Haberler

Operasyon Tamamlandı! Mağarada Mahsur Kalan Çocukların Tamamı Kurtarıldı

Güncelleme:

Tayland'da antrenörleri ile birlikte girdikleri mağarada mahsur kalan çocuklar için devam eden kurtarma çalışmaları mutlu sonla bitti. Azalan oksijen yüzünden ekipler adeta zamanla yarışırken, çocuklar ve antrenörleri kurtarıldı.

Tayland'ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde, takım olarak ziyaret ettikleri mağara kompleksinde kaybolduktan 9 gün sonra sağ olarak bulunan 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini mağaradan çıkarma operasyonu devam ediyor.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER!

  • Son kalan çocuğun da 25 yaşındaki antrenörle birlikte dışarı çıkarılmasıyla tüm çocuklar kurtarılmış oldu!
  • 2 çocuğun daha çıkarılmasıyla mağarada mahsur kalan çocuklardan 1'i dışında hepsi özgürlüğüne kavuştu. Çocukların antrenörleri de hala içeride.
  • 9. çocuk da mağaradan sağlıklı bir şekilde çıkarıldı. İçeride hala 3 çocuk ve antrenörleri bulunuyor.
  • Tayland Deniz Kuvvetleri, bugünkü operasyonun normalden daha uzun süreceğini, ancak operasyonun bugün sona ereceğini umduklarını belirtti.
  • 1 çocuk daha mağaradan çıkarıldı!
  • 2 çocuk daha sağlıklı bir şekilde kurtarıldı!
  • İçeride hala 7 çocuk ve 1 antrenör bulunuyor.
  • Reuters, mağara mahsur kalan çocuklardan birinin daha kurtarıldığını duyurdu!
  • Kurtarılan çocukların durumun iyi olduğu ancak enfeksiyon endişesi ile bir süre daha karantinada tutulacakları açıklandı. Çocuklar henüz aileleri ile görüşemedi.
  • Çalışmalara toplam 90 dalgıç katılıyor.
  • Bugün mağaradan 4 çocuğun daha çıkarılmasın amaçlanıyor.
  • Yetkililer, kurtarma ile ilgili olarak yüzlerce medya personelinin davranışları hakkında şikayette bulunarak, medya mensuplarını, yetkililerin radyo frekanslarına giriş için korsanlık yapmak ve yanlış bilgileri yayınlamakla suçladı. Ayrıca, bir kurtarma helikopterinin kalkışını etkilediğini söyleyen bir dronun uçuşundan da başka bir medya kuruluşunun sorumu olduğu açıklandı.
  • Bir kurtarma yetkilisi "Umarım birkaç saat içinde iyi haberler alacağız" dedi.
  • TSİ 10:00 itibariyle kurtarma çalışmaları tekrar başladı.
  • Kurtarma çalışmalarına yarın sabah devam edilecek
  • Korkulan oldu, yağmur başladı! Mağaradaki su seviyesini yükseltip çalışmaları sekteye uğratmasından korkulan yağmurun başlaması, içeride kalanlar için endişe duyulmasına sebep oluyor.
  • Bir sonraki görev için dalgıçların hazırlanmasına izin vermek amacıyla kurtarma çalışmalarına bir gece ara verildi.
  • Mağarada kalan 8 çocuğun da kısa süre içerisinde kurtarılacağı ifade edildi.
  • Donald Trump, Tayland'daki mağarada mahsur kalan çocukların kurtarma operasyonu ile ilgili tweet atarak, ABD'nin operasyona verdiği destekten bahsetti ve kurtarma çalışmalarına katılan ekip için "çok cesur ve yetenekli insanlar" açıklamasında bulundu.
  • Bölgede çok sayıda askeri helikopterin uçuş yapıyor. Basın mensupları mağaranın girişinden uzaklaştırıldı.
  • 2 çocuğun dışarı çıkartıldığı Tayland kaynakları tarafından ilan edildi.
  • Yetkililer, kurtarma operasyonunda zayıf çocuklara öncelik verildiğini açıkladı.
  • 2 çocuğun daha dalgıçlar eşliğinde çıkışa doğru ilerlediği ve yakında mağaradan çıkartılarak özgür kalacakları açıklandı.
  • Chiang Rai'nin sağlık departmanı şefi ve kurtarma ekibinin bir parçası olan Tossathep Boonthong, "İki çocuk dışarıda. Onlar şu anda mağara yakınlarındaki bir hastanede" açıklaması yaptı.
  • İlk etapta 2 çocuk TSİ 15:00 saatlerinde dışarı çıkarıldı.

NE OLMUŞTU?

11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran'da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezide, mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı.

Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle dışarı çıkarılamamıştı.

YÜZEREK ÇIKMALARI ÇOK ZOR

Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrelik iki ayrı tünel sistemi bulunuyor. Bu tünellerde suyla kaplı çok sayıda dar geçit ve galeriler yer alıyor. Çocukların buralardan dalarak çıkarılması tek seçenek olarak ortaya çıkıyor ancak dalış eğitimi olmayan ve bir kısmı yüzme bilmeyen çocukların, profesyonel dalgıçların bile birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı bu geçit ve galerilerden çıkarılmasının büyük risk taşıdığı ifade ediliyor.

ÖNCE DALIŞ EĞİTİMİ VERİLMESİ DÜŞÜNÜLDÜ

Çocuklara öncelikle yüzme ve dalış eğitimi verilerek dışarı çıkartma seçeneği düşünülmüş ancak profesyonel dalgıçların bile saatler süren yolu güçlükle kat etmesi, içerideki suyun bulanık ve mağaranın kavisli, sarkıtlarla dolu olması yüzünden bu ihtimal oldukça zor görülmüştü.

