Haberler

Emine Erdoğan, Harran Ovası'na Biber Fidesi Dikti (2)

ERDOĞAN: TOPRAK VE TOHUM BİRBİRİNDEN AYRILMAZ PARÇADIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, GAPTAEM Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda düzenlenen '3.Yerel Tohum Buluşmaları Şanlıurfa' etkinliğinde konuştu.

Toprak ve tohum birbirinden ayrılmaz parça olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, "Tohum toprağa emanettir her ikisi de milli servetimizdir. Bu bilinci ne kadar yaygınlaştırır, ata tohumlarımıza ne kadar sahip çıkarsak yeni nesillerin geleceğini de o kadar garanti altına almış oluruz" dedi.

Türkiye'nin 79 ülkeye tohum ihracatı yapan bir ülke olduğunun altını çizen Emine Erdoğan konuşmasını söyle sürdürdü:

"Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Öte yandan temiz tohum, sağlıklı hayat zincirinin ilk halkasıdır. Tohum iyi, sağlıklı ve temiz olursa, beslenme de sağlıklı olur. Çok şükür ki son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmeler kaydedildi. 2002'de 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi, 15 yılda 7 kat artarak 1 milyon 50 bin tona ulaştı. İhracatımız 8 kat artarken, ithalatımız 2017'de son 5 yılın en düşük oranına geriledi. Şu anda 79 ülkeye tohum ihracatı yapan bir ülkeyiz. İnşallah 2023 hedefimiz, 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır. Tohumculuk sektöründe iyi örgütlenirsek, uluslararası tohumculukta da söz sahibi oluruz. Her alanda kendi milli yol haritasını çizen Türkiye, inşallah bu alanda da hedeflerine ulaşacaktır."

Verimli toprakların korunması ve daha fazla ürün elde edilmesinin çiftçilere bağlı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Devletimizin verdiği teşvikler sizin gayretinizle buluşursa bu topraklar şaha kalkar. Kadın çiftçilerimiz hem evde hem tarlada hem de bir 'ana şefkati' ile çocuklarının bakımında başımızın tacıdır. Haydi sandıklarınızı açın, kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarını çıkarın. Dünyanın bu en kadim coğrafyasında nesilden nesile aktarılan ata tohumunu yeniden toprağa döndürebilirsek ne mutlu bize. Ata tohum, değişen doğal şartlara daha kolay uyum sağlar. Organik tarım için daha elverişlidir. Sebzemizin, meyvemizin tadıdır. Unuttuğumuz lezzetlerin gizli hazinesidir. Tarihte ticaret yolları üzerinde olan bu coğrafyada, kim bilir daha bilmediğimiz nice bitki türü var. Bu çeşitleri kayda geçirip, envanterimizi genişletmeli, tarımsal çeşitliliğimizi artırmalı, onlara yeni pazarlar bulmalıyız. İnsanlık için şifa kaynağı olacak, tedavi edici nice bitki var kim bilir bu topraklarda. Lütfen bunları ekonomiye kazandıralım" diye konuştu.

Yedi düvelin gözü üzerimizdeyken biz her konuda birlik olup bu vatanı bereketli bir barış yurduna çevirmeliyiz diyen Erdoğan konuşmasını söyle sürdürdü:

"Çok şükür çiftçilerimiz toprağı verimli hale getirmek için çalışıp çabalıyorsunuz. Devletimiz ise üzerini imar için gece gündüz çalışıyor. Ülkemizin batısında ne varsa doğusuna, güneydoğuya da onu getirmeye gayret ediyor. Modern havalimanları, hastaneleri ve okullarıyla doğu illerimizin artık batıdan geri kalır yanı yok. Artık 'havayolu, halkın yolu' oldu. Gençlerimiz bulundukları şehirde üniversite okuyabiliyor. Eğitim imkanları daha da arttı. Güneşin aşık olduğu bu güzel şehir, iklimi gibi sıcak insanları ve tarihiyle neden turizmin gözdesi olmasın? Biliyorsunuz, medeniyetlerin anası Harran, yerleşik tarih anlayışını değiştiren bir gelişmeye sahne oldu. Göbeklitepe artık tüm dünyanın merakını cezbediyor. Bu imkanları değerlendirelim. Bölgemizi bir turist akınına hazırlayalım. Değerlerimizin tanıtımına katkı sağlayalım. Bunun için önce iç barışı tesis etmeli, zenginliklerimizin kıymetini bilmeli, onları gün yüzüne çıkarmalıyız."

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise uluslararası rekabet gücüne sahip milli tohumculuk sektörünün oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek, "Son on yılda sertifikalı tohum, fidan ve fide kullananlara ve üreticilerimize toplam 1,7 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Bu desteklerimizle tohumculuk üretiminin verim, kalite ve ihracatında ciddi artışlar gerçekleştirdik. 2002 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi, 7 kat artış göstererek 2017 yılında 1 milyon 50 bin tona çıktı. Bugün artık Türkiye, tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 79 ülkeye tohumluk ihracatı yapıyoruz" dedi.

Yerel Tohumculuk Buluşması'na Moritanya Cumhurbaşkanın eşi Meryem bint Ahmed Tıkbır'ın da eşlik ettiği Emine Erdoğan ve Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba daha sonra Doğu ve Güneydoğu illerine ait stantları ziyaret etti. Programda bir kuzuyu seven Emine Erdoğan, davetliler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Şanlıurfa Harran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title