelip darbe girişimine katıldıkları ileri sürülen eski pilotların savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık eski pilot yüzbaşı Erdem Erdoğan, iddianamede kendisi hakkında isnat edilen tüm suçları reddederek savunmasına başladı.

Erdoğan, olay tarihinde yıllık izinde olduğunu, Filo komutanı İbrahim Yozgat'ın emriyle Terörle Mücadele Harekatı'na (TMH) katılmak üzerine 14 Temmuz 2016'da İstanbul'dan Diyarbakır'a geçtiğini anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün, filo komutanı Yozgat'ın kendisini arayıp Yıldıray Korkmaz'ı da alarak filoya geçmesini söylediğini iddia eden Erdoğan, "Filo'ya girdikten kısa süre sonra uçak başına geçtik. Kontrollerin ardından takriben kalkış yaptım. Uçağımın telsiz arızası olduğunu anladım ve bunu kol komutanına söyledim. Saat 22.30 sıralarında 6 uçak birlikte kalkış yaptık." diye konuştu.

Yaklaşık bir saat uçtuktan sonra Akıncı Üssü etrafına geldiklerini ifade eden Erdoğan, Akıncı kulenin kendilerine ilk başta iniş izni vermediğini, bu yüzden yarım saat havada bekledikten sonra iniş yaptıklarını söyledi.

İddianamede geçen Ankara'da alçak uçuş yaptığına ilişkin suçlamaları kabul etmediğini, mühimmat kullanmadığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İndikten sonra kulenin bize gösterdiği park yerine uçakları çekerek Filo'ya geçtik. Filo'nun giriş kapısında tam teçhizatlı askerler duruyordu. Uçuş kıyafetlerimi çıkartıp, dinlenme odasına geçtik. 01.30 sıralarında cep telefonuma baktığımda haberleri gördük. Filo komutanlarımızla bu olayı konuştuk. Filo'dan ayrılmaya karar verdik. Ancak izin vermediler. Yorgunluktan sızmışım. Sabaha kadar bu şekilde zaman geçirdim. Sabah olunca pistin bombalandığını duyduk. Oradan misafirhaneye geçip bekledik. Savcılar gelince de ifade vermek için teslim olduk."

FETÖ üyesi olmadığını ve darbe girişimine katılmadığı savunan Erdoğan, tahliyesini talep etti.

Çapraz sorgusunda bir avukatın, mühimmat yüklü F-16 uçağıyla Akıncı Üssü'nden izinsiz kalkarak, İstanbul'a gittiğini ve orada alçak uçuş ve çok sayıda dalış yaptığına ilişkin iddiaları hatırlatması üzerine Erdoğan, "Ben o gece indikten sonra bir daha uçmadım. Benim uçuş malzemelerimi alıp başka birisi uçmuş olabilir." iddiasında bulundu.

Sanık eski pilot yüzbaşı Fatih Şen de olay tarihinde Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığında görev yaptığını, uzun yıllar terörle mücadele operasyonlarına katıldığını anlattı.

Olay günü Filo komutanı Ahmet Özdemir'in sabah TMH görevi olduğunu ve Filo'ya gelmesi gerektiğini söylemesi üzerine görev yerine gittiğini aktaran Şen, "Cuma sabahı filoya gittim. Ahmet Özdemir go¨revin o¨nce o¨gˆlene ertelendiğini, ardından da akşama ertelendiğini söyledi. Bunun üzerine ben de Filo'nun misafirhanesine gittim." dedi.

Misafirhanede gördüğü eski yüzbaşı Ceyhan Karakurt'un kendisine O¨zdemir'in talimatı ile harekat ic¸in u¨sse dönmesini söylediğini aktaran Şen, bunun üzerine üsse döndüğünü uçuş tulumlarını giyip havalandığını anlattı.

Şen, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir saate yakın bir uçuştan sonra Akıncı Üssü'ne geldik. Kule izin vermeyince 2 saate yakın havada bekledik. Daha sonra iniş yaptık. Daha sonra Filo'ya geçtik. Çevrede silahlı ve tam teçhizatlı askerler vardı. Darbeye yönelik haberleri görünce hiçbir şeye karışmadan sabaha kadar bekledik."

Sanığın çapraz sorgusunda Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş'ün, "Diyarbakır'dan kalkarken kuleden 'Emir iptal oldu, kalkmayın' anonsunu duymadınız mı? Bir de 'Panter 2' çağrı koduyla konuşan kimdi? sorusuna sanık Şen, "Bize 'Kalkmayın' diye bir anons gelmedi. O kod Filo'nun harekat komutanına aittir." diye yanıt verdi.

Duruşmaya 19 Şubat Pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Erdem Erdoğan Diyarbakır Fatih Şen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title