Haberler

Tekirdağ Kirli Çorlu Deresi'nin Hasta Ettiği İddiası

Kirli Çorlu Deresi'nin hasta ettiği iddiasıTekirdağ'ın Ergene ilçesinden geçen ve fabrika atıkları nedeniyle simsiyah akan Çorlu Deresi'nin yaydığı ağır koku, çevrede yaşayanların tepkisine neden oldu.

Kirli Çorlu Deresi'nin hasta ettiği iddiası

Tekirdağ'ın Ergene ilçesinden geçen ve fabrika atıkları nedeniyle simsiyah akan Çorlu Deresi'nin yaydığı ağır koku, çevrede yaşayanların tepkisine neden oldu. Dere kenarındaki evlerde oturanların bir çoğunun kanser hastalığına yakalandığını iddia edilirken, mahalleli koku nedeniyle evlerinin pencerelerini bile açamadıklarını söyledi. Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, deşarj sisteminin devreye gireceğini ve sorunun 1 yıl içinde ortadan kalkacağını belirtti.

Ergene Nehri'nin Sağlık Mahallesi'nden geçen kolu olan Çorlu Deresi, fabrika atıkları nedeniyle çevresine ağır koku yaymaya devam ediyor. Simsiyah akan dere, çevresine adeta zehir sarçarken, yıllardır süren soruna çözüm bulunamaması mahallede tepkilere neden oldu. Derenin yaydığı koku nedeniyle evlerinin camlarını açamadıklarını belirten Cengiz Demirkaya, 20 sene öncesine kadar derede balık tutulduğunu şuanda ise yanında bile durulamaz hale geldiğini söyledi. Yıllardır derenin ıslah edileceğine dair konuşmalar olduğunu kaydeden Demirkaya, 1990 yılından bu yana Sağlık Mahallesi'nde oturuyorum. Derede 20 sene önce balık tutuluyordu. Şimdi kilometrelerce öteden kokusundan durulmuyor. Her gelen siyasetçilerde derenin ıslah edileceğini vaat edip gidiyor. Bana misafirler geldiğinde gece yarısı kalkıp gittiler, dere kokusundan duramadılar. Mahallede dereye yakın oturanlar kanser hastalığına yakalanıyor. Yaz kış burada ağır koku yayılıyor. Belediyemiz arıtma tesisi yapmış, ancak bence hiç alakası yok. Evlerde cam açamadıkları için hepsinde rutubet var, herkes hasta oluyor. Buna acilen artık bir çözüm bulunması lazım dedi. Şevki Kaya da Sağlık Mahallesi'ne fabrikaların kurulmasının ardından her geçen gün daha da kirlendiğini ifade ederek, Fabrikalar buraya taşındıktan sonra herkesin işi olacağı sevinmiştik. Ancak sağlık durumumuzu hiç düşünmedik. Şimdi aldığımız maaşların yarısını hastanelere veriyoruz. Geleceği düşünmüyoruz. Sağlık Mahallesi'nde bugün bir çok kanser hastası var. Diğer solunum yolları hastalıkları var, ailemde 7 kişi var, hepimiz bıçak altından geçti. Akciğer, kalp, böbrek sorunları bile var. Özellikle kanser ve akciğer hastalıklarının dereden kaynaklandığını biliyoruz şeklinde konuştu. Çorlu Deresi'ne yakın bir evde oturan Gülten Kaya, dereden ağır koku yayıldığını ve bu nedeniyle evlerinin pencerelerini bile açamaz durumda olduklarını söyledi. Mahallede herkesin hasta olduğunu öne süren Kaya, Buradaki dere çok ağır koku yayıyor. Hayvan pisliğinden, dere pisliğinden kokusundan artık bıktık ama alıştık artık bunlara. Kokusu çok bundan dolay hastamız çok. Kurtulamıyoruz, yapmıyorlar. Derenin pisliği arınsın artık, kapılarımızı ve camlarımızı açamıyoruz. Kokusu evlere kadar giriyor. Bu mahallemiz dere kenarında ama bundan kurtulsun artık temizlensin ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI 1 YIL İÇİNDE SORUN ORTADAN KALKACAK

Ergene Belediye Başkanı CHP'li Rasim Yüksel, Çorlu Deresi sorununun 1 yıl içerisinde tamamen ortadan kalkacağını ifade ederek, Biz Ergene Belediyesi olarak Organize Sanayi Bölgesi'ne her ay 30 bin lira aidat ödüyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nde yerimiz var, aynı zamanda ben Velimeşe Organize Sanayi'nin yönetimindeyim. Bizim derin deşarj çalışmaları sürüyor. Bir yıl içerisinde bu sorun ortadan kalkacaktır. Zaten şuanda boru sistemi Velimeşe Mahallesi'ne kadar geldi. Atık sular derin deşarj edilerek bu sorun tamamıyla ortadan kalkmış olacak dedi.

ERGENE'Yİ DE KİRLETİYOR

Çerkezköy ilçesinden doğan ve Muratlı ilçesi İnanlı Mahallesi'nde Ergene'ye katılan Çorlu Deresi, fabrika atıkları nedeniyle Ergene Nehri'nin de kirlenmesine neden oluyor. Ergene'nin Edirne'nin Uzunköprü ilçesi Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ölçüm ve nehir tahlillerine göre nehir, siyanürün yanı sıra gres ve yağ, kadmiyum (ağır metal), demir, florür, bakır, çinko, sülfat gibi kimyasal maddeler içeriyor. Ergene ve Çorlu Deresi simsiyah akarken, içinde canlı türü de yaşamıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rasim Yüksel Gülten Kaya Tekirdağ Çorlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title