Haberler

Bacıyan-ı Rum Türkiye'nin Üreten Kadınları" Ödül Töreni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Esnafımızla ilgili ilk defa bu sene ücret desteği vermeye başlıyoruz. 1 ila 3 çalışanı olan esnafımıza, imalat yapıyor ve ustalık belgesi varsa 'bir senden bir benden' diyoruz. Yeni bir istihdam imkanı yarattığı zaman bir ay vergisini, maaşını, primini devlet olarak biz ödüyoruz bir ay da işverenimizin ödemesini bekliyoruz. Bu uygulamayı bu yıl pilot olarak deneyeceğiz." dedi.

İstanbul Esnaf Odaları Birliği (İSTESOB) tarafından düzenlenen "Bacıyan-ı Rum Türkiye'nin Üreten Kadınları" ödül töreninde konuşan Sarıeroğlu, 16 yıldır AK Parti iktidarı olarak kadın konusunu siyaset üstü gördüklerini anlattı.

Sarıeroğlu, "Kadın güçlü olursa Türkiye'nin güçlü olacağına inandık. Kadınların ekonomide, sanatta, ticarette, spor hayatında sporda başarılı olmasını Türkiye'nin başarılı olmasıyla eşanlamlı olduğuna inandık. İdeolojik bakış açılarımız ne olursa olsun, tüm ön yargılardan arınarak kadın konusunda ortak bir bakış açısını ortaya koyabildik." değerlendirmesini yaptı.

Hükümet ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak kadınların istihdamına odaklandıklarını dile getiren Sarıeroğlu, 16 yılda yapılan çalışmalarla kadınların iş gücü piyasasına girişleriyle ilgili uygun şartları oluşturduklarını söyledi.

Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında son 10 yılda en fazla kadın istihdamını artıran ülke olduğunu bildiren Sarıeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte hayal olan, hep ulaşmayı hedeflediğimiz rakamlara bugün ulaşmış durumdayız. Hedefimiz bu rakamları daha ileri seviyeye taşımak. İş gücüne katılım oranlarında yüzde 10,4'lük bir artış sağlamış durumdayız. Bu artışla da OECD'nin, Avrupa Birliği ülkelerinin önünde yer aldık. Bunun daha ileri seviyelere ulaşmasını istiyoruz. Kadınların çalışma hayatında etkin ve aktif olmasının, eğitim imkanlarıyla buluşturulmalarından, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerle buluşturulmasıyla bağlı olduğunu düşünüyoruz. Uyguladığımız aktif iş gücü programlarıyla son 10 yılda 1,5 milyon kadınımıza mesleki nitelik kazandırdık. 2002 yılında sadece 541 kadın mesleki eğitim faaliyetlerinden faydalanırken bugün bizim İŞKUR olarak yapmış olduğumuz faaliyetlerde toplamda 2017 yılında bu rakamı 356 bin kadına yükselttik. 2002 yılında 4543 kadını işe yerleştirmişken 2017 yılında 356 bin kadını işe yerleştirdik. 571 kadına mesleki eğitim veren İŞKUR bugün 2017 yılında 279 bin kadına eğitim veriyor."

Sarıeroğlu, esnaf kadınların desteklenmesi ve sayılarının artırılmasının kendileri için temel öncelikleri arasında olduğunu belirterek bu alanda hükümetin yaptığı çalışmalara değindi.

İstanbul'da 35 bin kadın esnaf olduğunu dile getiren Bakan Sarıeroğlu, kadınların yönetim kademelerinde yeterince temsil edilmediğinin görüldüğünü ve bu sorunu aşmak zorunda olduklarını kaydetti.

Türkiye genelinde şu anda 2,9 milyon BAĞKUR'lunun, 2,6 milyon da BAĞKUR emeklisinin bulunduğunu ifade eden Sarıeroğlu, BAĞKUR'lularla ilgili 16 sene içerisinde yapılan düzenlemeleri anlattı.

