Haberler

Srebrenitsa Soykırımının 23. Yıl Dönümü

Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen anma törenine katılan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Dünya, Srebrenitsa'da yaşanan soykırıma seyirci kalmasaydı bugün Suriye, Filistin ve Myanmar'daki soykırımlar da yaşanmamış olacaktı." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının 23. yılında toprağa verilen 35 kurbanın Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze törenine, Türkiye'den Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve bazı milletvekilleri de katıldı.

Ak Parti Milletvekili Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa'da yaşananları "çok büyük bir acı" şeklinde niteleyerek, "Burada 23 yıldan bu yana dinmeyen bir gözyaşı var. Tahmin ediyorum ki bu acı hiç dinmeyecek. Güvenli bölge olarak ilan edilen, burada Birleşmiş Milletler (BM) askerlerine kendini teslim eden ve ellerindeki silahları teslim alınan 8 bin 372 Boşnak kardeşimizin büyük bir soykırıma maruz kaldığı bir yerdeyiz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, bugün toprağa verilen 35 kişinin içerisinde, öldürüldüğünde 16 yaşında olan bir çocuğun, altı aylık hamile olan bir kadının eşiyle katledilmiş bedenlerinin ve 71 yaşında öldürülen yaşlı bir Boşnak'ın da olduğunu vurguladı.

Srebrenitsa'nın "büyük bir canilik, vahşet ve soykırım" yaşadığını belirten Çavuşoğlu, "Esasen burada bu işi yapanlar ve faillerini biliyoruz. Bu failler bu suçları işlerken onları izleyenler var. Güvenli bölge olarak sığındıkları BM var. Bunlar hiçbir zaman unutulmayacak." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" ifadesinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bu ifade, insanların vicdanlarında neden yer eden ve günden güne insanların ve ülkelerin BM ve uluslararası diğer platformaları neden bu kadar sorgulamaya gittiklerinin açık bir göstergesidir." dedi.

"Srebrenitsa yaşanmasaydı Suriye, Filistin, Myanmar da yaşanmazdı"

Çavuşoğlu, dünya Srebrenitsa'da yaşananlara seyirci kalmasaydı bugün Suriye, Filistin ve Myanmar'daki soykırımların da yaşanmamış olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci Dünya Savaşı'nın ardından BM kuruldu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kaleme alındı. Burada insan hakları ve temel hak ve hürriyetler hepsi nazara alınarak detaylı yer buldu. Uluslararası platformun bugün düştüğü durum gerçekten karikatürize edilecek bir durum. Neden? Çünkü önce insan hakları, özgürlük, değerler ve savaş hukuku diyor, bunu putlaştırıyor ve elinde bir sopa olarak bunu diğer ülkelere kullanıyor. Müdahale etmesi gereken bir noktada ise kendi putunu kendisi yiyor."

Srebrenitsa'daki soykırımın "mutlaka unutturulmaması" gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bu insanlar önce toplu mezarlara gömüldü. Bir BM generalinin Sırplara 'Neler yaptığınızı görüyoruz' demesi üzerine bu defa o toplu mezarlar kepçelerle vücut bütünlüğüne saygı göstermeksizin gömüldü. Birinin kolu bir başka toplu mezarda birinin bacağı bir başka toplu mezarda. Bugün 35 cenazenin içerisinde dört toplu mezardan bulunan bir naaş da var. Bunu kelimelerle izahat etmek mümkün değil." dedi.

Törene katılan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da annesinin Sırbistan'ın Sancak bölgesinden geldiğini söyleyerek, "Türkiye'nin dünyanın neresinde olursa olsun zulmün karşısında duran bir politikası var. Bosna Hersek'te yapılan bu soykırım bizi daha da derinden etkiliyor çünkü burası bizim akraba topluluğumuz." diye konuştu.

Soykırımın 23'üncü yılında hala yakınlarının mezarına kavuşamayan çok sayıda kurban yakınının bulunduğunu belirten Yıldız, "26 yaşındayım ve dünyada pek çok acının bitmek istediği bir döneme denk geldim. Dünyada medeniyet argümanını kullanan ülkelerin sessiz kaldığı ve savunmasız insanları eli silahsız insanlara teslim ettikleri bir yerdeyiz." dedi.

Yıldız, Srebrenitsa'daki soykırımın unutturulmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Milletvekili Srebrenitsa Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title