Haberler

İzmir Ulaşımında "Artı Para" Yoğunluğu

İzmir'de kent içi banliyö sistemi olan İZBAN'da başlatılan "Artı Para" uygulaması nedeniyle istasyonlarda yoğunluk yaşanıyor.

İzmir'de kent içi banliyö sistemi olan İZBAN'da başlatılan "Artı Para" uygulaması nedeniyle istasyonlarda yoğunluk yaşanıyor. İzmirliler, sistemi İzmirim Kart'ta en uzun mesafenin bakiyesinin bulunması gerekliliği ve 25 kilometreyi geçen seyahatler için daha fazla ücret ödenmesini içerdiği için uygulamaya tepki gösteriyor.

İZBAN'da 15 Şubat'ta başlayan "Artı Para" uygulaması, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bazı vatandaşlar istasyondaki görevlilerle tartışırken bazıları da sosyal medyadaki paylaşımlarıyla uygulamaya tepki gösteriyor.

En uzak mesafenin ücreti olmalı

İzmirliler, yeni uygulamaya göre, 25 kilometreye kadar olan seyahatlerini yine 2,86 TL ödeyerek yapılıyor ancak sonrasında gittiği mesafenin ücretini ödüyor.

Artı Para sistemi, yolcunun İZBAN'a biniş yapabilmesi için biniş yapacağı istasyondan gidebileceği en uzak mesafedeki istasyonun ulaşım ücretinin İzmirim Kart'ında olmasını gerektiriyor. Yolcunun turnikeden geçişi sırasında gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke ediliyor. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta Artı Para makinesi yardımıyla kartındaki blokajı kaldırıyor.

Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılıyor.

-"Bu gizli zam"

Her binişte ulaşım kartlarında en uzak mesafenin ücreti kadar bakiye olması gerekmesini eleştiren vatandaşlar, 25 kilometre sonrası yolculukların ücretlendirilmesini de "zam" olarak niteledi.

Reklamcı Soner Bodiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada İZBAN'ı Bayraklı - Halkapınar istasyonları arasında kullandığını, bu yolculuk için 2, 86 kuruş ödediğini anlattı.

Eski sistemde iki istasyon arasında gidenle en uzun mesafede gidenlerin aynı ücreti ödediğini kaydeden Bodiç, bunun haksızlığa yol açtığı, ancak yeni sistemin de doğru olmadığını ifade etti. Bodiç, yoğun olan İZBAN istasyonlarının para yükleme ve blokajı kaldırma işlemleri nedeniyle daha da yoğun hale geldiğini dile getirerek, "İZBAN'da yeterince kuyruk bekliyoruz. Şimdi de Artı Para geri yükleme için kuyruk bekliyoruz. Bayraklı'dan bindiğimde en uzun mesafe ücreti olarak kartıma 6,89 lira blokaj konuluyor. İki istasyon sonra indiğimde bunu kaldırıyorum. Nereden binersen bin Artı Para'ya okutmak için bir daha kuyruk bekliyorsun. Zaten İZBAN'ın içinden çıkıp yürümek ayrı bir dertti, şimdi daha bir dert oldu."

Muhasebeci Hüsniye Eroğlu ise uygulamanın haksızlıklara yol açtığını belirterek, mesafe başına ücret alınmasını doğru bulmadığını söyledi.

Bu ücretlendirmenin "gizli zam" olduğunu savunana Eroğlu, şöyle devam etti:

"Uygulamayı yanlış buluyorum. Bir an önce kaldırılmalı. Kartta belli miktarda bakiye olması lazım. O kadar parası olmayan insanlar var. İnsanlar cebinde fazla para bulundurmak zorunda mı? İki istasyon için bile en uzun mesafe parasını bulundurmak zorunda kalıyorlar. İstasyonlar zaten yoğundu, şimdi Artı Para için tekrar sıraya girmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da bize işe yetişmek konusunda sıkıntı yaşatıyor."

Ayakkabıcı Ender Demir ise Artı Para uygulamasının zaman kaybına neden olduğunu kaydetti.

Kartta en uzun mesafenin ücreti kadar bakiye bulunması gerektiğine dikkati çekerek, "Herkeste olmuyor bu para. Çoğu insan binemeyecek. Ben az önce blokajı kaldırdım ama kaldırmayı unutanlar da var. Ben de unutacağım bir gün. Eskisi gibi olsa daha iyi olurdu sistem." ifadelerini kullandı.

-"Gittiği mesafenin ücretinin ödeyecek"

İZBAN yönetimi, sisteme ilişkin yaptığı açıklamada, hattın 136 kilometrelik uzunluğa sahip olduğuna dikkati çekerek, yeni uygulamada yolcuların 25 kilometreye kadar olan seyahatlerini yine 2,86 TL ödeyerek yapabileceğini, sonrasında ise sadece gittiği mesafenin ücretini vereceğini kaydetti.

Artı Para Sisteminin kolay aşamalardan oluştuğunu savunan İZBAN yönetimi, yolcuların kart blokajlarını kaldıracakları Artı Para makinesi sayısının, her istasyona ait günlük yolcu girişine göre belirlendiğini, makinelerde hiç bekleme yapmadan 0,5 saniye gibi çok kısa bir sürede işlem gerçekleştirebileceğini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Bayraklı İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMARTESİ- PAZAR KAFELERE GİTMEYİN! Sosyal medyada başlatılan boykot ne? Kafeler neden boykot edilecek? Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title