Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "TÜİK neredeyse AKP'nin grup konuşmalarına malzeme üretir hale dönüştü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "TÜİK neredeyse AKP'nin grup konuşmalarına malzeme üretir hale dönüştü. 'Yeni seri' bahanesiyle tüm büyüme rakamları çift haneli yapıldı." iddiasında bulundu.

Erdoğdu, yazılı açıklamasında, TÜİK'in ilk olarak 2016'da "milli gelir ile büyüme oranlarında yeni seriye geçtiğini" açıkladığını belirtti.

Türkiye ekonomisinin 2015'de eski seriye göre yüzde 4, yeni seriye göre ise yüzde 6,1 büyüdüğünü ifade eden Erdoğdu, eski seriyle 9 bin 257 dolara düşen kişi başına gelirin de yeni seriyle 11 bin dolara yükseldiğine işaret etti.

Erdoğdu, TÜİK'in sanayi üretim endeksi hesabını da değiştirerek son 7 yıla ait yıllık sanayi üretim artış oranlarını eskisinin 1,5-2 katına çıkardığını öne sürerek, şu görüşü savundu:

"Yeni hesaplama yöntemiyle neredeyse bütün alt sektörlerde büyüme oranları çift hanelere ulaştı. Toplam sanayi üretim endeksinin yıllık değişim oranlarında ise büyük farklılıklar ortaya çıktı. Örneğin eski ve yeni sanayi üretim endekslerindeki yıllık değişim 2017'de eski seriye göre 6,29 olurken, yeni seriye göre 8,92 oldu. TÜİK neredeyse AKP'nin grup konuşmalarına malzeme üretir hale dönüştü. 'Yeni seri' bahanesiyle tüm büyüme rakamları çift haneli yapıldı. İstatistikleri böyle kağıt üzerinde istismar ederseniz sağlıklı sonuçlara ulaşamaz, dolayısıyla gerekli politikaları üretemezsiniz. Buna en güzel örnek Yunanistan. TÜİK bu kafayla gitmeye devam ederse Türkiye de Yunanistan gibi duvara toslar."

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Cumhuriyet Halk Partisi Aykut Erdoğdu Ak Parti Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title