Haberler
BBC

İrlanda Referandumundan 'Evet' Çıktı, Kürtaj Yasağı Kalkıyor

Referandum sandık çıkış anketlerine göre, İrlanda halkı kürtajı yasağının kaldırılmasına 'Evet' dedi.

İrlanda'da kürtaj yasağına ilişkin referandumun resmi sonuçlarına göre, 'Evet' kampanyası destekçileri zafer kazandı. Ülkede yıllardır tartışılan kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının da önü açılmış oldu.

Oyların neredeyse tamamı sayılmışken "kürtaj yasağı kalksın" diyenlerin oyları yüzde 69 ile "yasak sürsün" diyenlerinkinden açık ara önde.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, ilk sonuçları "sessiz bir devrim" diye nitelerken, yeni kürtaj yasasının bu yıl parlamentodan geçebileceğini duyurdu.

Yeni kanuna göre, hamileliğin ilk 12 haftasında kürtaja izin verilirken, 12-24 hafta arasındaki hamileliklerde ise, anne ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartı aranacak.

İrlanda Anayasası'na göre, kürtaj yasağını ihlal edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusu.

İki taraftan kadınların da anlattığı dehşet verici hikayeler, referandum sürecinde duygusal bir kampanya ortamına neden oldu.

'Evet' diyenler kadın hakları ihlali diye niteledikleri uygulamanın İrlanda için bir utanç kaynağı olduğu görüşündeyken, bazı siyasiler ve hak savunucuları, özellikle tecavüz sonucu yaşanan hamileliklerde kürtaj yasağının "yeniden travma" yarattığını sık sık vurguladı.

Referandumda 'Hayır' diyenler ise doğmamış bebeğin 'kutsal yaşam hakkının korunması gerektiğini' savundu, bebeklerin söz hakkı olmadığını vurgulayarak "sessizlerin sesi ol" diye kampanyaları yürütüldü.

Protestocuların sloganlarından biri "Attığın oy bir bebeği öldürebilir ya da kurtarabilir. Hayır de!" şeklindeydi.

'Tarihi bir trajedi'

Ancak referandumdan çıkan sonuçlar kürtaj karşıtı grupları hayal kırıklığına uğratırken, bazıları bugünü "tarihi bir trajedi" diye niteledi.

'Hayır' destekçileri, yasa değişikliğine karşın İrlanda'da kürtaj kliniklerinin açılmasını protesto etmeye hazırlanıyor.

Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Hayır' kampanyası ekibinden Cora Sherlock, "En korunmasız olanın korunmasına yönelik mücadelemiz bugün bitmedi, sadece değişti" ifadelerini kullandı.

Savita Halappanavar olayı

Nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik olan ülkede kilise, kürtaj konusunda çok net kırmızı çizgilere sahip.

Referanduma kadar uzanan kürtaj tartışması esasen 6 yıl önce alevlenmişti. 17 haftalık hamile Savita Halappanavar'ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddildi ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Kocası, kürtaj taleplerinin "İrlanda'nın Katolik bir ülke olduğu ve ceninin kalbinin hala attığı" söylenerek geri çevrildiğini anlattı. Yapılan otopside kadının ölüm sebebi, kan zehirlenmesi olarak belirlendi.

Son 35 yılda kürtaj konusunda 6 farklı referandum yapıldı ancak sonuncusu, en kapsamlısıydı.

İrlanda halkına iki seçenek sunuldu: ya "herkes için kürtaj özgürlüğü" ya da statükonun devamı.

Referandumun resmi sonuçları açılandıktan sonra, yasa değişikliği İrlanda parlamentosuna getirilecek.

Yeni kürtaj yasasının çok daha özgürlükçü bir rejimin de önünü açacağı belirtiliyor.

Fotoğraflar Getty Images'ten alınmıştır

BBC

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title