BİR DALGIÇ MAĞARADA HAYATINI KAYBETTİ

Çocuklara yiyecek ulaştıran dalgıçlardan biri, oksijen yetersizliği yüzünden geri dönüş yolunda hayatını kaybetti. Acı haber üzerine yetkililer başka seçenekler üzerinde düşünmeye başladı.

DAĞI KAZMAK GÜNDEME GELDİ

Kurtarma ekipleri daha sonra mağaranın üstünden bir delik kazarak çocuklara ulaşma seçeneğini gündeme aldı. Ancak bin metre derinliğindeki mağaraya ulaşmak büyük zaman alacağı için bu seçenek de devre dışı kaldı.

ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMEZSE 4 AY İÇERİDE KALACAKLAR

Bölgede muson yağışları mevsiminin başlaması yüzünden ekipler zamanla yarışıyor. Yağışların başlaması durumunda mağara daha fazla suyla dolacak ve yağışların biteceği tarihe kadar, yaklaşık 4 ay boyunca çocuklara ulaşmak mümkün olmayacak.

SUYU POMPAYLA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR

Arama kurtarma ekipleri, beklenen şiddetli yağış öncesinde mağaradaki su seviyesini düşürmek için zamana karşı yarışıyor. Ekipler, sel sularını drenaj pompalarıyla tahliye ederek, mağaradaki su seviyesini grubun güvenle geçebileceği seviyede tutmaya çalışıyor.

ELON MUSK YARDIM ÖNERİSİ SUNDU

Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX firmasının kurucusu ve elektrikli araç üreticisi Tesla'nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve antrenörleri için yardımda bulunacaklarını duyurdu.

Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, SpaceX mühendislerinin yarın Tayland'a gitmek için yola çıkacağını ve kurtarma çalışmalarında Tayland hükümetine yardım edeceklerini açıkladı.

Kurtarma çalışmaları hakkında bazı Twitter kullanıcılarıyla teknik detayları da paylaşan Musk, mağaranın içine hava pompası ve borular sokarak mahsur kalanların kurtarılabileceği fikrini öne sürdü.

OKSİJEN SEVİYESİ KRİTİK DÜZEYE İNDİ

Mağaradaki oksijen seviyesinin kritik düzeye düşmesi ve çocukların bulunduğu kaya parçasının da sular altına kalması ihtimali üzerine yetkililer bugün bir kurtarma operasyonu başlatma kararı aldı.

OPERASYON BAŞLADI, ÇOCUKLARIN ÇIKMASI 4 GÜN SÜREBİLİR

Çiang Rai Valisi Narongsak Osatanakorn, bu sabah başlayan kurtarma operasyonuna 13 yabancı ve 5 Taylandlı dalgıcın katıldığını, her bir çocuğa mağaradan adım adım çıkarılırken iki dalgıcın eşlik edeceğini söyledi.

Narongsak, mahsur kalan çocuklardan ilkinin en iyi ihtimalle 11 saat sonra kurtarılacağını belirtirken, Tümgeneral Çalongçai Çaiyakam, operasyonun, kısmen suyla dolan mağaradaki koşullara bağlı olarak 2 ila 4 gün süreceğini açıkladı.

Reuters haber ajansı, iki çocuğun mağaradan çıkarıldığını duyurdu. Tayland medyasının da geçtiği haberi resmi kaynaklar da onayladı. Chiang Rai'nin sağlık departmanı şefi ve kurtarma ekibinin bir parçası olan Tossathep Boonthong, "İki çocuk dışarıda. Onlar şu anda mağara yakınlarındaki tarla hastanesinde" açıklaması yaptı. 2 çocuğun ise mağaradan çıkarılmak üzere olduğu açıklandı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Tayland Komik - İlginç Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (81)

SAS KOMANDOSU:

ÇÖP POŞETLERİNİN İÇİNE İKİ SAATLİK HAVA BASIP DİREK TAHLİYE AH OPAREYONUN BAŞINDA BEN OLACAK TIM Kİ

10
57
yanıtYanıtla
Dere Komandosu Hehe Yaw:

Olmadi Ek Olarak Sarin Gazida Bassinlar

yanıt13
yanıt12
Makas:

Mal komandosu dalgic bile olmus sen hala grrzek gerzek konusuon

yanıt3
yanıt0
Türk vatandaşı:

Yeteneksiz türkiye kendine ilaç bulsun önce

8
42
yanıtYanıtla
Osmanlı:

Seni gidi amerikan vatandaşı seni

yanıt7
yanıt1
necati:

Ne diyon oolum sen senin kafan iyimi. ne ilacından bahsediyon langaloz.

yanıt5
yanıt1
İclal:

Suriyede filistinde arakanda binlerce çocuk herkesin gözü önünde ölüyor cesetler kamyonet kasasında taşınıyor müslümanların geleceği yok oluyor..

12
26
yanıtYanıtla
abc:

nasıl insanlıktan çıktın iclal başkasının felaketini görmeyip kendi acılarına sarılacaksın inandığın din taylanddaki mahsur kalan çocukları görme ölsün gebersinler sen sadece filistin suriyedeki çocuklarımı gör diyor. Endişe etmene gerek yok suriyeli flistinli kadınlar 9 ayda bir doğuruyor üreme hızları çok yüksek . Sen iclal başkasının acısına üzülme zaten adamların senin üzülmene ihtiyacı yok bak üzülmek yerine profosyonel kurtarma yaptılar .

yanıt1
yanıt0
türk:

yıllardır kendi kendilerini yok ediyorlar zaten sıkıntı yok

yanıt10
yanıt5
wanlı:

sen o minik beynini yorma bak havalarda çok sıcak

yanıt11
yanıt5
Tüm 81 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title