Haberler

Geleceğin Mühendislerinin Elektrikli Otomobili 'Ayvaz'da Son Aşamaya Gelindi

Geleceğin mühendislerinin elektrikli otomobili 'Ayvaz'da son aşamaya gelindi

Elektrikli otomobil saatte 90 kilometre hıza yükselebilecek

BOLU - Bolu'da, Abant İzzet Baysal Üniversitesi mühendislik bölümleri öğrencilerinin tasarladığı 'Ayvaz' isimli elektrikli otomobil test sürüşü için gün sayıyor. TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmaya katılacak olan 'Ayvaz' saatte 90 kilometre hıza yükselebilecek.

Edinilen bilgiye göre, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Makine ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nde okuyan, aralarında mezunların da olduğu 25 öğrenci, TÜBİTAK'ın 6- 12 Ağustos 2018 tarihinde Kocaeli Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilecek Alternatif Enerjili Araç Yarışları'na katılacakları elektromobili tamamlayabilmek için gece gündüz çalışmalarına devam ediyor.

Diğer arkadaşlarının aksine yaz tatillerini 'Ayvaz' ismini verdikleri ve yarışmaya katılacakları elektromobili bitirmek için harcayan öğrenciler, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin ilk kez katılacağı yarışmada tasarım ve mekanik aksamlarını tamamen kendi emekleriyle oluşturdukları elektromobilde son aşamaya geldiler.

Tasarladıkları elektromobile Köroğlu'ndan esinlenerek Ayvaz ismini verdiklerini belirten öğrenciler, elektromobilin şu an için yapılan testlere göre saatte 90 kilometre hıza ulaştığını ifade ettiler.

Projede yer alan Makine Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi Buket Atik, yaz boyunca tatillerinden feragat ederek çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, "Mekanik aksam olarak tamamen kendi elimizden çıkmış parçalar. Hazır alınmış herhangi birşey yok. Ağustos'un ilk haftası bir yarışma olacak. Yarışma, verimlilik esaslı bir yarışma. Bu nedenle aracımızda olabildiğince hafifliğe önem verdik. Teknik resimlerini ve imalatını kendimiz yaptık. 2 kişilik bir araç. Birazcık küçük ama günlük otomobillere yakın bir model tasarladık. Yine kendi tasarımımız üzerinde bir çalışma çıkardık. Kalıp üzerine cam elyaf, polyesterle kalıbımızı döktük. Yarışmada da bir çok ödüle talibiz" dedi.

"Hem yarışa hem günlük kullanıma uygun oldu"

Projede yer alan 25 öğrencinin ekip kaptanı Makine Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencisi Mehmet Ali Akalın, tasarladıkları elektromobil hakkında bilgiler vererek, "Projeye başlama sebebimiz, öğrencileri projelere alıştırmak, öğrencilerde proje bilgisini artırıp topluma yararlı bir insan haline getirmek. Ayvaz projesinde tamamiyle yerli yapım elektrikli araba tasarladık. Ayvaz, hem yarışa yönelik bir araç oldu hem de günlük kullanıma uygun bir araç oldu. Aracı az büyütürsek günlük kullanabiliriz, daha da küçültürsek tam bir yarış arabası elde edebiliriz. Aracımız TÜBİTAK'ta yarışlara katılacak. Yarışmalarda verimlilik esası gözönünde bulundurulacak. Biz de bu yarışta verimlilik konusunda değil ama görsellik, tanıtımı yaygınlaştırma gibi konularda ödüllere talibiz" ifadelerini kullandı.

"İş hayatına atılmadan önce tecrübe edinmiş olacağım"

Ayvaz elektromobil projesine 4'üncü sınıfta okurken dahil olan ve bu yıl Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan Mert Koban, mezun olmasına rağmen arkadaşlarından ayrılarak memleketi olan Kocaeli'ye gitmeyerek 25 kişilik ekibin içinde çalışmaya devam ediyor. Projeye katılma sebebinin kendisini geliştirmek olduğunu söyleyen Koban, "Bu projeyle hem okulumuz kendi adına bir tanıtım yapacak hem de bireysel anlamda iş hayatına atılmadan önce çok güzel bir tecrübe edinmiş olacağım. Bu nedenle bu projede olmaktan çok mutluyum. Ben Kocaeli'de oturuyorum. Kocaeli, sanayi kenti olduğu için iş olanağı açısından çok yüksek bir potansiyele sahip fakat bu projeyle beraber hem iş alanında kendime bir yer edinme açısından güzel bir tecrübe olacak hem de arkadaşlarım açısından da kendine alan yaratma potansiyeli olacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title