Haberler

Erkeklere 30 Gün Doğum İzni Toplu Sözleşmeye Girdi

Güncelleme:

Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesi kadın çalışanlara sağladığı sosyal haklarla öne çıktı.

Toplu iş sözleşmesinde bir ilke imza atıldı; eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı tanındı.

Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü ve DİSK Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalandı. 2018-2020 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği acısından önemli gelişmeler kaydedilirken, çalışanların sosyal haklarında da iyileşmeler yer aldı.

Sözleşmeye göre ücretlere ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6, ikinci yıl yüzde 11 oranında zam yapıldı.

Sözleşme Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Mahmut Şengül, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Canan Güllü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, Kadınlarla Dayanışma Vakfından Papatya Bostancı ve Ayşe Yetmen, Ka-Der Başkanı Nuray Karaoğlu, Profesyonel İş Kadınları İstanbul Başkanı Aylin Olsun, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'ndan Yasemin Temizarabacı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz ile Şişli Belediyesi çalışanlarının katıldığı bir törenle imzalandı.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NDEN KADINLARA TAM DESTEK

Şişli Belediyesi kadınların iş hayatında daha aktif rol alması ve sosyal hayata daha özgür katılmalarına destek olmak amacıyla toplu iş sözleşmesinde yer alan çalışma koşullarında hem ekonomik hem de sosyal haklar açısından önemli iyileştirmelere gitti.

Erkeklere 30 Gün Doğum İzni Toplu Sözleşmeye Girdi

Çalışma yaşamında kadın erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla Türkiye'de bir ilki hayata geçiren Şişli Belediyesi eşi doğum yapan işçiye 4857 sayılı İş Kanunu'ndan kaynaklanan izinler dâhil olmak üzere 30 gün izin hakkı tanıdı. Şişli Belediyesi bu maddeyle bir ilke imza atarken, sosyal demokrat belediyecilik anlamında da Avrupa standartlarına ulaşarak, öncü bir adım atmış oldu.

"Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği" maddesine göre eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50'sinin bir yıl süreyle eşine ve çocuğuna ödenmesi sözleşmede yer aldı. Yasaya göre, 4 ay olarak düzenlenen doğum izni yeni toplu iş sözleşmesinde 8 aya çıkarıldı.

Sözleşmede yer alan "Sosyal Haklar" maddesiyle, Şişli Belediyesi çalışanlarının, belediyeye ait kreşlerden yüzde 50 indirimle yararlanmaları kararlaştırıldı. Daha önce doğum yapan kadına bir kereye mahsus olmak üzere ödenen 500 TL doğum parası yeni sözleşmeyle 1000 TL'ye çıkarıldı.

Şişli Belediyesi'nde çalışan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde 1 gün izinli. Kadınların bugüne özel aldıkları 600 TL ikramiye den 800 TL'ye çıkarıldı.

Toplu İş Sözleşmesi'nin imza töreninde konuşan Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü sözleşmeye imza atmaktan büyük bir gurur duyduğunu belirterek, "Bu sözleşmede yer alan ve özellikle kadın çalışanlarımızı ilgilendiren kimi sosyal hakların, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine destek olacağına inanıyorum" dedi.

İNÖNÜ KONUŞMASINI ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ:

