Haberler

Bakan Çavuşoğlu: "S-400'ler Ne Kadar Kısa Sürede Teslim Edilirse İyidir"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov düzenlediği ortak basın toplantısında, "Mutabakat yapıldı noktayı liderlerimiz koydu, İş Türkiye'ye teslimatı kaldı. S-400'ler ne kadar kısa sürede teslim edilirse iyidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Mevkidaşı Lavrov ile uluslararası toplantılar dışında ikili görüşmeler ve telefon görüşmeleri de gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bazı anlaşmaların tamamlandığını bazı anlaşmaların da halen müzakere edildiğini ifade ederek, "Zirve marjında Soçi Zirvesi bu kez Türkiye'de gerçekleştirilecek. Zirvenin hazırlıkları bugün burada ve Astana'da Cevaz Zarif'in de katılacağı toplantıda yapacağız. İkili ticaret hacmimizde yüzde 30 artış var. Ama hedeflerimizin gerisindeyiz ki liderlerimiz 100 milyar dolarlık bir vizyon ortaya koydular. Buna ulaşabilmek için gerekli çalışmaları sürdürmemiz lazım. Tarihi çok önemli iki stratejik projeyi hayata geçiriyoruz. Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santral Projesi" ifadelerini kullandı.

2019 yılı iki ülkede Kültür ve Turizm yılı olarak iki ülkede karşılıklı olarak kutlanacağını bildiren Çavuşoğlu, "Vize problemlerini aşmamız lazım. Rus dostlarımız Türkiye'ye vizesiz seyahat edebiliyorlar. Biz pasaportsuz seyahati arzuluyorduk. Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda olumlu adımlar attığını görüyoruz. Arzumuz vizenin tamamen kalkması. Sadece vize konusu ile ilgili değil güvenlik konularında işbirliğimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Terörle mücadele, yabancı terörist savaşçılar gibi her iki ülkeyi halklarımızı tehdit eden unsurlara karşı işbirliğimizin daha güçlü olması lazım. Bu konuda da irademiz var" ifadelerini kullandı.

"Suriye'de 1.5 yıldır Rusya ile attığımız ortak adımların neticelerini alıyoruz"

Suriye konusuna değinen Bakan Çavuşoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Özellikle Suriye'de 1.5 yıldır Rusya ile attığımız ortak adımların neticelerini alıyoruz. Astana süreci, bu salonda başlattığımız süreç, Astana süreci, Soçi Zirvesi ve Soçi'nin Cenevre'ye bağlanması gibi birlikte attığımı adımlar sayesinde sahada durumlar daha iyi. Son dönemlerde Doğu Guta'da, İdlib'te ihlaller oldu. Suriye içinde DEAŞ'ın dışında YPG, PKKL, El Nusra, El Kaide gibi terör örgütleri de var. Bunlara yönelik mücadelemizin de sürmesi gerekiyor. Sivillerin ölümünün önüne geçmemiz lazım. Astana'da diğer güven arttırıcı adımlar konusundaki çalışma gruplarımız da bir araya gelecek. Sadece Suriye değil Irak, Yemen, Libya yine Karadeniz Bölgesi ve diğer bölgesel ve küresel konularda Rusya ile yakın işbirliğimiz var. Güvene dayalı işbirliğimiz var. Bazen görüşlerimiz farklı olabilir ama olsun. Bölgemizdeki sorunlar konusunda birlikte çalışmaya başlayınca görüşlerimiz de örtüşmeye başladı."

"S-400'ler ne kadar kısa sürede teslim edilirse iyidir"

S-400'lerin ne zaman Türkiye'ye geleceğine ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, "Diğer alanlarda olduğu gibi askeri işbirliğimiz önemli. özellikle Suriye'de yaptığımız işbirliğimizden sonra askerlerimiz arasındaki diyalogun da daha düzenli olduğunu görüyoruz. Bunun devam etmesini arzu isteriz. Savunma Sanayi'nde S400'den başlayan bir işbirliğimiz var. Mutabakat yapıldı noktayı liderlerimiz koydu, İş Türkiye'ye teslimatı kaldı. Ne kadar kısa sürede teslim edilirse iyidir. Bunun için de çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

"Operasyonun Suriye topraklarını işgal etmek değildir"

