Haberler

Küresel Piyasalar ABD'nin İstihdam Raporuna Odaklandı

Küresel piyasalar, ticaret savaşına ilişkin dönüm noktası sayılabilecek güne pozitif bir başlangıç yaparken, bugün ABD'de açıklanacak haziran ayı istihdam raporu takip edilecek.

ABD, Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamasına bugün itibarıyla resmen başladı. Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'in tarifelerine misilleme yapması halinde ülkeye 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması talimatını vermesi nedeniyle piyasalarda gözler Çin'den gelecek açıklamalarda olacak.

ABD'de dün akşam yayımlanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları da Fed üyelerinin ticaret savaşına ilişkin endişelerinin ön planda olduğuna işaret etti. Tutanaklarda, birçok üyenin, ticaret politikalarına yönelik belirsizlik ve risklerin güçlenmesi nedeniyle iş dünyasındaki güven ve yatırımların olumsuz etkilenebileceği endişeleri kayda geçirilirken, "Dolar, 2017 sonlarındaki faiz artışları ve siyasi gelişmeler nedeniyle Arjantin, Türkiye, Meksika ve Brezilya başta olmak üzere bazı yükselen piyasa ekonomilerine ait para birimleri karşısında ciddi değer kazandı. Bu finansal kırılganlıklara yönelik endişeleri güçlendirdi." ifadeleri kullanıldı.

Bu gelişmelere karşın dün ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,75, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi de yüzde 1,12 değer kazanırken, dolar endeksi avrodaki değerlenmenin etkisiyle düşüş kaydetti.

Avro, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen açıklamalarla değerlenirken, Avrupa borsaları da yükseliş kaydetti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet, dün yaptığı açıklamada Avro Bölgesi'nde enflasyon görünümü ile ilgili belirsizliğin önemli ölçüde azaldığını ve deflasyon riskinin ortadan kalktığını bildirdi. Dün ayrıca Almanya'da açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde artmasından destek bulan DAX endeksi, günü yüzde 1,19 değer kazancıyla tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,40 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,86 yükseldi.

Bugün Asya piyasalarında da ticaret savaşı endişelerine karşın artan küresel risk iştahının pozitif etkileri görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 1,1 değer kazandı.

Yurt içinde, artan risk iştahı ve döviz kurlarındaki gerilemeden destek bulan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi dün yüzde 1,92 artarak 99.097 puanla son bir ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Dün yüzde 1,6 gerileyerek 4,5921'den kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 4,60'ın hemen altında dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde Hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak haziran ayı istihdam raporunun takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 99.400 direncinin aşılması durumunda yeni bir yükseliş trendinden bahsedilebileceğini söyledi. ABD'nin istihdam raporunda tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin öne çıktığını dile getiren analistler, tarım dışı istihdamın haziranda 198 bin artmasının beklendiğini ifade etti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

15.30 ABD, haziran ayı istihdam raporu

15.30 ABD, mayıs ayı dış ticaret dengesi

17.30 Türkiye haziran ayı nakit dengesi

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title