Son günlerde ana muhalefet partisinin prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanamadığı yönünde söylemleri bulunduğunu dile getiren Sarıeroğlu, "Bir esnaf kızı olarak geçmiş yıllarda bir gün dahi prim borcu olsa ailesiyle birlikte tüm esnaflarımızın her türlü imkanının dışında kaldığını çok iyi bilen birisiyim. Şu anda geldiğimiz aşamada 18 yaşındaki herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamı içerisinde. BAĞKUR'lularımızın 60 güne kadar prim borcu olsa da sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Ama bunun dışında 60 günün üzerinde prim borcu varsa acil hallerde eşi ya da kendisi hamileyse, doğumdan sonraki 8 haftaya kadar, trafik kazası halinde ise koruyucu sağlık hizmetlerinden, iş ve meslek hastalıklarıyla ilgili sorunlarda sağlık hizmetlerinden her bir şekilde sorunsuz olarak, hiçbir kısıtlama olmadan faydalandıklarını buradan ilan etmek istiyorum." diye konuştu.

Esnafa destek

Esnafın ekonominin can damarı olduğunu ifade eden Sarıeroğlu, esnafın mutlu ve umutlu olması durumunda bunun tüm topluma yayılacağına inandığını belirtti.

Esnafla ilgili Türkiye'de ilk defa yeni bir uygulamaya başladıklarını kaydeden Sarıeroğlu, şunları söyledi:

"Prim desteklerimiz yine devam ediyor. Ücret farklılaşmalarını sağlıyoruz. Geçmişte bütün desteklerimizi asgari ücret üzerinden veriyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla imalat ve bilişim sektörlerinde asgari ücret üzerinden değil 5 bin 412 liraya kadar ulaşan bir maaş üzerinden teşviklerimizi veriyoruz. Bu teşviklerimiz kapsamında işverenimize 883 ila 2 bin 153 lira arasında değişen prim desteğini direk veriyoruz. Prim desteği dışında esnafımızla ilgili ilk defa bu sene ücret desteği vermeye başlıyoruz. Bu gerçekten Türkiye'nin geldiği aşamayı gösteren bir uygulama. 1 ila 3 çalışanı olan esnafımıza, imalat yapıyor ve ustalık belgesi varsa 'bir senden bir benden' diyoruz. Yeni bir istihdam imkanı yarattığı zaman bir ay vergisini, maaşını, primini devlet olarak biz ödüyoruz bir ay da işverenimizin ödemesini bekliyoruz. Bu uygulamayı bu yıl pilot olarak deneyeceğiz. Etki analizi sonucunda başarılı olması halinde başka sektörler ve alanlara doğru genişletme imkanını ortaya koymuş olacağız."

24 Haziran seçimleriyle yeni bir hükümet sistemi modelinin uygulanmaya başlayacağını belirten Sarıeroğlu, bu seçim sonrası Türkiye'nin daha hızlı kalkınma ve gelişme anlamında yeni bir dönemi başlatacağını kaydetti.

Bakan Sarıeroğlu, konuşmasının ardından TBMM'deki oturuma katılmak için salondan ayrılırken ödülleri İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz verdi.

Törende yönetmen Hilal Saral, oyuncu Nevra Serezli, ressam Günseli Kato, moda tasarımcısı Özlem Süer, bilim insanı Dr. Türker Şener, Çini sanatçısı Prof. Dr. Sitare Turan Bakır, minyatür sanatçısı Şehnaz Biçer Özcan, hat sanatçısı Ayten Tiryaki, kat'ı sanatçısı Dürdane Ünver, tezhip sanatçısı Müzehhibe Nilüfer Kurfeyz, ebru sanatçısı Nihal Türe, esnaf-girişimci Özgül Acır ve zanaatkar Ayşe Kurtönal'a ödül takdim edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Jülide Sarıeroğlu Ak Parti İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title