Haberler

Saz Ustası Olmak İçin Aşık Veysel'den Feyzalıyorlar

Aşık Veysel Şatıroğlu'nun memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesinde düzenlenen saz kursuna katılan çok sayıda kursiyer, dünyaca ünlü halk ozanının eserlerini seslendirerek saz çalmayı öğreniyor.

SERHAT ZAFER - Aşık Veysel Şatıroğlu'nun memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesinde düzenlenen saz kursuna katılan çok sayıda kursiyer, dünyaca ünlü halk ozanının eserlerini seslendirerek saz çalmayı öğreniyor.

Aşıklık geleneğinin en iyi şekilde yaşatılmaya çalışıldığı ve Türk edebiyatına başta Aşık Veysel olmak üzere çok sayıda usta kazandıran Sivas'ın Şarkışla ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde saz kursları düzenleniyor.

Aşık Veysel'in adını taşıyan kültür merkezinde gerçekleştirilen saz kurslarına her yaş ve meslek grubundan kişiler ilgi gösteriyor. İlçenin gurur kaynağı Aşık Veysel'in yolunda ilerlemek için gayret gösteren kursiyerler, ustanın eserlerini çalarak saz çalmayı öğreniyor.

Aşık Veysel'in vefatının 45. yılı dolayısıyla Sivrialan köyündeki müze evini ziyaret eden bir grup kursiyer, büyük ozanı bazı eserlerini seslendirerek andı.

"Onun izinden giden öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz"

Saz eğitmeni ve müzik öğretmeni Onur Akannaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşık Veysel'in gönül gözüyle gören önemli bir değer olduğunu söyledi.

Ustanın doğduğu topraklarda aşıklık geleneğini yaşatmak için gayret gösterdiklerini aktaran Akannaç, "Aşık Veysel sadece ilimiz için değil, ülkemiz için büyük bir değer. Onun izinden öğrencilerimiz gidebilsin, en azından bir feyzalabilsinler diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Amaçlarının ilçede aşıklık geleneğini yaşatabilmek olduğunu ifade eden Akannaç, vefatının 45. yılında Aşık Veysel'i sevgi, saygı ve rahmetle andığını dile getirdi.

"Aşık Veysel'in eserlerini aktarmaya çalışıyoruz"

Saz eğitmeni Fatih Yılmaz ise Aşık Veysel gibi önemli bir değeri gelecek nesillere taşıma adına İlçe Halk Eğitim Merkezinin önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Bu kapsamda saz kursu düzenlendiğini anlatan Yılmaz, "Aşık Veysel'i bir önder gibi takip etmeye çalışıyoruz. O 'Benim sadık yarim kara topraktır' diyerek toprağın, vatanın önemini belirten önemli bir değerdir. Temennimiz Aşık Veysel ve Pir Sultan Abdal gibi değerlerin hiçbir zaman kaybolmaması." diye konuştu.

Bu değerlerin önemini gelecek kuşaklara anlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Yılmaz, "Geçmişimize ne kadar sahip çıkarsak, geleceğimiz de o kadar iyi olur. Elimizden, dilimizden geldiği kadar Aşık Veysel'in eserlerini öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu kültürü gelecek kuşaklara aktaracak olan bizleriz"

Kursiyerlerden Şarkışla Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Bedirhan İlhan da Aşık Veysel'in küçük yaşta gözlerini kaybetmesine rağmen dünyaya küsmeyerek önemli eserler ortaya koyduğunu hatırlattı.

Aşık Veysel'in izinden giderek onun eserlerini çalıp söylemeye çalıştığını anlatan İlhan, "Elimizden geldiği, dilimizin döndüğü kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." dedi.

11. sınıf öğrencisi Selma Tinni de Aşık Veysel ile ilgili faaliyetlere severek katıldığını belirterek, "Bu topraklarda doğdum, buranın kültürünü kendimize işlememiz gerekiyor çünkü bu kültürü gelecek kuşaklara aktaracak olan bizleriz, ülkemizde değerlerimizi asla kaybetmememiz gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Aşık Veysel Şatıroğlu Şarkışla Sivas Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title