Afrin'e yönelik soruya ise Çavuşoğlu, "Suriye'nin doğusu olsun batısı olsun her yerde Suriye'nin toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde destekliyoruz. Rusya ile, İran ile ortak açıklamalarımız görebilirsiniz. Zeytin Dalı Harekatının amacı bu bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek. Ciddi bir şekilde ülkemize tehdit olan teröristleri etkisiz hale getirmek. Çok sayıda vatandaşımız saldırılar roketler sebebiyle hayatını kaybetti. Bırakın Afrin'deki teröristlerin Afrin'den ayrılmasını Fırat'ın doğusunda Menbiç bölgesinde Afrin'deki teröristlere destek vermek için gelen teröristler oldu. Operasyon başlayalı epey zaman oldu ve teröristler buradan ayrılmadılar. Burada önemli olan sivillerdir. Sivilleri etkilenmemesi gerekiyor. Gittiğimiz her yerde sivillere destek veriyoruz. Sağlıkla ilgili tedaviler, kamplar, gıda yardımı. Mutlu olduklarını görüyoruz. Bu operasyonun amacı da teröristlerle mücadele etmektir. Suriye topraklarını işgal etmek değildir. Buralar Suriye'nin topraklarıdır. Suriye'nin topraklarında da Türkiye'ye olsun Rusya'ya olsun hiç kimse tehdit oluşturmaması lazım. Teröristlerin bu topraklarda da barınmaması gerekiyor. ABD, Astana'da zaten gözlemci. Orada ne olup ne bitiyor zaten görüyorlar. Fakat Astana'da formatında ABD ile bir mekanizmamız yok.

Menbiç ve YPG'nin kontrol ettiği yerlerin istikrara kavuşturulması ve YPG'lilerin buralardan ayrılmasıyla ilgili anlayış var, görüşmemeler devam ediyor. Çalışma grubumuz var, toplantısı geçtiğimiz hafta yapıldı. 19 Mart'ta a Washington'da bir görüşmemiz olacaktı ancak Rex Tillerosn görevden ayrıldığı için ertelenebilir. Ne yapacağımızı görüşüyoruz. Burada bir uygulama olabilirse Fırat'ın doğusundaki bölgelerin istikrara kavuşturulması için adımlar atılabilir. Ama önce Menbiç'de ABD'nin ne kadar samimi olduğunu ve sözünü ne kadar tutacağını görmemiz lazım. Daha önce verilen sözler oldu. Bu sözler tutulmadı tam tersine PKK/YPG'ye silahlar verildi. Bu da bizim için ciddi tehditler oluşturdu" şeklinde konuştu.

"Yeni Dışişleri Bakanı ile aynı anlayışla çalışmak isteriz"

Bakan Çavuşoğlu, yeni ABD Dışişleri Bakanı ile Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik soruya ise, "Görev değişikliğinden toplantı olacak mı olmayacak mı arkadaşlarımız Washington'da bu süreci arkadaşlarımız takip ediyorlar. Tillerson yetkililerini yardımcısına devredeceğini de açıkladı. Bugün yarın belli olur. Tillerosn ile zor bir süreçte ilişkilerimizin zor bir süreçten geçtiği ve kritik aşamaya geldiği noktada birlikte çalıştık. En zor şartlar altında bile diyaloğu sürdürdük. Bu tabii ki ABD'nin kararı. Yeni Dışişleri Bakanı ile aynı anlayış ile çalışmak isteriz. Karşılıklı saygı anlayışıyla. ABD'nin kendi tercihi bununla ilgili yorum yapmak istemeyiz ama bizim için kim olursa olsun her şeyden önce bize nasıl davranacağını, nasıl yaklaşacağını ve saygı duyması gerektiğini öğrenmesi gerek. Batılı ülkelerde maalesef tepeden bakma anlayışı var. Bunu ABD için ya da yeni bakan için söylemiyorum. Türkiye'ye olsun Rusya'ya olsun batı içinde olmayan ülkelere karşı tepeden bakma anlayış var.Bu anlayış ile netice alamayacaklarını artık görmüş olmaları, anlamış olmaları gerekiyor. Yeni göreve gelecek kişilerle de Türkiye olarak aynı anlayış işle çalışmak isteriz. Karşı tarafta da aynı anlayış olursa" yanıtını verdi. - MOSKOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Sergey Lavrov Moskova Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title