Haberler

Kelkit Çayı Aldığı Canları Kolay Geri Vermiyor

Gümüşhane'nin Çimen Dağları'ndan doğan ve Yeşilırmak'a karışarak Karadeniz'e dökülen 320 kilometre uzunluğundaki Kelkit Çayı, geçtiği topraklara can verirken can da alıyor.

EKBER TÜRKOĞLU - Gümüşhane'nin Çimen Dağları'ndan doğan ve Yeşilırmak'a karışarak Karadeniz'e dökülen 320 kilometre uzunluğundaki Kelkit Çayı, geçtiği topraklara can verirken can da alıyor.

Sivas ve Tokat'a bağlı ilçelerde özellikle tarımsal sulamada faydalanılan çayın suları, özellikle ilkbahardaki yağışlar ve üzerinde kurulu Kılıçkaya Barajı'nın kapaklarının açılmasıyla yükseliyor.

Coğrafi özelliklerinin yanı sıra Kelkit Çayı'nın adı, Kelkit Vadisi'ndeki Reşadiye, Niksar, Erbaa, Suşehri ve Koyulhisar bölgelerindeki trafik kazaları ve boğulma olayları nedeniyle de sıkça duyuluyor.

Yolcu otobüslerinin, minibüslerin, otomobillerin ve kamyonların devrilmesi sonucu azgın sularında birçok kişinin yaşamını yitirdiği çay, aldığı canların bazılarını hala vermedi.

2006 yılında 29 kişi yaşamını yitirdi

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Niksar İlçe Tarım Müdürlüğünde teknisyen olarak görev yapan Zeki Aksoy (48), 21 Aralık 2003'te Kelkit Çayı yakınlarında yalnız avlanırken vurduğu ördeği almak için girdiği ırmakta kayboldu. Samsun Deniz Polisi ile Aksoy'un akraba ve arkadaşlarının da katılımıyla ırmağın suyu kesilerek başlatılan aramalar sonucu Aksoy'un cesedi, Kelkit Irmağı'nın Hamidiye Köprüsü yakınlarında sudan çıkarıldı.

Kelkit Çayı'nın soğuk sularında 9 Mart 2006'da 29 kişi yaşamını yitirdi. İstanbul'dan Van'a giden yolcu otobüsü, D-100 karayolunun Reşadiye-Niksar bölümünün 23. kilometresindeki Darıderesi köyü yakınlarında Kelkit Çayı'na devrildi, kazada 29 kişi hayatını kaybetti.

Giresun'un Çamoluk ilçesinde 2006 yılında 8 yaşındaki Şerif Emre Karakuş, çaya düşürdüğü terliğini almak isterken boğuldu. Akıntıya kapılan Karakuş'un cesedi, olay yerine 500 metre uzaklıkta bulundu.

İran'dan İstanbul'a yolcu taşıyan otobüsün, 15 Ekim 2007'de Koyulhisar ilçesine bağlı Sugözü ve Gökdere köyleri arasındaki köprünün bariyerlerini yıkarak Kelkit Çayı'na devrilmesi sonucu 4 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.

Bu kazanın ardından 2 Kasım 2007'de Erzincan'dan İstanbul'a giden Aziz Yeleser (77) yönetimindeki 34 VE 8814 plakalı otomobil, Reşadiye-Niksar karayolunun 10. kilometresinde Çakmak köyü yakınlarında Kelkit Çayı'na devrildi. Kazada suya düşen otomobilin sürücüsü Aziz Yeleser uzun süre mahsur kaldığı aracının kırılan camından çıkarak kurtuldu, otomobilde bulunan 5 çocuk annesi eşi Hatice Yeleser (65) ise yaşamını yitirdi.

Hasan Kılıç'ın (51) kullandığı 60 DK 250 plakalı otomobil, 3 Kasım 2007'de Niksar-Reşadiye karayolunun 14. kilometresinde Kelkit Çayı'na yuvarlandı. Kazada sürücü Hasan Kılıç ile Alptekin (24) ve İlknur Aydın Kılıç (24) yaralandı.

D-100 karayolunun Koyulhisar-Reşadiye bölümünde bulunan Tokat-Sivas sınırındaki Bahçeköy Altı Köprüsü'nden Kelkit Çayı'na devrilen ve bir bölümü sulara gömülen yolcu otobüsünün sürücüsü Hayrettin Yardak ve 28 yolcu yaralandı. Yaralanan yolcular, Sivas, Tokat, Suşehri ve Reşadiye'deki hastanelerde tedavi altına alındı. Otobüste annesi Elvan ve babası Serdar Yılmaz'ın yanında yolculuk yapan 6 yaşındaki Damla Yılmaz kayboldu, cesedine 9 gün sonra ulaşıldı.

Reşadiye'de kaybolan çocuklar

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 29 Aralık 2015'te komşu çocukları 5 yaşındaki Dursun Kağan Taşcı ve 8 yaşındaki Bayram Erol oyun oynarken kayboldu, yürütülen arama ve Kelkit Çayı'nda günlerce süren çalışmalardan sonuç alınamadı.

Reşadiye ilçesinde 25 Nisan'da hafif ticari aracın Kelkit Çayı'na yuvarlanması sonucu kaybolan, aynı zamanda ilçedeki bir mahallenin muhtarı olan Ayhan Cebe'yi arama çalışmaları sırasında, 8 Mayıs Salı günü hidroelektrik santralinin çalışanı, kırmızı renkli bir ayakkabı ve çorap ile kemik parçası gördü. Yetkililerce Ankara Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına gönderilen kemik parçasının yapılan inceleme sonucunda Bayram Erol'a ait olduğu tespit edildi.

İlçede 25 Nisan'da hafif ticari aracın Kelkit Çayı'na yuvarlanması sonucu kaybolan, aynı zamanda ilçedeki bir mahallenin muhtarı olan Ayhan Cebe'ye Jandarma Arama Kurtarma (JAK), AFAD ve polis dalgıçlarının arama çalışmalarına rağmen henüz ulaşılamadı.

Reşadiye ilçesinde 2 Haziran'da Kayalık Mahallesi mevkisinde oynayan çocukların, 7 yaşındaki Halil Karaçam'ın Kelkit Çayı'na düştüğünü söylemeleri üzerine AFAD, polis dalgıçlar ve Jandarma Arama Kurtarma ekiplerince çalışma başlatıldı. Karaçam'ın cesedine 5 gün sonra ulaşıldı.

Reşadiye ilçesinde Kelkit Çayı'nda kemik parçası bulunan Bayram Erol ile arkadaşı Dursun Kağan Taşcı ve Muhtar Ayhan Cebe'yi arama çalışmaları sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Gümüşhane Kelkit Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title