Haberler

Prof. Dr. Emre Alkin: Türkiye Adım Adım Nakitsiz Topluma Geçiyor

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, kağıt para saltanatının sonu olarak gördüğü nakitsiz toplumun yaygınlaşmasında kamuya, bankalara ve diğer finans kuruluşlarına görev düştüğünü söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, kağıt para saltanatının sonu olarak gördüğü nakitsiz toplumun yaygınlaşmasında kamuya, bankalara ve diğer finans kuruluşlarına görev düştüğünü söyledi. Alkin "Devlet tek başına bunu başaramaz, halk benimseyecek, bankalar ve finans kurumları bunu uygulayacak, diğer kuruluşlar bunu denetleyecek" dedi.

Ekonomistler günümüz gelişen dünyasında nakitin yerini kredi kartlarına bıraktığının tespitini yapıyor. Küresel piyasalarda işlemlerin çoğunun halen nakitle yapıldığı belertilse de bir çok ülkede nakit kullanımı gün geçtikçe azaldığı rakamlara yansıyor. Türkiye'nin nakitsiz topluma geçişteki durumunu Prof. Dr. Emre Alkin değerlendirdi.

Kağıt para saltanatının sonu olarak gördüğü nakitsiz toplumun yaygınlaşmasında kamuya, bankalara ve diğer finans kuruluşlarına da görev düştüğünü belirten Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin; "İlk defa devlete görev yükleyen bir anlayıştan, toplumun her kesimine her kurumuna görev yükleyen bir yere doğru gidiyoruz. Devlet tek başına bunu başaramaz, halk benimseyecek, bankalar ve finans kurumları bunu uygulayacak, diğer kuruluşlar bunu denetleyecek. Toplu halde bilinçli bir hareketle sosyal devlet kavramını  öne çıkaracak olan bir dijital dönüşümden bahsediyoruz. O yüzden herkese vazife düşüyor, sadece devlete değil. Fakat bununla alakalı kuralları tabii ki devlet koyacak" dedi.

Nakitsizliğin, suç gelirlerinin aklanması ve kara para ile mücadele anlamında da kısmi faydası olduğunu söyleyen Alkin, Türk halkının ödeme alışkanlığı göz önüne alındığında hızlı bir şekilde nakitsiz topluma adapte olabileceğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Suç şebekeleri artık sanal ortamdan da işlerini yürütüyor. Hatta kripto paralarla yolsuzluk, rüşvet operasyonları ve kanun dışı işlemler dönüyor. Bunların önlenebilmesi için devletin kripto paralara geçişi teşvik eden ama kurallarını düzenleyen bir hale gelmesi gerekir. Bunun önüne geçeceğimize hızlandırmalı ve destek vermeliyiz. Eskiler nakit para gibi elle tutulur bir güvence istiyordu ama bu durum "Z jenerasyonu" dediğimiz, anne karnından tabletle doğan nesille değişti. Gençler artık  akıllı telefon üzerinden daha önceden tanımlanmış kredi kartlarından ya da nakit kartları üzerinden işlemlerini gerçekleştiriyor. Dijital dönüşüm, yeni jenerasyon sayesinde Türkiye'de yerini alacak. Cepte para taşımak tabii ki bir güven fakat toplumun tüm kesimleri nakitsiz dolaşmaya alışacak."

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'deki işlemlerin yüzde 70'inin nakitten çıkmış olacağını belirten Alkin, geçiş sürecinde nakit kullanımını azaltmada devletin caydırıcı ya da önlem alıcıdan ziyade, imrendirici ve cesaret verici işlemlerin etkili olacağına da değindi ve "Kamuyla ilgili tüm alım satımlar veya kamuyla alakalı halkın yapacağı tüm işlemlerin artık nakit parayla değil elektronik yollu olması gerekiyor. Devlet bu işi özel sektörden daha hızlı geliştiriyor. E-devlet sitesi üzerinden her türlü işlemler yapılabiliyor. Özel sektör, devleti örnek alarak bu sisteme geçebilir" dedi.

(-GÖRÜNTÜ) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Emre Alkin Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title