Haberler
BBC

Abd, Kuzey Kore'nin Nükleer Silahlardan Arınması İçin '2020' Tarihini Açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore'nin, 2020 yılına kadar önemli ölçüde nükleer silahlardan arınmasını umduğunu açıkladı.

Pompeo'nun bu açıklaması Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Singapur'da gerçekleşen tarihi görüşmesi sonrası geldi.

Salı günü gerçekleşen o zirve sonrası, "Kore Yarımadası'nın tamamen nükleer silahlardan arındırılması üzerinde çalışmak için" anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Ancak anlaşma belgesinde Pyongyang'ın ne zaman ve nasıl silahsızlanacağına ilişkin ayrıntıların yer almaması eleştirilere neden oluyor.

Güney Kore'de zirveye ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Pompeo, Kuzey Kore konusunda "halen yapılması gereken çok iş olduğunu" söyledi.

Devamında ise, "Önemli boyutta bir silahsızlanma... Bunun 2.5 yıl içinde başarılabileceğini umuyoruz" dedi.

Pompeo, Pyongyang yönetiminin, silahsızlanmanın "doğrulanabilirliği" noktasındaki hassasiyetin farkında olduğuna inandığını da açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, tarihi zirve sonrası düzenlediği uzun basın toplantısı sırasında, Kuzey Kore'nin artık bir nükleer tehdit olmadığını söylemiş, "dünya daha güvenli bir yer" ifadesini kullanmıştı.

Ancak bu açıklamanın güvenilirliği üzerinde şüpheler bulunuyor. Çünkü anlaşma çerçevesinde, Kuzey elindeki savaş başlıklarını ve bunları fırlatabileceği füzeleri tutabilecek. Dahası bunların imhasına ilişkin somut bir yol haritası da açıklanmış değil.

'Kim Jong-un bölgeyi nükleer silahlardan arındırmayı kabul etti mi?'

Donald Trump, Kim ile görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında "Dünya tarihinde çok önemli ve tarihi bir an yaşandığını" söylemiş, iki ulus arasında yeni bir başlangıca hazır olduklarını belirtmişti.

Basın toplantısında gazetecilerden gelen "Kim Jong-un bölgeyi nükleer silahlardan arındırmayı kabul etti mi?" sorusuna ise Trump, "Nükleer silahlardan arındırma süreci çok, çok hızlı işleyecek. Süreci çok hızlı, kesinlikle çok çok hızlı bir şekilde başlatıyoruz" diye yanıt vermişti.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı (KCNA) ise Trump'ın tarihi buluşmada ilişkiler düzelince Pyongyang'a yaptırımları kaldırma sözü verdiğini iddia etti.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Kore Kore Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title