Haberler

Atatürk, Manastır Askeri İdadisinde Anıldı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Makedonya'daki Manastır Askeri İdadisinden mezuniyetinin 119'uncu yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Makedonya'daki Manastır Askeri İdadisinden mezuniyetinin 119'uncu yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Manastır Şehir Müzesi olarak kullanılan eski Manastır Askeri İdadisinde yapılan törene, Makedonya Savunma Bakan Yardımcısı Bekim Maksuti, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Muhammed Racay, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu başkanlığındaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) heyeti, milletvekilleri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve diğer konuklar katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Tuğgeneral Bitlislioğlu, Atatürk'ün liseyi okuduğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna hizmet etmiş pek çok komutan ve devlet adamının doğduğu ve yetiştiği Makedonya'nın Türk kültür hayatındaki yerinin ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Bitlislioğlu, Türkiye ile Makedonya ilişkilerinde en önemli unsurun ortak tarih olduğunu dile getirerek Manastır Askeri İdadisinin Atatürk'ün kişiliğinin gelişmesine katkı sağlayan önemli bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti.

Manastır'ın Osmanlı'nın son döneminde 3. Ordu Komutanlığına da ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bitlislioğlu, "Atatürk'ün en büyük ilkesi olan 'Yurtta Barış Dünyada Barış' ilkesinin ışığı altında Türkiye Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti arasındaki dostluk ilişkilerinin artarak devam etmesi en büyük temennimizdir. Bizlere bu sevinç ve onuru yaşatan Türk ve Makedon yetkililere bir kez daha teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Racay da bugün bir kez daha bu büyük lider, vizyoner, birleştirici ve devlet adamı olan Atatürk'ün şahsı ve çalışmalarını hatırlama fırsatı bulduklarını belirtti.

Dünya tarihinin büyük liderlerinin bıraktıkları eserlerle hatırlandığını söyleyen Racay, "Manastır, Askeri İdadi ve devlet adamı Atatürk, bugünkü çağdaş yaşamda iki ülke arasındaki dostluk köprülerini kurmaktadır. İki ülke arasındaki dostluk ilişkileri, Makedonya Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında mevcut olan iş birliğinde daha açık bir şekilde görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Racay, askeri ve diplomatik ilişkiler, sağlanan hibeler ve Makedonya ordu mensuplarına verilen eğitim imkanlarının, iki ülke ve orduları arasında kopmayan bağlantının örnekleri olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Kara da Atatürk'ün 1896-1899 yılları arasında Askeri İdadide aldığı eğitimin onun sadece askeri dehasında değil kişiliğine ve kültürel bakışına da önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Manastır şehrinin başta Atatürk olmak üzere Türkiye'nin tarihine ve geleceğine yön veren şahsiyetlerin ideallerini ve muasır medeniyetler anlayışının oluşturulmasına sağladığı katkının tesadüfi olmadığını dile getiren Kara, Osmanlı döneminin önde gelen kültür ve ticaret merkezlerinden olan ve konsoloslar şehri olarak bilinen Manastır'ın halen dünyanın dört bir yanından insanları bir araya getiren bir kültür mozaiği olma niteliğini koruduğunu belirtti.

Büyükelçi Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasen sadece Manastır şehri değil tüm Makedonya bu mozaiği içinde barındırmakta ve farklı kültürler ile fikirlerin bir arada huzur içinde yaşadığı tüm Balkan coğrafyasına müstesna bir emsal teşkil etmektedir. Balkanların aynası olan Makedonya'nın istikrar ve refahının korunması, ortak tarih ve kültür bağlarını her daim gözeten ülkemiz için önem arz etmektedir. Huzurlu ve ortak bir geleceğe yol alma adına dost ve kardeş ülkeler olarak Makedonya ile her daim omuz omuza olacağımızı burada bir kez daha teyit etmekten memnuniyet duyuyorum."

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkenin bekası ve bölgenin barışı için Afrin'de teröre karşı mücadele yürüttüğünü hatırlatan Kara, "Afrin'de teröre karşı cansiperane bir mücadele yürüten şanlı ordumuzun kahraman askerlerini selamlayarak bu uğurda genç yaşta canlarını feda eden vatan evlatlarımızı huzurlarınızda saygı ile anmak istiyorum. Türkiye geçmişte olduğu gibi gelecekte de bütün terör örgütlerine karşı dimdik bir duruş sergileyecek ve tüm terör örgütleri ile mücadelesine kararlı bir şekilde devam edecektir. Dostlarımızın da terörle mücadelemizde desteklerini esirgemeyeceklerine inancımız tamdır." değerlendirmesinde bulundu.

Törende Harbiyeli öğrenci Ömer Faruk Yaşar şiir okudu, katılımcılar Manastır Şehir Müzesi ve müze bünyesindeki Atatürk Anı Odasını ziyaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Tülin Erkal Kara Makedonya TSK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title