Haberler

Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Haziran'da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimi'ne ilişkin "Bu seçimle beraber Türkiye yeni bir sisteme, başkanlık sistemine geçiyor. Başkanlık sisteminin, 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'yi daha güçlü, daha istikrarlı yapacağına inanıyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı'nın (MÜSDAV) iş birliğiyle düzenlenen Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, yurt dışında 6 milyon civarında Türk yaşadığını ve bunların önemli bir kısmının Avrupa'da bulunduğunu ifade ederek, Avrupa'daki Müslüman azınlığın büyük bir bölümünün Türklerden oluştuğunu kaydetti.

Geçen yıl Avrupa'daki Türk vatandaşlarının mülklerine ve camilerine yönelik 100'den fazla saldırı olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Demokrasi dersi vermeye çalışan Avrupa ülkelerindeki Müslüman azınlıklara haklarının verilmediğini ve haklarının da elinden alınmaya başladığını görüyoruz. Örneğin Batı Trakya'da 150 bin civarında soydaşımız yaşıyor ve soydaşımızın etnik kimliği ihbar ediliyor, kendi müftüsünün seçilmesinin önünde engeller çıkarılıyor. Demokrasi ve insan hakları dersi verenler ve vermeye çalışanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını hiçe sayıyorlar, uygulamıyorlar." diye konuştu.

Müslümanların çektiği sıkıntıların sadece Batı ile sınırlı olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şunları aktardı:

"Dünyanın her yerinde aynı zulmü görüyoruz. Ne yazık ki Orta Doğu'dan Afrika'ya İslam coğrafyasında da kan ve gözyaşı var. Filistin'de insanlık ayaklar altına alınıyor. Somali'de, Yemen'de, Suriye'de mümin kardeşlerimizin yaşadığı acıları kalbimizde hissediyoruz. Asya kıtasında da ciddi sorunlar var. Afganistan'da masum Müslüman kardeşlerimiz terör saldırılarına kurban gidiyor. Rohingyalı Müslümanlar bugün bir zulme, adeta bir soykırıma uğruyor ve dünya bunu seyrediyor. 4-5 Mayıs'ta kardeş ülke Bangladeş'e gideceğiz, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısı marjında. İnşallah Cox Bazaar'a giderek oradaki Rohingyalı kardeşlerimizi ziyaret edeceğiz. İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan gelen tüm kardeşlerimizin de buraları görmesini arzu ediyoruz. Myanmar'dan bu kardeşlerimiz niye kaçmak zorunda kaldı? Bu sorunu kökten çözmemiz lazım. Dünyanın herhangi bir yerinde Hristiyan bir gruba ya da Yahudi bir gruba böyle bir zulüm yapılsaydı tüm dünya ayağa kalkardı ama Müslüman olunca bazı tepkiler, bazı açıklamalar.. Sonuçta yapılan bir şey yok."

İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Filistin Temas Grubu toplantısını da ilerleyen günlerde Ramallah'ta yapacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, Filistin tarafından tarih için haber beklediklerini söyledi.

"Türkiye adeta az gelişmiş ülkelerin ve halklarının sesi oldu"

Filistin ve Kudüs davasını BM'de sonuna kadar savunduklarını belirten Çavuşoğlu, "Kudüs konusunda da birlik, beraberlik içinde olmamız lazım. Biz New York'a gittiğimiz zaman bazı büyük Müslüman ülkelerin büyükelçileri ABD'nin baskısından dolayı New York'u terk etmişti. 'Niye gittiler?' dedik, 'Tatile gittiler.' dediler. Bizim en büyük davalarımızdan birisi; Kudüs davasıdır. Tarihi bir oylama zamanında o ülkelerin büyükelçileri tatile gidemez. Ben biliyorum ki, tatile gitmediler, ABD'nin baskısından dolayı korktular ve kaçtılar." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'ya da yardım elini uzattığını ve büyükelçilik ile konsolosluklarda çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin insani yardımları dünyanın her ülkesine gönderdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye adeta en az gelişmiş ülkelerin ve halklarının sesi oldu. Gebze'de en az gelişmiş ülkeler için teknoloji bankası kurduk. Burada üretilen teknolojiyi en az gelişmiş ülkelere transfer ederek, o ülkelerin kalkınmasına katkı sağlamak istiyoruz. 2016 yılında insani yardımlarda rakam olarak ABD'den sonra ikinciyiz. ABD'nin harcadığı 6,3 milyar dolar, Türkiye'nin harcadığı 6 milyar dolar. Dünyanın gönlü en zengin insanına sahip bir ülkeyiz, milli gelire göre ise açık ara dünyada birinciyiz ve bize en yakın ülkeyi beşe katlamışız, milli gelire göre, esas gösterge de budur. 2017 rakamları OECD tarafından açıklanmadı, inşallah rakam olarak da dünyada birinci sırada olacağız çünkü yardımlarımızı artırarak devam ediyoruz. 2018, 2019'da da insani yardımlarımızı dünyanın her yerinde artırarak devam edeceğiz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 seçimlerinin 24 Haziran'da gerçekleştirileceğini açıkladığını hatırlatarak, "Meclis'te bugün iki parti teklifi sundu, Meclisimizin onayıyla inşallah seçime gideceğiz. Bu seçimle beraber Türkiye yeni bir sisteme, başkanlık sistemine geçiyor. Başkanlık sisteminin, 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'yi daha güçlü, daha istikrarlı yapacağına inanıyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasının basına kapalı bölümünde, katılımcıların sorularını yanıtladı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Filistin Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title