Haberler

Astana'da Suriye Konulu Dışişleri Bakanları Toplantısı Sona Erdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin bazı bölgelerinde gerginliği artması nedeniyle Türkiye, Rusya ve İran'ın ortak çabalarının daha da önem kazandığını söyledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Lavrov, "Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklemeyen, ülkeyi bölmek, kaos ortamına sürüklemek isteyen, jeopolitik amaçları takip eden güçler var." dedi.

Lavrov, "Doğu Guta, Yermuk, Fua ve Kefreya, Rakka, İdlib ve Hama bölgelerindeki durumun gerginliği çerçevesinde Rusya, Türkiye ve İran'ın ortak çabaları büyük önem kazandı." ifadelerini kullandı.

Rus Bakan Lavrov, Batılı jeopolitik aktörlerin bazı grupları provokasyon için korumak istediğini, Doğu Guta'dan Şam'da ateşler açıldığını, sivillerin öldüğünü öne sürerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hatta Rus temsilciliklerine ateş açıyorlar. Şam'a karşı herhangi bahane ve asılsız gerekçeler üzerinden güç kullanılması kabul dilemez. ABD, geçen yıl kimyasal silahların kullanılması yönündeki asılsız gerekçeyle güç kullanılmıştı. Bugün yine benzer bir şekilde tehdit ediyorlar. Bu kesinlikle kabul edilemez. Doğu Guta'dan şimdiye kadar 12 bin sivil çıkarıldı, 140 ton yardım gönderildi."

Alıkoyulanların serbest bırakılması, kayıp kişilerin kimliklerinin tespiti, cenazelerin teslim edilmesi konularında oluşturulan çalışma grubunun dün ilk toplantısını yaptığını anımsatan Lavrov, "Bu çalışma grubunun faaliyete başlaması Suriye'de durumun iyileşmesi, taraflar arasında güvenin artırılması için önemli katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Bakan Lavrov, Suriye'de siyasi çözüm için ve Türkiye'de 4 Nisan'da yapılacak zirve için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek, bu tür zirvelerin Suriye'de ve bölgede istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

"Astana sayesinde insanlar Suriye topraklarına geri dönmeye başladı"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de rejim ve destekçilerinin Nusra Cephesi ve El Kaide ile ilişkili diğer gruplarla mücadelede büyük yol kat ettiğini ileri sürdü.

Zarif, "Astana sayesinde insanlar Suriye topraklarına geri dönmeye başladı." dedi.

"Suriye'de savaşın durdurulması için Astana sürecinin tek başarılı adım olduğu düşünüyoruz." ifadelerini kullanan Zarif, insani yardımların, çatışmaların yaşandığı bölgelere ulaştırılması konusunda çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Zarif, Soçi'de 30 Ocak'ta düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresi'nde büyük başarı elde edildiğini belirterek, "(Suriye'nin geleceğinin çizileceği) Bu süreçte, yerel aktörler dış baskı olmadan kendi katkılarını sağlamalı."şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sergey Lavrov Türkiye Astana Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title