"Belediyemizin tüm ekonomik koşullarını zorlayarak 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesini imzaya hazır hale getirdik. Kent-Yol ve Belediye'de çalışan arkadaşlarımıza iyi ekonomik koşullar sağlayan bir sözleşme olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan Kanun Hükmünde kararname ile belediye şirketlerine atanan personele yasal sınırlamalardan dolayı bir katkı yapamamanın burukluğunu yaşıyorum. Bu konuda da arkadaşlarımız çalışma ve araştırmalarına devam ediyor. Yasal engelleri aşmaya çalışıyoruz. Onlara da hak ettikleri katkıyı sağlayacağımızı umut ediyorum. Biz Şişli Belediyesi olarak bir aileyiz. Bir yandan kamu hizmetini layıkla yerine getirirken, bir yandan daha mutlu, daha üretken insanlar olarak kendimizi var etmeye çalışıyor, bunu gerçekleştirmek için tüm olanaklarımızı seferber ediyoruz. Tüm çalışan arkadaşlarımızın içinde bulunduğumuz zor koşullarda gösterdiğimiz özveriyi paylaştığını biliyor ve bununla gurur duyuyorum. Bu toplu sözleşmenin sosyal haklar açısından sağladığı yararların farklı çalışmalar ve önlemlerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.Kadınların işgücüne katılımı hem ekonomik hem de sosyal açıdan kalkınmayı sağladığı gibi, yoksulluğun azaltılmasında da çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çalışma hayatımızın kadınlar lehine düzenlenmesi büyük bir önem taşıyor. Kadını iş yaşamından uzaklaştıran çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumlulukların yükünü hafifletmek bizim birinci önceliğimiz. Bu amaçla erkeklerin de çocuk bakımını üstlenmelerini önemsiyorum. Eşi doğum yapan erkeklere tanınan 30 gün doğum izni kadının üzerindeki yükün azaltılması için yeterli olmasa da önemli bir adım. Bundan sonra belediyemiz bünyesinde AÇEV'le iyi babalık eğitimlerini sürdüreceğiz. Kadının çocuk bakımından özgürleşmesi için yaptığımız çalışmalardan biri de kreşlere hayat vermek. Çocuk Kreşe Kadın İşe, diyerek şu ana kadar 7 kreş açtık, 3 kreşi daha kısa süre sonra hizmete sokacağız. Öte yandan kadına yönelik şiddetle mücadeleye bir katkı sunmak amacıyla sözleşmede yer verdiğimiz, şiddet gösteren erkeğin maaşının yarısının 1 yıl süreyle eşine ödenmesi maddesi de önemli bir adım. Çalışma arkadaşlarım bu önlemlerin de artarak devam edeceğine emin olsunlar."

Toplu Sözleşme imza töreninde konuşma yapan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz, Türkiye'de Babalık Araştırması'na göre babaların gün içinde ortalama 9 saat 20 dakikalarını işte geçirdiklerini hatırlatarak "Oysa babaların yüzde 21'i çalışma saatlerinin çocuklarına vakit ayırabilecekleri şekilde düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Araştırma ayrıca; babalık izni ile olumlu babalık davranışları arasında güçlü bir bağlantı olduğunu da gösteriyor" dedi.

Babaların çocuklarının gelişimine katkıda bulunmalarını ve sorumluluk üstlenmelerini teşvik edecek her türlü uygulamanın büyük bir önem taşıdığını belirten Hasan Deniz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün burada çocuğun bütüncül gelişimi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması için bakımı ile ilgili her türlü sorumluluğu babaların da üstlenmesine yönelik önemli bir örneğin hayata geçirildiğine tanık olduk.Şişli Belediyesi'ni ve Genel-İş Sendikası'nı bu yönde değişimin öncüleri oldukları için kutluyoruz. Bu adımı, AÇEV olarak "ilgili babalık" alanında yürüttüğümüz farkındalık çalışmalarının somut bir kazanımı olarak görüyor ve atılacak yeni adımlara öncü olmasını diliyoruz."

2018-2020 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN KİMİ KAZANIMLARI

Toplu iş sözleşmesinde 28 Şubat 2018 tarihinde işbaşında bulunan Kent-yol işçilerinin gündelik ücretleri 1 Mart 2018 tarihinden itibaren ilk altı ay geçerli olmak üzere yüzde altı zam yapılarak günlük ücret tabanı net 87 TL'ye yükseltildi. İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre 01.09.2018 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde altı, 01.03.2019 tarihinden geçerli olmak üzere de yüzde 11 oranında zam yapılacak.

- 1 Mayıs'ta tüm çalışanlara 750 TL ikramiye.

- Fazla çalışan işçiye ücreti yüzde 100 zamlı ödenecek. Gece çalışmaları için ödenecek ücret ise normal çalışma ücretlerinden yüzde 25 fazla olacak.

- İşçilere, fiilen çalıştıkları günlerde sözleşmenin birinci yılında günlük net 30 TL yemek yardımı yapılacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise yemek bedeli ücret zammı oranında arttırılacak.

- Sendika üyesi işçilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ayrı ayrı verilen 300 TL bayram yardımı parası 450 TL'ye çıkarıldı.

- Senede bir kereye mahsus olmak üzere verilen yakacak yardımı 400 TL iken 550 TL oldu.

- Çalışanlara giyim yardımı olarak verilen 500 TL yeni sözleşmeyle 750 TL'ye çıkarıldı. Aynı zamanda, sözleşmenin ikinci yılında giyim yardımı ikinci yıl ücret zammı oranında arttırılacak.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Şişli Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title