Haberler

Terör Örgütü Nsu Davası Kararına Tepkiler

Almanya'nın Münih kentinde tamamlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında verilen karara ilişkin AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Almanya 3 milyon vatandaş için yuva veya vatan olacaksa o zaman aşırı sağcı terörist akımlardan bu vatandaşların korunması noktasında net güvence vermeli." dedi.

NSU terör örgütünün katlettiği Türklerin yakınları, avukatları ve bazı siyasi isimler Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinin bugün verdiği kararı değerlendirdi.

Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yeneroğlu, kararla Merkel'in sözünü verdiği "suçların tüm boyutlarıyla aydınlatılması" noktasında en ufak bir adım atılmadığını söyledi.

Yeneroğlu, "5 sanığın dışında örneğin 20 muhbirin federal savcılık tarafından belirtilen 500 isimle ilgili davada tanıklıkları söz konusu olmadı. NSU kompleksi aydınlatılmış değil. Tam tersi Türk toplumu ve kamuoyunun bunun üzerine çok daha fazla gitmesi lazım." diye konuştu.

Almanya'daki Türk toplumunun da dava sürecinde endişelerini devamlı dile getirdiğine işaret eden Yeneroğlu, "Almanya 3 milyon vatandaş için yuva veya vatan olacaksa o zaman aşırı sağcı terörist akımlardan da bu vatandaşların korunması noktasında devlet net güvence vermeli." diye konuştu.

Yeneroğlu, caydırıcı bir netice ile karşı karşıya olunmadığını ifade ederek, "Burada (duruşma salonunda) içerde olan birçok neonazinin ailelerin olduğu bir ortamda alkış tutması tam bir skandal." diye konuştu.

Müdahil avukatlardan Mehmet Daimagüler de kararı temelden yanlış olarak niteledi.

12 yıl ceza alması beklenen ancak 2 yıl 6 ay ceza alan ve bugün serbest kalan Andre E.'nin NSU kompleksinin içinde çok derinlerde aktif olduğunu belirten Daimagüler ancak mahkemenin bunu böyle görmediğini belirtti.

Daimagüler, Andre E.'nin serbest kalmasının neonazilere "sessiz kalmanın ödüllendirildiği" anlamında bir mesaj olduğunu vurguladı.

"Almanya hukuk devleti değil"

NSU tarafından 2000'de Nürnberg'te öldürülen Enver Şimşek'in kızı Semiha Şimşek ise bugünkü kararın kendilerini tatmin etmediğini dile getirerek, "Beklenen cezanın altında kaldı, bu durum bizi üzdü. Karar okunurken aileler hakkında hiçbir yorum yapılmadı ama sanıkların aile durumları çocukları dikkate alınarak karar verildi. Bizim yaşadıklarımız hiç dile getirilmedi. Böyle bir tavır beklemiyorduk. Böyle düşük bir ceza verilmesi bizi şaşırttı. Üzüldük." değerlendirmesinde bulundu.

Davanın burada kapanmadığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını kaydeden Şimşek, Türkiye'den de destek beklediklerinin altını çizerek, "Bizi yalnız bırakmasınlar. Almanlar Türkiye'yi eleştirip duruyorlar. Türkiye hakkında yorum yapmasınlar. Almanya hukuk devleti değil. Kendilerine baksınlar." ifadelerini kullandı.

Avukat Seda Şimşek de aşırı sağcılara kötü bir sinyal verildiğine dikkati çekerek, "Hayal kırıklığına uğradık. Bu kadar sene geldik gittik. Sanki hiçbir şey olmamış gibi oldu. Kararda ölenler ve müvekkiller hiç dile getirilmedi ama suçluların aile durumları bile kararda anlatıldı." diye konuştu.

Kassel'de öldürülen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat da bu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu söyledi.

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Sekreter Yardımcısı Ali Kızılkaya da verilen kararın kamu vicdanını sızlattığını dile getirdi. Davada birçok noktanın karanlıkta kaldığına işaret eden Kızılkaya, bunu gelecek için endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

Karar duruşması

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 5 yılı aşkın süredir devam eden davanın karar duruşmasında, NSU'nun işlediği cinayetlerde ve diğer suçlarda suç ortaklığı yapan ve terör örgütü üyesi olan Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi.

NSU terör örgütüne yardım ve yataklıktan suçlu bulunan Ralf Wohlleben'e 10, Andre Emminger'e 2,5 ve Holger G.'ye 3 yıl hapis cezası verildi.

Dava sürecinde suçunu itiraf eden Carsten S. gençlik yasalarına uyarınca 3 yıl hapisle cezalandırıldı.

Salonda izleyici olarak bulunan neonazilerin, savcılığın 12 yıl hapis cezası talep ettiği Andrea Emminger'in 2,5 yıla mahkum edilmesini alkışlaması, mahkeme heyetinin tepkisini çekti.

NSU Davası

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu yapmakla suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde 2013'ten bu yana görülen davada, NSU terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan Zschaepe, NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, aralarında NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanan Wohlleben, Emminger, Holger G. ve Carsten S. yargılandı.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Münih Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title