Haberler

Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiçbir ülkenin ve hiçbir toplumun vasiye, vesayete, mürebbiyeye, kurtarıcıya ihtiyacı olmadığına, insanlığa lazım olan tek şeyin adalet ve iş birliği olduğuna inanıyoruz." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'nde yaptığı konuşmada, bin yıl önce Malazgirt'te Anadolu'ya serptikleri tohumların Türkiye Selçuklu Devleti ile hemen boy verdiğini anımsattı.

Osmanlı'nın genç bir fidan olarak devraldığı devlet bayrağını, İstanbul'un fethi ile üç kıta yedi iklimi içine alan ulu bir çınara dönüştürdüğünü ifade eden Erdoğan, geçtiğimiz 100 yılın başlarında yaşlanan çınarı Cumhuriyet aşısı ile yeniden gençleştirdiklerini belirtti.

"Bugün burada, milletimize 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletin sağladığı imkanı en iyi şekilde kullanarak güçlü Meclis güçlü hükümet ve güçlü Türkiye için yola koyuluyoruz. Ülkemizin, isimleri farklı, vahşetleri benzer hedefleri aynı olan terör örgütlerinin en yoğun saldırılarına maruz kaldığı bir dönemde bu senaryoya karşı cevabımızı rabiamızla vermiştik. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet demiştik. Hamdolsun milletimizin bizimle birlikte bu dört ilkeye sıkı sıkı sarıldığını gördük. Millet olarak bir olduk, iri olduk, diri olduk, kardeş olduk, hep birlikte Türkiye olduk ve böylece tüm engelleri aştık, tüm tuzakları bozduk."

Erdoğan, milletin 24 Haziran'da sandıkta bir kez daha görevini yerine getirdiğini hatırlattı.

"İnsanlığa lazım olan tek şey adalet"

"Bundan sonra bize düşen, medeniyetimizin ihyası ve inşası, kaybettiğimiz zamanı geri kazanmak için çalışmaktır ama çok çalışmaktır." ifadesini kullanan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vakit hedeflerimizde daha kararlı, daha hızlı şekilde yürüme vaktidir. Bugün Bismillah diyerek adımını attığımız yeni başlangıcımızın ilk imtihanı 2023 hedelerimize ulaşmak olacaktır. Böylece bizden sonraki nesillere kendi vizyonlarını gerçekleştirecek güçte bir Türkiye bırakmayı amaçlıyoruz. Biz paylaşmanın bereketine inanan, dostlarıyla, kardeşleriyle yol yürümekten, onlarla kazanmaktan memnuniyet duyan bir milletiz. Dünyanın her anlamda bir yapılanma sürecinde olduğu günümüzde bu yaklaşımın çok daha anlamlı ve değerli olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir ülkenin ve hiçbir toplumun vasiye, vesayete, mürebbiyeye, kurtarıcıya ihtiyacı olmadığına, insanlığa lazım olan tek şeyin adalet ve iş birliği olduğuna inanıyoruz."

"Gönül sınırlarımızın hududu yoktur"

Erdoğan, "Yeni dönemde Türkiye demokrasiden temel hak ve hürriyetlere, ekonomiden büyük yatırımlara kadar her alanda daha ileriye gidecektir. Bu şekilde güçlenen Türkiye elindeki imkanları kendi vatandaşlarıyla hep birlikte tüm dostları ve kardeşleriyle paylaşmayı sürdürecektir. Hep söylediğimiz gibi bizim gönül sınırlarımızın hududu yoktur. İşte bugün buradaki şu manzara gönül sınırlarımızın genişliğinin en somut örneğidir. Dostluğunuz ve kardeşliğiniz için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bu gece kabineyi açıklayarak yeni yönetim sisteminin mimarisine uygun şekilde icraatlara başlayacaklarını belirten Erdoğan, yarın devlet geleneğine uygun şekilde önce Azerbaycan'a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ilk ziyaretini yapacağını açıkladı.

Erdoğan, çarşamba günü de NATO Zirvesi için Brüksel'e gideceğini, cuma günü Hacı Bayram Camisi'nde kılacakları cuma namazını müteakip kabinenin ilk toplantısını gerçekleştireceklerini kaydetti.

