Haberler

Pakistan'ın Milli Şairi Muhammed İkbal 80'inci Ölüm Yıl Dönümünde Türkiye'de Anıldı

Güncelleme:

Pakistan'ın milli şairi Dr. Allame Muhammed İkbal 80. ölüm yıl dönümünde Ankara'da anıldı. Anma etkinliği sonrası düzenlenen panelde, İkbal'in ve Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin birçok benzerliği bulunduğuna dikkat çekildi.

Pakistan'ın milli şairi ve filozof Dr. Allame Muhammed İkbal'in 80. ölüm yıldönümünde Ankara'da anıldı. Sebilürreşad dergisi ve Mehmet Akif Ersoy Düşünce Derneği Türkiye'nin Milli Kütüphanesinde bir panel tartışması düzenledi.

"TÜRK HALKI MUHAMMED İKBAL'E SAYGI DUYUYOR"

Misafirleri karşılayan Sebilürreşad Dergisinin Yazı İşleri Müdürü Fatih Bayhan Türkiye'nin ulusal marşını da yazan Mehmet Akif Ersoy'un dergisini 1908'de kurduğunu söyledi. Bayhan, Türkiye halkının Muhammed İkbal'e yüksek derecede saygı duyduğunu ve dergisinin Müslüman dünyasının en büyük siyasi düşünürlerinden birisini anmak için Nisan 2018'de özel bir sayı yayınladığını söyledi.

MUHAMMED İKBAL'İN ŞİİRLERİ MEHMET AKİF'İN ŞİİRLERİYLE BENZERLİK TAŞIYOR

Mehmet Akif Ersoy Düşünce Derneğinin Başkanı Mehmet Akif Işık, Muhammed İkbal'in felsefe, edebiyat ve hukuk alanlarında birçok katkısının bulunduğunu söyledi. Onun şiirlerinin Mehmet Akif'in şiirleriyle birçok benzerliği bulunduğunu da ekledi.

"İKBAL ve ERSOY ŞİİRLERİ ULUSAL BAĞIMSIZLIK MÜCADELELERİ İÇİN CESARET VERDİ"

Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi anahtar niteliğindeki konuşmasında Muhammed İkbal'in Türkiye'ye ve onun önde gelen edebiyat kişisi olan Mehmet Akif Ersoy'a olan bağlılığını vurguladı. Pakistanlı düşünür Dr. Muhammed İkbal'in ve Türkiye'nin ulusal şairi ve milli marşının yazarı Mehmet Akif Ersoy'un birbirlerinin çağdaşı olduğunu söyledi. İkbal'in dönemi sırasında, İngilizler Alt Kıtaya hakimken Türkiye de zor bir aşamadan geçiyordu, özellikle I. Dünya Savaşı sonrasında. Güney Asya Müslümanları Kaid-i Azam Muhammed Ali Cinnah'ın liderliği altında bağımsız bir ülke için bir mücadele vermiştir. Aynı zamanda, Tütkiye de Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Bağımsızlık Savaşını başlatmıştır. Hem Muhammed İkbal hem de Mehmet Akif Ersoy yazıları ve şiirleri aracılığıyla dava arkadaşlarını ve vatanseverleri kendi ulusal bağımsızlık mücadelelerine katılmaları için yüreklendirmiştir.

BÜYÜKELÇİ QAZİ: MUHAMMED İKBAL'İ, MEHMET AKİF ERSOY TÜRKİYE'YE TANITTI

Büyükelçi Syrus Qazi, Muhammed İkbal'i Türkiye'ye tanıtanın Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyledi. Büyükelçi, her ikisinin arasında siyasi düşünceler bakımından büyük benzerlikler olduğunu ekledi. Hem Akif hem de İkbal Müslümanları birleştirmek ve Batı emperyalizminden kurtarmak istiyordu. Eğer İkbal Mevlana'yı ruhani öğretmeni olarak kabul ettiyse aynısı Rumi'ye yoğun saygısı olan Akif için de geçerliydi.

SİYASİ FELSEFE ve ŞİİR PANELİ DÜZENLENDİ

Daha sonra, Muhammed İkbal üzerine Prof. Dr. Bilal Sambur, Ali K. Metin ve Ibrahim Eryiğit'in panelist olduğu bir panel tartışması düzenlendi. Önde gelen yazar ve şair Cevat Akkanat paneli yönetti. Panelde Muhammed İkbal'in siyasi felsefesi, şiiri ve Türkiye ile olan bağlarının çeşitli yönleri tartışıldı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Muhammed İkbal Pakistan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title