Haberler
BBC

6 Soruda İngiltere'de Eski Rus Çifte Ajana Suikast Girişimi

İngiltere'nin Salisbury kentinde eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızına yönelik suikast girişimi Rusya ve İngiltere arasında son yılların en büyük diplomatik krizine dönüştü.

Eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın 4 Mart'ta İngiltere topraklarında öldürülmeye çalışılması, İngiltere'de suikast girişiminin arkasında Rusya'nın olduğu suçlamalarını gündeme getirdi.

Bugün bu iddiayı daha kuvvetle dile getiren İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson suikast emrini bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vermiş olması ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Başbakan Theresa May de önceki gün Sergey Skripal ve kızına yönelik suikast girişiminden dolayı doğrudan Rusya hükümetinin sorumlu olduğunu söylemişti. İngiltere Başbakanı Theresa May buna kanıt olarak saldırıda kullanılan kimyasal maddenin, Rusya'da geliştirilen ve Noviçok diye bilinen bir sinir gazı türüne ait olduğunu göstermişti.

Moskova, 66 yaşındaki eski Rus ajanı Sergey Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulia'ya yönelik suikast girişimiyle ilgisinin bulunmadığında ısrar ederken, İngiltere hükümeti 23 Rus diplomatı sınır dışı etmeye karar verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da hükümetinin, İngiltere'nin adımına cevaben İngiliz diplomatları sınır dışı edeceğini açıkladı. Neler yaşandı?

Soruşturma ne durumda? Polis olayı bir suikast girişimi olarak değerlendiriyor.

Skripal ve kızı Julia'ınn gittikleri bar ve restorantta sinir gazı izlerine rastlandı.

Görgü tanığı Jamie Paine, bankta ağzı köpüren, "gözleri tamamen açık, ancak bembeyaz" bir kadın gördüğünü anlattı.

Eşiyle birlikte olay günü şehir merkezinde alışveriş yapan bir tanık da Skripal'ın bankta kaydığını, bilincinin tamamen kapalı olduğunu ve vücut sıvılarının kontrolünü kaybettiğini belirtti.

Polis yetkilisi Mark Rowley de Skripaller'in "özellikle hedef alındığını" söyledi.

O gün Skripaller'in gittiği ve restorantta bulunan 500 kişiye kıyafetleri ve eşyalarını yıkamaları tavsiye edildi.

Soruşturmaya, 220 polis, askerler ve uzman ekipler katılıyor.

Polis Yetkilisi Neil Basu, haftalar sürmesi beklenen soruşturmanın öncelikle gazın nasıl uygulandığına odaklanacağını belirtti.

Polis, saldırı günü ikiliyi görenlerin ifade vermesi çağrısı yaptı. Hükümetin tepkisi ne oldu? Hükümet, Rusya'dan açıklama istedi ancak yanıt alamadı.

Başbakan May, Rusya'nın olaya "alaycı, kibirli ve meydan okuyan" bir tutumla yaklaştığını ve kayda değer bir açıklama yapmadığını söyledi.

May, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada "Çıkartılabilecek tek sonuç, Rusya'nın suikast girişimlerinin sorumlusu olduğudur" dedi.

May'in açıkladığı önlemler şöyle;

Başbakan May ayrıca, İngiltere'nin daha fazla "Rus provokasyonuna" maruz kalması durumunda uygulamaya koyabileceği başka önlemlerin de olduğunu söyledi.

Fransa, Almanya, ABD ve İngiltere yaptıkları ortak açıklamada, Rusya'nın suikast girişiminin arkasında bulunmasının "tek makul açıklama" olduğunu duyurdu.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in ise bir sonuca varılmadan önce acele edilmemesi gerektiğine ve İngiltere'deki Rus mafyası benzeri grupların da suikastın arkasında olabileceğine ilişkin sözleriyse hükümetin ve kendi partisi içindeki bazı kesimlerin tepkisine yol açtı.

Corbyn daha sonra Guardian'da yazdığı bir yazıda "tüm kanıtlar, yaşananlardan Rusya'nın sorumlu olduğunu gösteriyor" dedi. Rusya ne diyor? Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Başbakanı May'in iddialarını "delice" diye tanımlarken, İngiltere'deki Rusya Büyükelçiliği, diplomatlarının sınır dışı edilmesi kararının "kabul edilemez, gayri meşru ve basiretsiz" olduğunu söyledi.

Vladimir Putin'in Sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı'nın İngiltere'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararına kısa süre içinde tepki vereceğini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise İngiltere'nin kimyasal silahlarla ilgili uluslararası anlaşmayı hesaba katmadan "siyasi oyunlar oynadığını" belirtti.

Lavrov, İngiltere'nin Kimyasal Silahlar Anlaşması uyarınca, resmi bir açıklama talebinde bulunması halinde, ülkesinin 10 günlük süre içinde yanıt vereceğini vurguladı.

Rusya ayrıca, kullanılan sinir gazının numunesini istedi. Kurbanlar kim?

Albay Skripal emekli bir Rus askeri istihbarat subayı. Avrupa'daki gizli Rus ajanlarının kimliklerini İngiliz İstihbarat kuruluşu M16'e aktarma suçlamasından hüküm giydi.

2006'da Rusya'da 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Temmuz 2010'da FBI'ın tutukladığı 10 Rus ajan karşılığında serbest bırakılanlardan biriydi. Daha sonra İngiltere'ye geçti.

BBC Muhabiri Mark Urban'a göre Skribal askeri akademilerde, Rus askeri istihbarat örgütü GRU hakkında dersler veriyordu.

Okul arkadaşı, Vladimir Svyatski Skripal'i "çok aktif, çok pozitif ve yaratıcı" diye tanımladı.

Arkabaları BBC'ye yaptığı açıklamada kızı Yulia'nın babasını İngiltere'de düzenli olarak ziyaret ettiğini söyledi.

Çocukluk arkadaşı İrina Petrova "İngiltere'deki her şeyi çok sevdiğini söylüyordu. Müthiş bir evleri vardı" dedi.

Petrova ayrıca, Yulia'nın babasıyla mükemmel bir ilişkisi olduğunu ve Yulia'nın da okulda sürekli iyi notlar alan "mükemmel bir çocuk" olduğunu belirtti. Aile hakkında başka neler biliyoruz? Skripal'in eşi Liudmila, 2012'de kanserden hayatını kaybetti. Skripal'in ağabeyi ve oğlu da son iki yılda hayatını kaybetti.

Aile bazı ölümlerin şüpheli olduğuna inanıyor.

Oğlu Alexander Skripal, 43 yaşında St Petersburg'da karaciğer yetmezliğinden öldü ve Salisbury'ye annesinin yanına gömüldü.

Ailesi, Skripal'in MI6 için çalıştığı iddialarını reddediyor ve çifte casusluk iddiasını Rusya'nın uydurduğunu savunuyor.

BBC

Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Theresa May Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title