"Bürokrasi değil hizmet üreten bir devlet yapısı"

Artık alametifarikaları haline gelen reform ve bu reformlarla birlikte yenilenmenin adımlarını da yeni kabineyle atacaklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İskeletini oluşturup çatısını çattığımız yeni yönetim sistemimizi sürekli geliştirerek ileriye taşıyacağız. Bürokrasi değil hizmet üreten bir devlet yapısını inşa etmiş durumdayız. Kılavuzumuz yine demokrasi olacak, milli iradenin üstünlüğü olacaktır. Her türlü hak ve özgürlükten, ülkemizin sahip olduğu tüm zenginliklerden köken, inanç, meşrep, bölge, şehir farkı olmaksızın, vatandaşlarımızın tamamının yararlanmasını sağlayacağız. Bu ülkede insanların herhangi bir sebepten ötürü dışlandığı, ötekileştirildiği, zulme maruz kaldığı dönemler inşallah bir daha geri gelmemek üzere geride kalmıştır."

"En büyük zenginliğimiz insanımızdır"

Erdoğan, "En büyük zenginliğimiz insanımızdır, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle herkesi kendine hayran bırakan insan kaynağımızı eğitimle teşvikle daha etkin şekilde kullanmak için gereken her adımı atacağız. En önemli önceliklerimizden biri maziden atiye kuracağımız güçlü köprüyle nereden geldiğini bilen, nerede durduğunun ve nereye gitmek istediğinin şuurunda nesiller yetiştirmek olacaktır." mesajını verdi.

Eğitim ve kültür politikalarına geçmiş dönemlerden çok daha fazla önem vereceklerini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'yi savunma sanayisinden sınır güvenliğine kadar her türlü alanda güçlendireceğiz. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için makro ekonomik dengelerden yatırımlara kadar her alanda çok büyük hamleler yapacağız." dedi.

"Sosyal politikalar bizim görünmeyen zaferimizdir"

Bugüne kadar tamamladıkları projelerin en büyük referansları olduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Halen devam eden yatırımlarımızı ve milletimize taahhüt ettiğimiz projeleri hayata geçirmekle kalmayacak çok daha büyük işlere imza atacağız. Sosyal politikalar bizim görünmeyen zaferimizdir. Türkiye'yi hiç kimsenin yokluktan, yoksulluktan dolayı aç, açıkta kalmadığı, çocuğunun eğitimini ihmal etmediği, geleceğinden umudunu kesmediği bir ülke haline getirme yolunda çok büyük mesafe katettik. İnşallah yeni dönemde ülkemizin sosyal devlet niteliğini çok daha güçlü hale getireceğiz. Diğer tüm alanlarda da milletimize verdiğimiz sözlere uygun şekilde Türkiye'yi büyütmenin, güçlendirmenin çabası içinde olacağız. Bir kez daha yeni yönetim sistemimizin hayırlı olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanlığı Görevine Başlama Töreni'mize iştirakınız için her birinize ayrı ayrı şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu güzel günümüzü paylaşmak üzere yurt dışından gelen tüm misafirlerimize özellikle şükranlarımı sunuyorum."

Tren kazası nedeniyle törenin kutlama bölümleri iptal edildi

Erdoğan, dün akşam saatlerinde Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında meydana gelen tren kazası sebebiyle töreninin halk oyunları, lazer ve ışık gösterileri gibi kutlama bölümlerini iptal ettiklerini bildirdi.

Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa dileyen Erdoğan, "Milletimizin başı sağ olsun, Rabb'im yar ve yardımcımız olsun." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Görevine Başlama Töreni, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın duasıyla sona erdi.

Erdoğan'ın konuşması sırasında, eşi Emine Erdoğan da yanında yer aldı. Erdoğan'ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

Töreni Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El Sani, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Jeenbekov, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Jose Mario Vaz, Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obıang, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed Farmajo, Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Abdel Aziz, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da izledi.

22 Devlet Başkanı'nın yanı sıra törene, birçok ülkeden devlet başkan yardımcıları, parlamento başkanları ve başbakanları ile 6 uluslararası örgütün temsilcisi de katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title