Haberler

Adana Ticaret Borsası Kompleksi Açılış Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu seneninin başında Başbakanımızın da açıkladığı gibi mazotun yüzde 50'sini biz vereceğiz. Buradaki amacımız üretimi arttırmak. Yeter mi, yetmez." dedi.

Tüfenkci, Adana Ticaret Borsası Kompleksi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Adana'nın Anadolu'nun en güzel, en verimli, en müstesna bir coğrafyası olduğunu söyledi.

Vatanı parçalamaya çalışanların, bu ülke üzerinde operasyon yapmaya kalkanların, hesapları olanların 15 Temmuz'da millet tarafından engellendiğini anımsatan Tüfenkci, Afrin'de, Celabrus'ta ve El Bab'da da güvenlik güçlerinin yapmış olduğu operasyonlarla oyunların bozulduğunu kaydetti.

Zeytin Dalı Harekatı'nın Çanakkale'nin ruhuyla, siyasi, askeri ve istihbari devlet dehasının koordineli hareket edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandığını vurgulayan Tüfenkci, Menbiç'te, Rakka'da, Doha'da olanları göremeyenlerin Türk ordusunun, güvenlik güçlerinin yapmış olduğu operasyonun başarısını gelip Afrin'de görmelerini istedi.

Onların terörle mücadele altında yaptığı operasyonlarda şehirlerin yerle bir edildiğini ifade eden Tüfenkci, Türk ordusunun yapmış olduğu operasyonlarda bir sivilin dahi burnunun kanamadığını, bunun Türk medeniyetinden, geleneğinden ve tarihinden gelen bir şuur ve anlayıştan kaynaklandığını vurguladı.

Tüfenkci, gerek Zeytin Dalı Harekatı vesilesiyle gerekse ülke için canını veren bütün şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, gazilere uzun ömürler diledi.

Adana'nın tarımdaki yeri

Adana'nın dünya çapında bir şehir olduğunu ifade eden Tüfenkci, kentin bereketli ve verimli toprağa sahip olduğunu, 1913 yılında kurulan Adana Ticaret Borsası'nın Türkiye'nin en eski borsalarından biri olduğunu anlattı.

Adana'nın, pamuk, buğday, soya fasulyesi, arpa, üzüm ve narenciyenin büyük miktarlarda üretildiği Çukurova tarım bölgesinin hem üretim, hem pazarlama hem dağıtım merkezi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, Türkiye'de yetiştirilen mısır ve soya fasulyesinin yarısının Adana'da üretildiğini, pamuğun başkenti olan kentin yeniden pamukta eski günlerine dönmekte olduğunu belirtti.

Tüfenkci, ileriki dönemde Adana'ya lisanslı pamuk deposunun da kazandırılacağını kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mevcut alanlardaki verimliliği arttırma noktasında bizlere önemli görevler düşüyor. Sadece verimliliğin arttırılması yetmez aynı zamanda oradan elde ettiğimiz ürünleri de pazarlama noktasında o tarım ticareti noktasında bizlere önemli görevler düşmektedir. Çiftçimiz ne kadar verimli üretirse üretsin ticareti önemli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile üretim noktasında, tarım ticareti noktasında sizlerle ve borsalarımızla, sanayicimizle, iş adamlarımızla beraber biz bu ülkenin tarımını en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Sizler yol göstereceksiniz, hükümet olarak da biz sizin önünüzü açacağız."

Lisanslı depoculuk

Her zaman üreticinin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerinin altını çizen Tüfenkci, "Bu seneninin başında Başbakanımızın da açıkladığı gibi mazotun yüzde 50'sini biz vereceğiz. Buradaki amacımız üretimi arttırmak. Yeter mi, yetmez. Şimdi dünyanın gittiği yere, yani lisanslı depolara biz gidiyoruz. Lisanslı depolara verdiğimiz desteklerle de özellikle tarım ticaretinin desteklenmesi noktasında önemli gayretler gösteriyoruz. Lisanslı depo başta çiftçilerimiz, üreticilerimiz için, ikincisi tarım sanayisinde iştigal eden sanayicilerimiz için. Onları depo maliyetlerinden kurtarıyoruz. Türkiye için de biz israfı önlüyoruz. Biz tarım ürünlerindeki kaybı önlüyoruz. O kaybı önleyerek hem üreticilere kazandırıyoruz aynı zamanda tüketicilere de kazandırıyoruz." diye konuştu.

Tüfenkci, dünyanın en büyük sanayi ülkelerinin aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ülkeleri de olduğunu, bu nedenle sanayileşirken tarımın da bir kenara bırakılamayacağını söyledi.

Lisanslı depo yapan herkesin, ülkenin neresinde yaparsa yapsın, yatırımlarını 5. bölge teşvik yatırımları içerisine aldıklarını dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Daha önce 10 milyona kadar faizsiz kredi desteği veriyorduk şimdi bunu 20 milyon liraya kadar çıkardık. Bu önemli bir destek. Sadece bu desteği yapıp lisanslı depoların yapılmasını sağlamıyoruz aynı zamanda buraya ürününü koyacak çiftçilerimize, üretici birliklerimizin kira parasını da biz karşılıyoruz. Yetmedi, yetkilendirilmiş, sınıflandırılmış laboratuvarlar için de onun analiz parasını da devlet, hükümet olarak biz karşılıyoruz. O da yetmedi tarlasından bu depoya ürününü getirirken ton başına 25 lira da biz destek sağlıyoruz. Gelinen aşamada lisanslı depo kapasitesinin 1,7 milyon tonu hububat, 17 bin ton pamuk, 13 bin 500 tonu zeytin ve 17 bin tonu fındık olmak üzere toplam kapasite 1 milyon 774 bin tona ulaşmıştır. Kuruluş iznini almış 106 şirketin tamamının lisans alması durumunda ulaşmasını öngördüğümüz kapasite ise 9,5 milyon tondur. "

Türkiye Ürün İhtisas Borsasının kuruluşuna 6 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile izin verildiğini hatırlatan Tüfenkci, bu izin üzerine çalışmaları tamamladıkları ve bunu en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını ve derinliği olan bir borsayı hayata geçireceklerini söyledi.

Tüfenkci, Türkiye'nin artık dünyada bu alanda sayılı borsalardan biri olacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve tesisi gezen Tüfenkci, elektronik satış salonunda ilk satışı gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Bülent Tüfenkci Türkiye Afrin Ekonomi Haberler

title