Haberler

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ: (3)

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Hükümetin, kur riskinin yönetilebilir kılınması ile ilgili çalışmaları var. Onu da yakın gelecekte sayın bakanımız paylaşıyor olurlar." dedi.

Karadağ, basın mensupları ile bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Geçen senenin yatırım getirileri hakkında bilgi veren Karadağ, borsanın yüzde 47,6 ile ilk sırada olduğunu belirterek, avronun yüzde 22,7, Brent petrolün yüzde 22,6, cumhuriyet altınının yüzde 21,1, külçe altının yüzde 21,1, doların yüzde 7,8 getiri sağladığını söyledi.

Karadağ, doların getirisine işaret ederek şunları kaydetti:

"2017'nin tamamında dolar yüzde 7,8 getiri sağlamış. Aslında oynaklık ve algılardaki yukarı yönlü hareket beklentileri olmasa kurlar açısından çok sert bir hareket yaşanmamış, yüzde 7 normal zaten. Enflasyonla bile kıyaslandığında 2017 yılı için doların hareketi makul düzeyde.

Ama firmalardaki aşırı borçlanma, olması gerekenin çok üzerinde bir tedirginlik oluşturuyor. Hele bir de borçlanılan kur ve gelir elde edilen kur farklı ise sıkıntının boyutu biraz daha artıyor. Ama orada da hükümetin, kur riskinin yönetilebilir kılınması ile ilgili çalışmaları var. Onu da yakın gelecekte sayın bakanımız paylaşıyor olurlar. Zaten bir takım önlemler alındı."

"Pay Piyasası'nda 1 Kasım 2017'de günlük 11,2 milyarlık işlem hacmiyle tüm zamanların rekoru kırıldı"

Karadağ, 2017 yılı sonu ve 2018 yılının hem piyasalar hem işlem hacimleri açısından parlak bir yıl olduğuna dikkati çekerek, Vadeli İşlem Opsiyon Piyasası'nda 10,3 milyar liralık işlem hacminin görüldüğünü, bunun bir rekor olduğunu aktardı.

Pay Piyasası'nda 1 Kasım 2017'de günlük 11,2 milyar liralık işlem hacmiyle tüm zamanların rekorunun kırıldığını bildiren Karadağ, "5 Mayıs 2017'de Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda günlük 804 milyon liralık işlem hacmi ile yine rekor kırdık." dedi.

FX işlemlerindeki çarpanın aşağı indirilmesi sebebiyle sektörde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını, birçok aracı kurumun işçi çıkarmak zorunda kaldığını anımsatan Karadağ, işlem hacmindeki bu yükselmelerin sektöre rahatlık getirdiğini, sürdürülebilir faaliyet alanında da kendileri için bu rakamların sevindirici olduğunu kaydetti.

Karadağ, 2017 yılındaki ortalama işlem hacimlerini de açıkladı.

Bu rakamın 2017 yılında Pay Piyasası'nda 5,8 milyar lira, Borçlanma Araçları Piyasası'nda 18 milyar lira olduğunu bildiren Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biliyorsunuz Borçlanma Araçları Piyasası'nda bizim işlem hacmimiz günlük 50 milyar liranın üzerinde gerçekleşirdi, burada aşağı yönlü bir gerilememiz var. Ben ara ara serzenişlerde de bulundum, Merkez Bankamız mevcut politikaları gereği Borsa Borçlanma Araçları Piyasası'nı kullanmıyor. Normalde günlük onlar, 100-120 milyar lira civarında fonlama yapıyorlar. ve bu fonlamanın yüzde 70-80 bandını menkul kıymet kullanıyorlar.

Bir menkul kıymet işlemi var ise bunun borsamız piyasalarından yapılmasının en sağlıklı olacağını düşünüyoruz ve bunu talep ediyoruz. Kendileriyle de defaatle görüştük, inşallah yakın gelecekte bu konuda bir düzelme sağlanacak. Pazar günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda idik, Bakanlar Kurulu'nda faiz oranlarında normalleşme sağlayabilirlerse bizim piyasayı da kullanmaya başlayabileceklerdi. Ama henüz bir haber alamadık o konuda. Ortalama ise Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasamızda 3,3 milyar lira olarak, Kıymetli Madenler'de de 271 milyon lira düzeyinde gerçekleşti."

