Haberler

Amaç, Sekteye Uğrayan Filistin Uzlaşısını Tamamen Dondurmak"

Filistinli uzmanlar, "Gazze Şeridi'nde Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah'ın konvoyunun geçişi sırasında meydana gelen patlamanın arkasında İsrail'in olduğunu ve uzlaşı sürecini baltalama amacı taşıdığını" belirtti.

Hamdallah'ın konvoyunun geçişi sırasında meydana gelen saldırıyı AA muhabirine değerlendiren Filistinli uzmanlar, "saldırıdan ilk istifade eden tarafın İsrail" olduğuna dikkati çekerek, amacın "Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı sürecini baltalama ve taraflar arasındaki güveni zedeleme" olduğunu ifade etti.

Siyasi analist Ekrem Utallah, uzlaşı sürecine "darbe" olarak nitelendirdiği bugünkü saldırının sürece zarar vereceğini söyledi.

"Hedef Filistin uzlaşısı idi"

Utallah, "Saldırının öncelikli istifade edeni İsrail'dir. Suçluya yönelen parmaklar da onu işaret ediyor." dedi

Saldırının hedefinin Hamdallah'ın şahsından çok Filistin uzlaşısı olduğunu kaydeden Utallah, "Olayda doğrudan Hamdallah'ın hedef alındığını düşünmüyorum. Hedef Filistin uzlaşısı idi. Hamdallah ve heyetinin Gazze'den ayrılarak hızlıca Batı Şeria'ya dönmesiyle amaç hasıl oldu." diye konuştu.

Utallah ayrıca bazı radikal örgütler ile Filistinli gruplar içindeki birtakım kesimlerin de ulusal uzlaşıyı kendi çıkar ve politikaları için tehlike olarak gördüğünü dile getirdi.

Saldırının Filistin hükümetinden bakanların Gazze'ye yaptıkları ziyaretlerin önünü keseceğini söyleyen Utallah, önümüzdeki dönemde ziyaretlerde ve bölünmüşlük dosyasının kapatılmasında durgunluk yaşanabileceğini ifade etti.

"Saldırının arkasında İsrail var"

Batı Şeria'da yayımlanan "El-Eyyam" gazetesi yazarı Talal Avkel de "Saldırının arkasında İsrail var." dedi.

Avkel, " Hamas, Gazze'nin iç güvenliğinden sorumlu olduğu için saldırıdan da sorumlu tutuluyor. Ancak bu saldırıyı gerçekleştiren ya da saldırıya karışan Hamas değil." ifadelerini kullandı.

"Saldırı suikast amacı taşımıyordu. Eğer öyle olsaydı daha dikkatli ve profesyonel yapılırdı." diyen Avkel, "Amaç, sekteye uğrayan uzlaşıyı tamamen dondurmak." diye konuştu.

Avkel, "Bölünmüşlüğün tarafları arasında yaşanan güven krizini derinleştirme çabalarıyla karşı karşıyayız. Uzlaşı dosyasında karşılıklı suçlamalarla ve siyasi çekişmelerle başa döndüğümüzü düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Filistin'de uzlaşıyı istemeyen kesimler

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü Teysir Muheysin de saldırının arkasında "Filistin'de uzlaşıyı istemeyen ve uzlaşının başarıya ulaşmasının önünde engeller oluşturmayı hedefleyen bir kesimin olduğunu" belirtti.

Söz konusu kesimin birbirlerine karşılıklı ithamlarda bulunan bölünmüşlüğün tarafları arasında çatışma çıkmasını istediğini kaydeden Muheysin, "Saldırının arkasındakiler, 'Gazze'de güvenliğin iyi olmadığı ve güvenlik güçlerinin bölgede emniyeti kontrol edemediği' mesajını vermek istedi." ifadelerini kullandı.

Muheysin, saldırıyla aynı zamanda "Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nin iç güvenliğini teslim almaması halinde güvenlik durumlarının daha da kötüye gideceği" mesajı verilmek istendiğini söyledi.

Acele edilmezse derin ayrılıklar yaşanabilir

Saldırı sonrasındaki sürece ilişkin ise Muheysin, "Hamas ve Fetih hareketleri arasında yaşanan krizin sonlandırılması konusunda acele edilmez ve uzlaşı sürecine devam edilmezse taraflar arasında çok daha derin ayrılıklar meydana gelebileceğini bunun da bölünmeye neden olacağı" uyarısında bulundu.

Filistinli siyasi analist Ahmed Refik Avad, taraflar arasındaki atmosferi bozmaya ve Hamdallah'ın Gazze ziyaretini baltalamaya çalışan bazı kesimler bulunduğunu belirterek, "Bunların başında İsrail gelirken, radikal örgütler de onu takip ediyor." dedi.

Avad, saldırının ardından Hamas'a yönelen eleştirilerin nedenin "Gazze'nin güvenliğinden Hamas'ın sorumlu olmasından kaynaklandığını" ifade etti.

Filistin Başbakanı Hamdallah, bugün Gazze'de konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulmuştu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberinde, Hamdallah ile kendisine eşlik eden Filistin İstihbarat Başkanı Macid Ferec'in konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda 7 kişinin yaralandığı ifade edilmişti.

Olayın ardından Filistin yönetiminden yapılan açıklamada, saldırının sorumluluğunun Hamas'a ait olduğu ifade edilmişti.

Filistin İstihbarat Başkanı Ferec ise söz konusu saldırının Filistin ulusal birliğini hedef aldığını vurgulayarak, "Sanırım bir tarafı suçlamak için erken. Ancak her kim burada hakimse toprakların güvenliğine ilişkin tam sorumluluğu alır." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Filistin İsrail Hamas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title