Haberler

    Büyükelçi Aydın: Vicdanları Rahatlatacak Bir Karar İstiyoruz

    5 YILDAN uzun süredir Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen NSU davasında sona yaklaşıldığını belirten Aydın, "Bu dava, başta kurban yakınları ve Türk toplumu olmak üzere, ayrımcılıkla mücadele eden herkes tarafından yakından takip edilmektedir.

    5 YILDAN uzun süredir Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen NSU davasında sona yaklaşıldığını belirten Aydın, "Bu dava, başta kurban yakınları ve Türk toplumu olmak üzere, ayrımcılıkla mücadele eden herkes tarafından yakından takip edilmektedir. NSU davasının sonucunda, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı saikli bu tür cinayetlerin tekrar etmesini istemeyen herkesin vicdanını rahatlatacak, tatmin edecek, adil bir karar alınmasını talep ediyoruz. Bu konuda Alman adaletine güvenmek istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

    NSU cinayetlerinin arka planının ve kurumsal ağlardaki bağlantılarının açığa çıkarılmasının önemine dikkati çeken Büyükelçi Aydın, Türk toplumu ve özellikle kurban yakınlarının, daha önce bu yönde verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediğini vurguladı.

    İSTİHBARATIN ROLÜ

    Davayı takip eden müdahil avukatların, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, NSU terör örgütü bünyesinde başka destekçilerin ve faillerin olabileceğine dikkati çektiklerine işaret eden Aydın, şöyle dedi:

    "NSU'yu desteklediklerini açıkça itiraf eden iki düzinenin üzerinde şahit dinlendi. Bu da NSU'nun iddia edilenden daha büyük olduğunu gösterir. Kurulan meclis araştırma komisyonları da NSU örgütünün cinayetleri gerçekleştirdiği iddia edilen 'üçlüden' daha büyük olduğunu kayda geçirmiştir. Uzmanlar tarafından mutabık olunan bir diğer önemli nokta da güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının rolünün ve desteğinin ne olduğu hususunun açıklığa kavuşmamış olmasıdır."

    'ÇABALAR YETERSİZ KALDI'

    Aydın, NSU üçlüsünün etrafındaki muhbirlerin doğrudan veya dolaylı suçlara katılıp katılmadığı konusunda ise şu ana kadar tatmin edici yanıt verilemediğini vurguladı. Hessen'de eyalet makamlarınca NSU'ya ilişkin bazı önemli belgeler için '120 yıl gizlilik kararı' alınması, Almanya genelinde konuyla ilgili birkaç yüz dosyanın çeşitli resmi makamlarca imha edilmiş olması gibi hususların yargı sürecinin ne kadar adil olabileceği konusunda haklı şüphelere ve endişeye neden olduğunu belirten Büyükelçi Aydın, "Sonuç olarak NSU'nun aydınlatılması çabalarının yetersiz kaldığı uzmanların ortak görüşüdür. Ortada, halen yanıtsız kalan pek çok soru vardır. Önemli olan, alınacak kararda aynı zamanda yanıtsız kalan sorulara tatmin edici cevaplar verilmesidir. Örgütün işlediği cinayetlerin tam olarak aydınlatılıp aydınlatılmayacağıdır" ifadelerini kullandı.

    'KARAR, BARIŞA KATKI SAĞLAMALI'

    Aydın, NSU cinayetleri gibi, Hamburg (1985), Mölln (1992), Solingen (1993) ve Ludwigshafen'de (2008) Türklere yönelik faili meçhul kalan ırkçı saldırıların zihinlerdeki tazeliğini koruduğunu kaydetti.

    NSU cinayetlerinin ve diğer faili meçhul kalan, ırkçı, yabancı düşmanlığı saikli cinayetlerin faillerinin tamamıyla ortaya çıkarılmaları, adalete teslim edilmeleri ve hak ettikleri cezaları almalarını beklediklerini belirten Büyükelçi Aydın, NSU cinayetlerinin benzerlerinin tekrar etmeyeceğinin güvencesinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Aydın, "Dava sonunda verilecek kararın, aynı zamanda Almanya'daki toplumsal uyum, huzur ve barış içinde birlikte yaşama irade ve arzusuna katkı yapmasını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Aydın Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title