Haberler

Aydın Bafa Gölü, Kaygı Yarattı

Bafa Gölü, kaygı yarattı

AYDIN'ın Söke ile Muğla'nın Milas ilçeleri arasındaki Bafa Gölü'nde son olarak 2014'te görülen ani alg çoğalması bu yıl yine yaşandı. Gölün yüzeyi algler (su yosunu) yüzünden yeşil renge bürünürken, kıyılar ise balçık ve peltemsi bir hal almaya başladı. Başta balıkçılar ve turizmciler olmak üzere yöre insanı kaygılanmaya başladı.

Bafa Gölü, 4 yıl aradan sonra ani alg çoğalmasıyla yine yeşile boyandı. Göldeki alg çoğalması en çok balıkçıları vurdu. Ağlarını göle atan balıkçılar, kirlilik nedeniyle tekneye çekmekte zorlanırken; nasıl temizleyeceklerinin derdine düştü. Başta balıkçılar ve turizmciler olmak üzere yöre insanı kaygılanmaya başladı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, konuyla ilgili açıklama yaptı. Alg çoğalmasının kıyıda birikerek tabakalaşma yapacağını ve balçık şekline dönüşüp koku yayacağını söyleyen Sürücü, gölün sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını isteyerek, Bütün ekonomisi gölden avlayacakları balığa bağlı olan balıkçılar, alg patlaması nedeniyle balık tutamayacaklar. Bir zamanlar Kuşadası, Bodrum ve Didim'deki turizm acentelerinin gözde yeri olan Bafa Gölü, yaz dönemlerinde meydana gelen alg patlamaları yüzünden eski günlerini arıyor dedi.

SU CANLILARININ YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL

Uzun yıllardır gölle ilgili çalışmalarını sürdüren EKODOSD Bilim danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü'nde kış ve ilkbahar dönemlerinde yaptıkları su kalitesi ve alg miktarı konusundaki çalışmalarda tehlikeyi gördüklerini, radikal önlemlerin alınması için uyarıda bulunduklarını söyledi. Kesici, Havaların ısınmasına bağlı olarak gölün gerek suyunda, gerekse dip çamurunda yoğun bir vaziyette olan mavi- yeşil su yosunları koloniler oluşturarak gölü kaplıyor. Gölyaka, Kapıkırı gibi yerlerde bu çorba kıvamındaki yapı, adeta geniş ağır örtü tabakaları oluşturarak kıyı kesimlerindeki su yaşamının üzerine baskı uyguluyor. Bu kesimlerde su canlılarının yaşaması mümkün değildir. Bu ağır tabakalar halindeki örtü, bu yıl gölde su seviyesinin azalmasına bağlı olarak gölün iç kısımlarına doğru batak alanları genişletmekte, çok ağır koku ve görüntü kirliliğine neden olmaktadır. Bafa Gölü'nde radikal önlemlerin alınmaması nedeniyle alg çoğalmasındaki görünüm çok daha ciddi boyutlara oluşmaktadır. Bazı kesimlerde göl suyu taşlar, koyu yeşil- siyah görünüm almakla birlikte göl kıyısında gölü temizleyen midyelerinde göldeki miktarları giderek azalmaktadır diyerek göldeki tüm canlılar, çevre ve insan sağlığının bu durumdan olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

GÖL BATAKLIĞA DOĞRU GİDİYOR

Gölün bataklıklaşmaya doğru gittiği uyarısında bulunan Kesici, Yıllardır belirttiğimiz gibi Bafa Gölü'nün sorunları ve çözümleri bellidir. Bafa Gölünde kirlilik her yıl katlanarak artış göstermektedir. Bu yıl yaşanan kuraklık, bu kirlilik ve olumsuzlukların giderek artmasına neden olacaktır. Çözüm, Bafa Gölü'nü Büyük Menderesin, göl havzasının tarım endüstriyel atıklarının çöp deposu olarak kullanmasını engellemektir. Bunun için yapılması gerekenler çok zor değildir. 40 yıl öncesinde Macaristan'da Bafa Gölü'nden neredeyse 100 kat büyük olan aynı sorunları yaşayan Balaton Gölü alınan radikal kararlarla mekanik olarak temizlendi. Yine İzmir Körfezi, Haliç mekanik yöntemlerle ve alınan koruyucu önlemlerle temizlendi. Bafa Gölü için yapılması gereken, göle kirli suların ulaşımının engellenmesi. Bafa Gölü'nün temel su kaynağını oluşturan Büyük Menderes'in ıslahı ve temizlenmesi temel koşuldur. Bafa Gölü'ne belirli dönemlerde baraj ve göletlerden temiz su verilmesi ve gölde dip birikimin (kirliliğin) engellenmesi için suyun sirkülasyonun sağlanması ve tüm bunlar yapıldıktan sonra gölün korunarak kullanılması gerekmektedir diye konuştu.

Kesici, Bafa Gölü'nde kirlilik için artık su analizlerine gerek kalmadığını da sözlerine ekmedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Milas Söke Bafa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title