Haberler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, "Türk halkı, FETÖ'nün hala uzun dönem müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri'ni bir istihdam alanı ve menfur faaliyetleri için bir merkez olarak kullanmasından dolayı hayal kırıklığı içinde." dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde şehit düşenler için anma töreni düzenlendi.

Törene, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Elisabeth I. Millard, darbe girişimi sırasında darbecilerce derdest edilen Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın yanı sıra ABD'li yetkililer, yabancı misyon temsilcileri ve ABD'deki Türk vatandaşları katıldı.

15 Temmuz şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra darbe girişiminin yaşandığı gece ile ilgili video izletildi.

Törende, Anadolu Ajansının 15 Temmuz'a ilişkin fotoğrafları da sergilendi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz şehitlerini rahmet ve minnetle andı.

15 Temmuz gecesi Türkiye'nin demokratik kurumlarının daha önce benzeri görülmemiş bir saldırıya maruz kaldığını hatırlatan Kılıç, Silahlı Kuvvetler, polis teşkilatı ve Türk yargısının FETÖ'nün ana hedefi olduğuna dikkati çekti.

Kılıç, siyasi ve ideolojik farklılıklarını bir kenara bırakarak sokağa çıkan halkın, Cumhuriyet'in kazanımlarını, demokrasiyi, egemenliği ve anayasal düzeni kahramanca savunduğunu söyledi.

Türk demokrasisinin her zamankinden daha güçlü olduğu mesajını veren Kılıç, buna karşın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in halen ABD'de özgürce yaşadığını ve ABD başkentinden birkaç yüz kilometre ötesinde örgütü yönetmeye devam ettiğini belirtti.

Büyükelçi Kılıç, şöyle devam etti:

"Türk halkı, FETÖ'nün hala uzun dönem müttefikimiz ABD'yi bir istihdam alanı ve menfur faaliyetleri için bir merkez olarak kullanmasından dolayı hayal kırıklığı içinde. Kendine düşen kısımda, Türkiye FETÖ ve diğer terör örgütleri ile mücadele etmeye kararlıdır. Bu mücadelede müttefik ve ortaklarımızdan gerekli destek ve dayanışma bekliyoruz."

Türk-Amerikan toplumuna seslenen Kılıç, FETÖ'nün gerçek yüzünün Amerika'da daha iyi anlaşılması için örgütü Amerikan kamuoyuna anlatmayı sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

Serdar Kılıç, "FETÖ'nün ABD Kongresi, basını ve düşünce kuruluşları nezdinde ülkemiz aleyhinde yürütmekte olduğu mesnetsiz karalama kampanyalarına, birlik ve beraberlik içinde en güçlü şekilde karşı koymaya ve bu hain örgütün gerçek yüzünü ABD'li dostlarımıza her vesileyle anlatmaya devam etmenizi içtenlikle rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

-"TSK her zamankinden daha güçlü"

Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak da Türkiye'nin stratejik ve jeopolitik konumundan dolayı tarih boyunca sürekli sınamalara maruz kaldığını belirtti.

Söz konusu sınamalara karşı Türkiye'nin güçlü orduya sahip olduğunu söyleyen Çolak, "Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren terör örgütlerinin isimleri ve ideolojileri farklı olsa da hedefleri, kaynakları ve motivasyonları aynıdır. Ortak hedef Türkiye'yi zayıflatmaktır." dedi.

Çolak, yöntem itibarıyla farklı bir yol izlese de FETÖ'nün de diğer terör örgütleri ile aynı amaca hizmet ettiğinin altını çizdi.

FETÖ'nün Türk halkının dini duygularını sömürdüğüne dikkati çeken Çolak, örgütün başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere devletin her kademesinde örgütlenme ve nihayetinde devleti ele geçirme amacıyla hareket ettiğini vurguladı.

Darbe girişiminin "kısa süreli bir karmaşaya" neden olduğunu belirten Çolak, Türkiye'nin yıllara dayanan devlet geleneği, hükümeti ve halkının çabaları sayesinde darbenin akim bırakıldığını kaydetti.

Darbe girişiminde 249 kişinin şehit olduğunu, 2 binden fazla kişinin yaralandığını ve devletin kurumlarının ilk kez savaş uçaklarıyla bombalandığını hatırlatan Çolak, "Bu hain darbe girişiminin amacı, Türkiye'nin geleceğini kaotik bir atmosfere sürüklemekti." dedi.

Darbenin, halkın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, polis ve jandarmanın çabaları sayesinde püskürtüldüğüne işaret eden Çolak, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ mensuplarının temizlenmesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) her zamankinden daha güçlü hale gelmiştir." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Politika Güncel Haberler

title