Haberler

Rusya Ve Türkiye Ayvazovski Tablolarında Buluştu

Yunus Emre Enstitüsünden St-Petersburg'da "Ayvazoski'nin İstanbul'u" Resim Sergisi

İstanbul aşığı ressam Ivan Ayvazovski'nin anısına, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsünün desteği ile düzenlenen "Ayvazovski'nin İstanbul'u" Resim Sergisi, 12 Nisan Perşembe günü St- Petersburg Rus Müzesi St. Michael Castle (Mihaylovskiy Zamok) salonunda açıldı. Dev perdeye yansıtılarak bugüne kadar ki en geniş Ayvazovski Koleksiyonunu günümüz teknolojileri ile buluşturan serginin açılışında, dünyaca ünlü besteci-piyanist Anjelika Akbar da "Ayvazovski Rapsodi" adlı eserini icra etti.

Türkiye'nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtılması, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekiştirilmesi yönündeki çalışmalarını 44 ülkede kurduğu 54 Kültür Merkezi aracılığıyla sürdüren Yunus Emre Enstitüsü (YEE), St. Petersburg'da önemli bir sergiyi sanatseverlerle buluşturdu.

İSTANBUL TÜM İHTİŞAMIYLA TUVAL PERDELER ÜZERİNDEN İZLEYENLERE YANSIDI

" İstanbul'a hayranım. Dünyada bu şehirden daha ihtişamlı bir yer yoktur. Burada Napoli de unutulur, Venedik de…" diyerek İstanbul'a olan aşkını her defasında dile getiren Ivan Ayvazovski'nin 200'den fazla İstanbul tablosunun 61'i, Codex Art-artırılmış gerçeklik tekniği ile dünyada ilk kez Ayvazovski'nin İstanbul'u Resim Sergisi projesinde bir araya geldi.

Geçen sene doğumunun 200. yılı tüm dünyadaki sanat çevreleri tarafından renkli bir şekilde kutlanan ressam Ayvazovski'nin anısına ve St- Petersburg Rus Müzesinin açılışının 120. yıl kutlamaları çerçevesinde; T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, "Lichnost Peterburga" - Tarih ve Kültür Vakfı (St-Petersburg), Türk Hava Yolları ve Türk Telekom desteği ile düzenlenen "Ayvazovski'nin İstanbul'u" Resim Sergisi, 12 Nisan 2018'de St- Petersburg Rus Müzesi St. Michael Castle (Mihaylovskiy Zamok) salonunda açıldı. Daha önce Ermenistan, Newyork, Moskova ve Ankara'da sanatseverlerle buluşan, İstanbul'a tutkuyla bağlı olan sanatçının en güzel İstanbul resimlerinden oluşan Ayvazovski'nin İstanbul'u sergisi sanatçının bir arada görülmesi mümkün olamayan eserlerini sanatseverlere sundu. Rus siyasi, sanat ve iş çevrelerinden pek çok önemli şahsiyetin, Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının ve St. Petersburg'daki üniversitelerin Türkoloji bölümlerindeki öğretim üyesi ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen açılışta, besteci ve piyanist Anjelika Akbar "Ayvazovski Rapsodi" adlı eserini sergiledi. Rusya'dan viyolonsel sanatçısı Danila Popov ve Türkiye'den perküsyon sanatçısı Berkant Çakıcı Anjelika Akbar'a eşlik etti. Konser öncesinde ise Rus Müzesi Bilimsel Araştırma Enstitüsünden Ayvazovski uzmanı, araştırmacı yazar Sergey Levandovski, Rus-Türk ilişkilerini Ayvazovski'nin sanatı üzerinden yorumlayan bir analiz yaptı.

Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Öneş'in gerçekleştirdiği, 50 dakikada yaklaşık 500 Ayvazovski tablosunun sergilendiği dijital performans müziği, görsel sanatları, teknolojiyi, tarihi ve ortam seslerini buluşturdu. Projeyi izleyenler, Ayvazovski ile birlikte kendilerini bir seyahate çıkmış gibi hissetti.

