Haberler

    Yurt Dışında 'En Yüksek Katılım'a Çok Az Kaldı

    YURT dışındaki temsilciliklerde oy kullanma sürecini bizzat yerinde gözlemlediklerini belirten Eren, "Vatandaşlarımız büyük bir bilinç ve coşku ile geldikleri sandıklara milli iradelerini ve bağlılıklarını yansıtarak anavatanlarına adeta bir bayram hediyesi sundular. Önümüzdeki seçimler için en yüksek oy kullanma oranı yüzde 58 ile Belçika'da ve yüzde 57 ile İsviçre'de gözlenmiştir" dedi.

    Seçimler için 1 milyon 498 bin seçmenin yurt dışında oy kullandığını belirten Eren, "Katılım oranı olarak baktığımızda ise yüzde 49.20'ye ulaştığını görüyoruz. Yaklaşık olarak ifade etmek gerekirse bu oyların 1 milyon 358 bini toplam 60 ülkedeki 123 temsilcilikte; 140 bini ise gümrük kapılarında kullanılmıştır" diye konuştu.

    Oy verme işleminin 34 gümrük kapısında 24 Haziran saat 17.00'ye kadar süreceğini hatırlatan Eren, "İnanıyorum ki bu sayı 1.5 milyonun üzerine çıkacak, katılım oranı da yüzde 50'yi aşacaktır" ifadesini kullandı.

    Eren, anavatanlarındaki seçimler için oy kullanmış 1.5 milyona yakın seçmeniyle Türk diasporasının diğer ülkelerin diasporalarına göre anavatanına daha bağlı ve daha bilinçli olduğuna dikkati çekti.

    'TÜRK DİASPORASININ GÜCÜ'

    Yurt dışındaki vatandaşların, anavatanlarındaki seçimlere gösterdiği ilgi ile ev sahibi ülkeye demokratik olgunluklarını gösterdiğini söyleyen Eren, bu ilginin, yaşadıkları ülkelerdeki hak ve çıkarlarını savunmalarında, demokratik amaçlarını sivil toplum örgütleri vasıtasıyla ifade etme kapasitelerinin artmasında onların elini güçlendiren bir unsur olduğunu vurguladı. Eren, böylece anavatanlarına bağlılıklarını seçimler marifetiyle gösteren Türk diasporasının çeşitli taleplerinin yaşadıkları ülkelerin makamları nezdinde daha fazla dikkate alınacağının, Türkiye'nin bu makamlarla yaptığı diplomatik görüşmelerde de bu durumun güçlü etkilerinin hissedileceğinin altını çizdi. Yurt dışındaki seçmenin sandığa gitmesinin Türkiye için de esaslı bir veri niteliğinde olduğunu belirten Eren, şöyle devam etti:

    "Türkiye'de işbaşına gelen bütün hükümetler bu verilere bakarak yurt içinde olduğu gibi yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için de politikalar oluşturmak, hizmet ve faaliyetlerinde yurt dışındaki diasporamızı da dikkate almak yükümlülüğünü üstlenmektedirler. Bu durum, ülkemizin uluslararası vizyonuna katkı sağlayacağı gibi vatandaşlarımızın çeşitli talep ve sorunlarına da yeni çözüm mekanizmaları getirilmesi açısından faydalıdır." Yurt dışındaki vatandaşlara 2012 yılında yapılan bir düzenlemeyle Türkiye seçimleri için oylarını bulundukları ülkelerde kullanabilme kolaylığı sağlandığını hatırlatan Eren, daha önce yalnızca gümrük kapılarında oy kullanabilen vatandaşların şimdi hem gümrük kapılarında hem de rahatça ulaşabilecekleri dış temsilciliklerde oylarını kullanabildiğini vurguladı.

    EN YÜKSEK KATILIM BELÇİKA'DA

    Zorunlu randevu sisteminin kaldırılmasının ve vatandaşlara istedikleri yerde oy kullanabilme imkanının getirilmesinin olumlu yansımalarına dikkati çeken Eren, şunları kaydetti:

    "Yurt dışındaki seçmenlerimiz, ilk defa 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yerinde oy kullanmışlardır. Bir sonraki yıl, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde 1 milyon 56 bin oy kullanan vatandaşlarımız, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde 1 milyon 300 bin oy rakamına ulaşmışlardır. 16 Nisan 2017 tarihli halk oylamasında kullandıkları oyları daha da artırmak suretiyle 1 milyon 400 bin oy kullanan vatandaşlarımız, 24 Haziran 2018 seçimlerinde ise şimdiye kadarki 1 milyon 498 bin oyla kendi rekorlarını kırmışlardır."

    Oy kullanma sayılarında yıldan yıla gözlenen bu artışın önemli bir başarı olduğunu belirten Eren, şöyle devam etti:

    "Önümüzdeki seçimler için en yüksek oy kullanma oranı yüzde 58 ile Belçika'da ve yüzde 57 ile İsviçre'de gözlenmiştir. Türk diasporasının en çok mensubunun bulunduğu Almanya ve Fransa'da yüzde 50 gibi yüksek katılım oranları meydana gelmiştir. Hollanda ve Avusturya gibi Türk vatandaşlarının bulunduğu diğer ülkelerde de katılım oranları yüzde 50'yi aşmıştır. Birleşik Krallık'ta yüzde 48 katılım oranı olurken, ABD'de bu oran yüzde 35 seviyesindedir."

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Belçika Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title