Haberler

Üsküp'te Makedon-Türk İkili Ekonomik İlişkileri Görüşüldü

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) üyeleri ile bir araya geldi.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) üyeleri ile bir araya geldi.

Zaev, başkent Üsküp'te MATTO tarafından düzenlenen "Makedon-Türk İkili Ekonomik İlişkileri, Yatırım ve İş Ortamının Geliştirilmesi ile İyileştirilmesi" konulu toplantıya katıldı.

Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zaev, MATTO üyeleri ile toplantılarında somut projeler hakkında konuşacaklarını söyledi.

Somut projeler ile ülkeye katkılarının olacağını kaydeden Zaev, Makedonya'da çok sayıda Türk şirketinin mükemmel kapasitelerinin olduğunu vurguladı.

Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü hatırlatan Zaev, "Türkiye ile yüzlerce yıllık geleneksel dostluğun, iş dünyasını Makedonya'ya yatırım yapmaya teşvik etmesi" gerektiği görüşünü paylaştı.

Makedonya'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele yönünde ne tür çalışmalar yapılacağı ile ilgili soruya Zaev, Türkiye ziyareti esnasında yaptığı görüşmelerde bu konunun gündeme geldiği yanıtını verdi.

Makedonya olarak 27 Nisan 2017'deki Meclis Olaylarında şiddetin ve kurumların şiddet yoluyla ele geçirilmesinin ne olduğunu anladıklarını dile getiren Zaev, iki ülke içişleri bakanlıklarının yakın iletişim içerisinde olduklarını aktardı.

Zaev, "Makedonya'nın anayasa ve yasaları çerçevesinde tüm adımları atıyoruz. Makedonya'da da bunun gibi bir şeyin gerçekleşebileceğine dair en küçük deliller inceleniyor. İnanıyorum ki elde edilecek tüm sonuçlar kamuoyuna duyurulacaktır." diye konuştu.

"Hedefimiz ticari hacmi 1 milyar avronun üzerine çıkarmak"

Programda konuşan Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Türkiye olarak Makedonya'nın Balkanlar ile Avrupa-Atlantik ailesinde hak ettiği yeri almasını arzu ettiklerini ve bu konuda gayret gösterdiklerini söyledi.

Makedonya'nın NATO ve AB üyeliklerinin bir an önce gerçekleşmesi Makedonya'nın ekonomik refahına ve ticaret hayatına da büyük katkılar sağlayacağını kaydeden Kara, MATTO'nun iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkılar sağladığını ve ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli bir role sahip olduğunu aktardı.

Makedonya'daki Türk yatırımlarının son 13 yılda artış sağladığını, ülkede yaklaşık 100 Türk yatırımcısı olduğunu söyleyen Kara, Türk firmalarının toplam yatırım tutarının 1,2 milyar avro ve 5 bin kişiyi aşan çalışan sayısına sahip olduğunu ifade etti.

İkili ekonomik ve ticari ilişkilerin son yıllarda kazandığı ivmeyi korumak için karşılıklı çabanın esas olduğuna inandıklarını dile getiren Kara, "Bu çerçevede 2017 yılı itibariyle 460 milyon dolara erişen ikili ticaret hacmimizin 2018 yılında artmasını arzu ediyoruz. Zira iki ülke arasında var olan ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmaktan çok uzaktadır. Hedefimiz Sayın Başbakanımızın da işaret ettiği üzere Makedonya ile ikili ticaret hacmimizi 1 milyar avronun üzerine çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşmak için Başbakan Zaev'in de desteğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

MATTO Başkanı Aydoğan Ademoski de MATTO olarak kendilerini, ortak çabalar sonucunda Makedonya ile Türkiye arasındaki ticari hacmin arttırılmasına adadıklarını aktardı.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin en üst seviyede olduğunu hatırlatan Ademoski, "Ticaretin daha yüksek seviyeye çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. MATTO olarak taahhüdümüz Makedonya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkisinin 1 milyar dolara çıkarılması. İnanıyorum ki pozitif enerji ile buna ulaşacağız." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Zoran Zaev Makedonya Türkiye Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? SURVIVOR YAMAN KİMDİR? Survivor All Star Yaman Keleş kaç yaşında, nereli? 2024 YKS NE ZAMAN? YKS'ye kaç gün kaldı? TYT- AYT- YDT hangi tarihte yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title