Haberler

    Hollanda, Belçika, İsviçre ve İtalya'da İlk Oylar Atıldı

    ROTTERDAM, Amsterdam ve Deventer başkonsolosluk bölgelerindeki seçim merkezlerine, Ramazan Bayramı'nın ilk günü olmasına rağmen sabah erken saatlerde gelen vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı. Hollanda'da yaşayan yaklaşık 252 bin Türk seçmen, 19 Hazirana kadar yerel saatle 09.00-21.00 arasında randevusuz oy kullanabilecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türkler, sınırlara kurulan sandıklar dahil bu 3 bölgeden istedikleri yerde oy kullanabilecek. Oy kullanacak vatandaşların, yanlarında T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaport getirmesi gerekiyor.

    Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ramazan Bayramı'nın ilk günü Hollanda'da seçimler başladı. Bayram tadında bir seçim yapacağımızı bekliyor ve umut ediyorum. Rotterdam'da uygun bir mekan bulamadığımız için geçen yıl gibi Lahey'deki mekanda yapıyoruz. Bayramın ilk günü olmasına rağmen vatandaşlarımızın ilgisi gayet güzel. Katılımın yüksek olmasını ümit ediyorum çünkü emeklerimizin boşa gitmemesi adına bu bizi sevindirir."

    Tüm vatandaşları demokratik haklarını kullanmaya davet eden Ayyıldız, seçimlerin herkes için hayırlı olmasını diledi.

    'ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLSUN'

    Rotterdam bölgesinde oyunu kullanan Hatun Yıldız, böyle bir imkan verildiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Yıldız, "Başka bir ülkede oyunu kullanmak ve kendi ülken için karar vermek aslında çok gurur verici bir şey ve çok güzel bir duygu. Ülkemiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

    Özgür Toprak da "Bayramın ilk günü vatani görevimizi yapmak için oyumuzu kullanmaya geldik. Vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar" değerlendirmesinde bulundu.

    Tüm Türkiye'nin bayramını kutlayan Cezayir Altıntaş da "Tek bir bilek, tek bir yürek ve devletimize ve milletimize faydamız olsun diye oyumuzu kullandık" dedi.

    SANDIKTA İLK GÜN KUYRUĞU

    Belçika'nın başkenti Brüksel ve Anvers'teki Türk seçmenler de oy verme işlemi için kiralanan Expo salonlarında kurulan sandıklara yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, şöyle dedi: "Bugün Brüksel'de çifte bayram yaşıyoruz. Sabahleyin Brüksel'deki Türk toplumunun geniş katılımıyla bayram namazımızı kıldık. Şimdi de burada bir demokrasi bayramı yaşamaya hazırlanıyoruz. Dört sene öncesine kadar yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları binlerce kilometre kat ederek Türkiye'ye gitmek durumunda kalıyordu. Halbuki bugün sandıkları onların ayağına getirmiş durumdayız. Demokrasinin en temel kurumu olan seçme ve oy kullanma hakkını vatandaşlarımız artık çok daha huzurlu, çok daha kolay şekilde kullanabilecekler. Bugün görüyorum ki daha oy kullanma işlemi başlayalı dakikalar olmasına rağmen yüzlerce vatandaşımız kuyruk oluşturmuş durumda."

    İKİ SEVİNÇ BİRDEN

    Brüksel'de oyunu kullanan Türkiye'nin NATO nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan ise şunları söyledi: "Bir kez daha ülkemizdeki seçimler vesilesiyle vatandaşlık görevi olan oyumuzu kullanmanın mutluluk ve gururunu yaşıyoruz. Bayramın ilk gününe denk gelmesi münasebetiyle ayrıca seviniyoruz. Hem bayramın hem seçimlerin tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

    Sandığa gelen vatandaşlardan Betül Kübra Bağcı Kara ise "Oyumuzu kullandık. Sorumluluğumuzu yerine getirmiş olduk. Ülkemizin geleceğine katkıda bulunmak güzel bir duygu" dedi.

    SANDIKLAR 12 SAAT AÇIK

    Belçika'da yaşayan yaklaşık 140 bin Türk seçmen de 19 Hazirana oylarını kullanabilecek. Bu tarihler arasında oy kullanma işlemleri hafta içi ve hafta sonu aralıksız devam edecek. Oy verme işlemleri yerel saatle 09.00-21.00 arasında yürütülecek. Sandıklar, vatandaşların oylarını kullanabilmesi için her gün 12 saat açık tutulacak.

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur oylamaya kalınması durumunda Belçika'da 30 Haziran-4 Temmuz, gümrük kapılarında da 30 Haziran-8 Temmuz 2018 tarihinde oy verilebilecek.

    İTALYA'DA 17 HAZİRAN'A KADAR

    Avrupa Birliği ülkesi İtalya'da da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları, yerel saatle 09.00'dan itibaren Roma Büyükelçiliği ile Milano Başkonsolosluğunda sandık başına gitti. Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmasına rağmen vatandaşlar oy verme işleminin başladığı andan itibaren büyükelçilik önünde kuyruk oluşturdu. İtalya'da yaşayan Türk seçmenler, 17 Hazirana kadar oylarını kullanabilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise İtalya'da 30 Haziran-2 Temmuz'da oy kullanılacak.

    SEÇMENE LOKUMLU KARŞILAMA

    Yaklaşık 96 bin Türk seçmenin yaşadığı İsviçre'de Bern Büyükelçiliği ile Zürih ve Cenevre Başkonsolosluklarında oy vermeye başladı. Seçmenler, Cenevre Başkonsolosluğunda sandıkların kurulduğu salonun girişinde sıra oluşturdu. Cenevre Başkonsolosu Mehmet Sait Uyanık, "Bugün başkonsolosluğumuzda 2 sandıkla seçimlere başladık. İsviçre'de ve Fransa'nın Cenevre'ye yakın bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızın sabahın erken saatlerinden itibaren seçimlere çok yoğun ilgisi olduğunu gördük. Başlayalı 2.5 saat olmasına rağmen 600'den fazla vatandaşımız oyunu kullanmak üzere başkonsolosluğumuza geldi" dedi. Başkonsolos Uyanık, oy kullanmaya gelen vatandaşlarla bayramlaştı, oy kullananlara lokum ikram etti.

    YSK tarafından açıklanan seçim takvimine İsveç'teki seçmenler 19 Haziran'a kadar oy kullanabilecek. Cumhurbaşkanının ilk turda seçilememesi durumunda ikinci tur seçimler 30 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Ramazan Bayramı Rotterdam Hollanda Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title