Haberler

Mutfak Malzemelerini Sanat Eserine Dönüştüren Usta

BURSALI Devlet Sanatçısı Yılmaz Emen, çatal kaşık kullanarak yel değirmeninden Don Kişot figürlerine kadar pek çok eser ortaya koyuyor.

BURSALI Devlet Sanatçısı Yılmaz Emen, çatal kaşık kullanarak yel değirmeninden Don Kişot figürlerine kadar pek çok eser ortaya koyuyor. Emen, 68 yıldır sürdürdüğü sanat yaşamını son kez açacağı sergiyle noktalamaya hazırlanıyor.

Bursalı Devlet Sanatçısı 76 yaşındaki Yılmaz Emen çatal, kaşık, bıçak, tencere gibi metal mutfak eşyalarını kullanarak heykeller yapıyor. İlkokul birinci sınıfa giderken çanta ve defteri olmadığı için okulu bırakıp bir bıçakçının yanından çırak olarak işe giren Emen, bu alanda usta oldu ve 2005 yılında 'Devlet sanatçısı' unvanı aldı. Yaptığı kılıçları İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, eski ABD Başkanı Richard Nixon gibi pek çok devlet büyüğüne hediye eden Emen'in bu hediyeleri halen bu ülkelerde sergileniyor. Daha sonra geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle ağır işlerden uzaklaşmak isteyen Emen, aylarca yanından hiç ayırmadığı çatal kaşıklara bakıp fikirler üreterek keman çalan, saz çalan, zurnacı gibi figürler ortaya koyuyor. Meydana getirdiği eserleri dünyanın pek çok yerinde sergilenen Emen, 68 senedir sanatla iç içe olduğunu belirterek, "Artık son dönemlerde pek heykel yapamaz hale geldim. Artık son noktayı koymak istiyorum. Bugüne kadar yüzü aşkın sergi açtım, şimdi son sergime hazırlanıyorum" dedi.

Eve giderken hep yanında çatal kaşık taşıdığını söyleyen sanatçı Emen, "Bunlarla ben yemek yemenin dışında ne yapabilirim diye hep düşündüm. Daha sonra 20-25 tane figür ürettim. Mesela Don Kişot figürü yaptım ve bu figür İspanya'da sergilendi. İnsanlar çatal kaşık gözüyle baktıkları zaman şaşırıyorlar. Özellikle kadınların elinde sürekli çatal kaşık olduğu için onlardan çok olumlu tepkiler alıyorum" şeklinde konuştu.

'ÇIRAK GELMİYOR'

Bu işi yapacak birilerini yetiştirmek istediğini ancak çırak olmak isteyen kimsenin çıkmadığını belirten Emen, "Ben bu işi çocuklarıma öğrettim ama onlar sigortalı başka işlerde çalışıyorlar. Belki emekli olduklarında bir kıyıda köşede yapabilirler. Artık çırak yetiştirmek de çok zor. Önce para getirecek işlere gidiyorlar, buraya gelmiyorlar. Sanatla uğraşmıyorlar. Bizler sanatın son dönemleriyiz" ifadelerine yer verdi.

Hayatı boyunca sadece sanatla uğraştığını ve bundan onur duyduğunu söyleyen Emen, "Ekonomik sıkıntılar çektim, hala da çekiyorum. Ancak sanat benim için onur verici bir şey. Biz paraya bakmıyoruz, benim için mühim olan onu yapmak. Mühim olan onun karşısına geçip keyifle bir çay içebilmek. Televizyonlarda görüyorum, sanata yıllarını vermişler, sefalet içerisinde, çöp karıştırırken bulunuyorlar. Bu insanları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın takip etmesi gerekiyor, onları o vaziyete düşürmeden bir önlem alması gerekiyor" dedi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title