Haberler

Kars'ta Geleneksel Gravyer ve Kaşar Festivali

Kars'ta 7. Geleneksel Gravyer ve Kaşar Festivali düzenlendi.

Merkeze bağlı Dikme köyünde Kars Dikme Köylüleri Derneğince düzenlenen festivalde yapılan yöresel kahvaltıda misafirlere Kars kaşarı ve üretimi Kars'ta gerçekleştirilen gravyer peynir ikram edildi.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, burada yaptığı konuşmada, festivalin 7'ncisinin düzenlendiğini anımsatarak, "Burada bu festivalin varlığı Kars'ımızın varlığıdır, Kars'ımızın tanıtımıdır." dedi.

Kars peynirlerinin Türkiye'de olduğu gibi dünyada da bilindiğine işaret eden Karaçanta, "Kaşarımız coğrafi işaretleme sisteminde yerini aldı ve dünya markası oldu. Tarım ve hayvancılıkta nasıl bir numaraysak peynircilikte de bir numarayız. Bugün Türkiye'de yaklaşık 300 çeşit peynirin varlığı bilinmektedir. Bunların 32'si bu bölgede yapılmaktadır." diye konuştu.

Kars Dikme Köylüleri Derneği Başkanı Aslan Öztürkler de köydeki geçmiş ve geleceği bir araya getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, "Amacımız buradaki üretimlerimizi Türkiye ve dünyada tanıtmaktır. Sadece köyümüzün değil, ilimizin de aynı şekilde tanıtımını sağlamaktır. Gurbettekilerin memleketimize gelmesini, bölgenin güzelliklerini göstermek ve katılımcıları kaynaştırmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Cheese Life Magazine Dergisi Editörü Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ise festivalin ana temasının peynir ve peynire bağlı kalarak kültürel gelişim olduğunu anlatarak, "Peynir buluşturuyor. Sadece ekonomik anlamda buluşturmuyor, aynı zamanda sosyal açıdan da bir kavşak noktası olarak karşımıza çıkıyor. Peynir bir ülkenin, bir bölgenin, kültürün parmak izlerini de taşıyan materyal üründür. Burada peynirin birleştirici, bütünleştirici gücünü görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Aşık Mürsel Sinan ile Aşık Selahattin Dündar'ın "peynir" atışmasıyla devam eden etkinlik, halay çekilmesiyle son buldu.

Programa 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Murtaza Karaçanta Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title