"2017 yılında yıllık bazda işlem hacimleri kümülatif olarak payda yüzde 44 arttı"

"2017 yılında yıllık bazda işlem hacimleri kümülatif olarak payda yüzde 44 arttı. Borçlanma Araçları Piyasası'nda Merkez Bankası operasyonu sebebiyle yüzde 60 düşüş gerçekleşti." diyen Karadağ, Vadeli İşlem Opsiyon Piyasası'nda da yüzde 42 artış kaydedildiğini bildirdi.

Karadağ, Borçlanma Araçları Piyasası'ndaki kamu operasyonu nedeniyle yaşanan durum dışında, operasyonların tamamında ikiye katlanacak şekilde bir gerçekleşme sağlandığına işaret ederek, 2018'de de ikiye katlanan bu rakamı yeniden ikiye katlama hedefinde olduklarını söyledi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, sermaye piyasalarında bu hedefin gerçekleşmesi için alanın olduğuna dikkati çekerek, "Aylık işlem hacimlerimiz ortalama Pay Piyasası'nda 122 milyar lira, Borçlanma Araçları'nda 380 milyar lira, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda 72 milyar lira, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda 5 milyar lira düzeyinde gerçekleşmiş." bilgisini verdi.

Karadağ, geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2018 yılı içinde yapacakları çalışmalarla sektör paylaşlarına, VİOP, Riskten Korunma ve Hedging amaçlı ürünlerin kullanılması konusunu işlemeye devam edeceklerini bildirdi.

"Piyasalarımıza yurt dışı piyasalardan alım devam ediyor"

Pay ve Borçlanma Araçları Piyasası'nda yurt dışı yerleşiklerin alımları incelendiğinde, 2017 yılını net alımla kapattıklarını belirten Karadağ, şunları kaydetti:

"Bu şunu gösteriyor, piyasalarımıza yurt dışı piyasalardan alım devam ediyor. Ekonomiye ilişkin güven ve pozitif beklentinin de devam ettiği anlamına geliyor. 2017 yılında Pay Piyasası'nda yabancılar net 1 milyar 780 milyon dolar alım yaparken, Borçlanma Araçları Piyasası'nda 2 milyar 558 milyon dolar alım ile yılı tamamlamış oldular. Bu durumu, yurt dışından piyasamıza duyulan güvenin göstergesi olarak algılıyoruz.

Bizim gerçekleşen halka arzlarımızda, yüzde 80-85'e kadar yurt dışı talep, halka arzda satılmak istenen tutarın da katları şeklinde devam etti. Yıl içinde yabancı saklama oranları Pay Piyasası'nda yüzde 65,7, Borçlanma Araçları'nda da yüzde 22 seviyesine kadar yükseldi."

"Dünyada borsaların ve finansal enstitülerin sunduğu her hizmeti sunabilir durumdayız"

Borsa'nın teknolojik dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Karadağ, "Bu yıl içinde devam eden çalışmaların tamamlanması ile teknolojik dönüşümümüz gerçekleştirilmiş olacak. Şu an dünyada borsaların ve finansal enstitülerin sunduğu her hizmeti sunabilir durumdayız." dedi.

Karadağ, gerçekleştirilen teknolojik dönüşüm çerçevesinde bu ayın içinde borsanın ilk ücretsiz mobil aplikasyonunun açılacağını duyurdu. Şu ana kadar bunun olmamasını "Borsanın bir ayıbı" olarak nitelendiren Karadağ, mobilde ve cepte olmanın avantajlarını anlattı.

" ( Afrin operasyonu) Yatırımcılardan gelen taleple endekslerimiz yukarı yönlü hareketle karşılık verdi.

Karadağ konuşmasında, devam eden Afrin operasyonuna da değindi.

Bu ay içinde Afrin operasyonu ile birlikte, hem iç hem yurt dışı piyasalarda ilk defa bir pozitif güzel hadisenin yaşandığına işaret eden Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir askeri operasyona, piyasalarımıza hem yurt içi hem yurt dışı yatırımcılardan gelen taleple endekslerimiz yukarı yönlü hareketle karşılık verdi. Bu da bizi operasyon devam ederken sevindirdi. Terör, Suriye, Irak ve bölgemizde ekonomik aktiviteyi o kadar bozdu ki, insanlar da Türk ordusunun oraları arındırmasına ve temizlemesine olan talep çok yüksek seviyede. Tüm toplum kesimlerinden operasyona büyük destek oldu. Şu ana kadar da başarılı şekilde ilerliyor."

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Karadağ Afrin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title