Haberler

Sabitfikir'in Temmuz 2018 Tarihli 89. Sayısında Harry Potter Var!

Güncelleme:

Harry Potter serisinin ilk kitabı 21 yıl önce, Temmuz 1997'de yayımlanmıştı. Diğer bir deyişle, Harry Potter ve Felsefe Taşı ile aynı tarihte "doğanlar" bugün 21 yaşındalar! Y ve Z kuşaklarının dünyayı nasıl değiştirdiği neredeyse her gün gündeme gelirken, Harry Potter'ın bu kuşakların zihnini okumak adına anahtar metinlerden biri olduğu aşikar. SabitFikir'in Temmuz 2018 tarihli 89. Sayısında F. Cihan Akkartal, aradan geçen 21 yılın ardından, Harry Potter'a yeniden bakıyor, J. K. Rowling'in yarattığı evren bize ne söylüyordu, nasıl oldu da "Milenyum çocukları"na bu denli hitap etti, diye soruyor. Sevin Okyay'la birlikte Harry Potter serisinin Türkçeye kazandırılmasında büyük emeği olan Kutlukhan Kutlu ise Harry Potter'ın onun kişisel dünyasındaki önemini ve fantazya edebiyatına kattıklarını anlatıyor.

Murat Can Aşlak'ın hazırlayıp Onur Atay'ın resimlediği KararsızOkur Beckett'ten Asimov'a geniş bir yelpazede "seriler"in haritasını çıkarıyor.

GÜNCEL MESELELER VE GÜVENİLİR KİTAP ELEŞTİRİLERİ İÇİN…

Güncel sayfalarında Zeynep Şen müzayedelerde yüksek fiyatlara satılan, "dünyanın en değerli kitapları" listelerinde kendine yer bulan yapıtların tarihine kısa bir bakış atıyor.

Edebiyat ile sinema gündeminin kesiştiği alanın güncesini tutmaya çalışan SinemaDefteri köşesinde Abbas Bozkurt, Ahmet Uluçay'ın ilk kez yayımlanan Sinema İçin Bunca Acıya Değer mi? adlı günlükleri ile Nuri Bilge Ceylan'ın uzun süre gündemde olan ve taşrada edebiyatçı olmak üzerine de söz söyleyen filmi Ahlat Ağacı'ndaki ortak hisleri takip ediyor.

Fotoğraf sayfalarında Merih Akoğul, Emin Altan'ın yılllara yayılan bir süreçte, dünyanın farklı köşelerinde çektiği fotoğraflardan oluşturduğu ve adeta distopik bir diyarı tasvir eden fotoğraf kitabı Chaosmos'un derinliklerine dalıyor, Bülent Erkmen'in tasarımıyla fotoğrafların özgün bir anlatı aracına dönüştüğü bu özel kitabın farklı katmanları arasında dolanıyor.

SabitFikir'in bu sayısında ayrıca Grazia Deledda, Gallagher Lawson, John Wyndham, Philip K. Dick, Agatha Christie, Hendrik Groen, Aimee Molloy, Alberto Manguel, Jennifer Barclay, Orçun Ünal, Seval Şahin ve Tevfika İkiz'in yeni yayımlanan eserlerini, güvenilir eleştirmenler Yılmaz Şener, Ali Bulunmaz, Ece Çavuşlu, Kahraman Çayırlı, A. Ömer Türkeş, Bülent Usta, Gökçe Gündüç, Armağan Ekici, Tuğçe Isıyel, Seda Ateş ve Burcu Bayer yorumluyor.

BaşkaDünyalardan bölümünde, Yankı Enki ile Alican Saygı Ortanca bilimkurgu, korku ve fantastiğe dair güncel yorum, değerlendirme ve haberlerle hakikat ile düşler arasındaki patikayı arşınlıyor; Stephen Graham Jonesh imzalı Melezler kurtadam külliyatı içinde değerlendiriliyor, son dönemin önemli ödüllerini kazanan isimler anılırken, devam eden Dünya Kupası da unutulmuyor: Mary Shelley ve Edgar Allen Poe gibi isimlerin önderliğinde, başka dünyalar hayal eden yazarlardan bir "hayali ilk 11" sahaya sürüyorlar!

GrafikRoman sayfalarında Levent Cantek, Barcelona Çizgi Roman Festivali'nde "En İyi Çizgi Roman Ödülü"nün sahibi olmuş özgün bir çalışmayı ele alıyor. Paco Roca'nın hayatının son dönemini bakımevinde geçiren bir grup insanın öyküsünü anlattığı Kırışıklıklar incelikli bir duygu dünyasını yansıtıyor.

Özel Kütüphaneler bölümünün bu ayki konuğunun tarihi Antik Çağ'a dek uzanıyor. Efes'teki Celsus Kütüphanesi, MS 100 ile 110 yılları arasında Senatör Celsus Polemaeanus için yaptırılmış. Günümüzde bu görkemli binadan kitap ödünç almak mümkün değil elbette! Ancak yaz aylarını İzmir çevresinde geçirenlerin mutlaka uğraması gereken, benzersiz bir kütüphane burası.

SabitFikir'in bu ayki kapak kolajının tasarımı Kibele Yarman'a ait. Ancak tasarım ve çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sevin Okyay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title