PROF. DR. ŞEREF ATEŞ: AYVAZOVSKİ, TABLOLARI İLE İSTANBUL'UN GÖRSEL BELLEĞİNİ OLUŞTURDU

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, sergi hakkında şu bilgileri paylaştı; "Rus resim sanatının dünyaca ünlü ismi Ayvazovski'nin İstanbul üzerine yaptığı benzersiz resimler; dönemin insanlarını, manzaralarını öyle güzel ve doğru yansıttı ki, tabloları İstanbul'un tarihine ilişkin görsel bir bellek oluşturdu. Bu yönleriyle Ayvazovski, Türklerin de çok sevdiği bir ressam haline geldi."

PROF. DR. ŞEREF ATEŞ: BUGÜNE KADAR Kİ EN GENİŞ AYVAZOVSKİ KOLEKSİYONUNU ST. PETERSBURG'DA SERGİLİYORUZ.

İstanbul'a sekiz defa gelen Ivan Ayvazovski (1817-1900), Sultan Abdülmecit, Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamit tarafından sarayda ağırlandığını belirten Ateş "Ressam, Osmanlı liyakat beratlarıyla onurlandırıldı ve kendisine Saray Ressamı unvanı verildi. 1890 yılındaki son ziyaretinde Sultan II. Abdülhamid'e iki tablo hediye eden Ayvazovski, 1874 yılında ise Mimarbaşı Sarkis Balyan'ın Kuruçeşme Adası'nda /Galatasaray Adası) misafir olarak kaldı, Sultan Abdülaziz'in Dolmabahçe Sarayı için sipariş ettiği tabloları hazırladı. Anılarında İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu defalarca tekrarladı. Üç Osmanlı Sultanı ve dört Rus Çarının özel ilgi ve takdirlerini gördü." Biz de Yunus Emre Enstitüsü olarak Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, bugüne kadar ki en geniş Ayvazovski Koleksiyonunun sergilenmesine destek vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayvazovski'nin İstanbul'unu günümüz teknolojileri ile buluşturan bu sergi, Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğu ve kültürel bağları pekiştirmesi yönünden ses getiren çalışmalardan biri olmuştur."

ANJELİKA AKBAR,AYVAZOVSKİ'NİN TABLOLARINI MÜZİK DİLİNE TERCÜME ETTİ

SSCB'de doğan ve eğitimini Rusya'da alan, Sovyetler Birliği henüz dağılmadan önce UNESCO üyesi olup uluslararası projesi ile yolu İstanbul'a düşen besteci ve piyanist Anjelika Akbar, Rus ressam İvan Ayvazovski'nin tablolarını müzik diline tercüme ederek "Ayvazovski Rapsodi"sini besteledi. Aynı zamanda "Ayvazovski'nin İstanbul'u"projesinin yöneticisi olan Anjelika Akbar'in, sergide seslendirdiği rapsodide, kendi özgün müziklerinin yanı sıra; Ayvazovski'nin seyahatleri sırasında duyduğu Osmanlı müziği, Dede Efendi'nin eserleri, doğduğu Feodosya'da öğrendiği Kırım Tatar temaları, Ermeni kökeninden dolayı içinde taşıdığı Ermeni ve Kafkasya tınıları ve yaşadığı St. Petersburg'da dinlediği Rus müziklerinden ilham aldı.

Anjelika Akbar, "Bu projenin Rusya'da halka açık bir şekilde birçok sahnede yer almasını kalbimden arzu ediyorum. Rusya ve Türkiye'yi duygusal bir ortak paydada buluşturan Ayvazovski tablolarının müzik ile yolculuğunun devam etmesini arzu ediyorum"dedi.

Boyut Yayın Grubu ve ONE'S Media, yaklaşık dört sene süren "Ayvazovski'nin İstanbul'u" projesi için Ayvazovski'nin İstanbul'a ait olan tabloları başta olmak üzere dünyadan, özellikle Rusya müzelerinden ve koleksiyonerlerden toplanan toplam 500'e yakın tablonun görüntü kullanım haklarını aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Rusya Federasyonu Petersburg İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title