Haberler

Koreler Arası Askeri İletişim Hattı Tamir Edildi

Kuzey Kore ile Güney Kore'nin batısında bulunan askeri iletişim hattı tamamen onarıldı.

Kuzey Kore ile Güney Kore'nin batısında bulunan askeri iletişim hattı tamamen onarıldı.

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında geçen ay düzenlenen ve uzun yıllar sonra ilk kez gerçekleştirilen askeri görüşmeler çerçevesinde faks ve telefon bağlantıları tamamen restore edildi.

Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, iki Kore'nin batısında yer alan bölgedeki askeri iletişim hattının yeniden kurulduğu belirtildi.

Adı açıklanmayan bir bakanlık yetkilisi, "Batı iletişim hattının, Panmunjom Deklarasyonu'nun uygulanmasına yönelik çabaların bir parçası olarak tamamen tamir edilmesi ve normal hale getirilmesi, her iki Kore'nin, gerilimi azaltma ve güven inşa etme çabalarına pratik olarak katkıda bulunacak." ifadelerini kullandı.

Güney Kore'nin, iletişim hattının tamir çalışmaları için Kuzey Kore'ye, fiberoptik kablo ve faks makineleri gibi gerekli ekipmanlar sağladığı kaydedildi.

Diğer yandan Güney ve Kuzey Kore arasındaki askeri gerginlik nedeniyle 2011'de kapatılan ve 2013'teki büyük bir yangınla tamamen kopan doğudaki hattın da yeniden kurulmasının planlandığı bildirildi.

Kuzey Kore'nin, 2016'da, Güney Kore'nin ortaklaşa işletilen Kaesong sanayi bölgesini kapatmasının ardından kestiği telefon hattı, iki ülke arasında başlayan diplomatik yakınlaşma neticesinde ocak ayı başında yeniden açılmıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 27 Nisan'da iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes köyünde bir araya gelmişti.

İki lider, tarihi zirve sonunda yayınladıkları ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığını belirtmişti.

Açıklamada, "İki lider 80 milyonluk Kore halkının ve tüm dünyanın önünde Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacağını ve yeni bir barış devrinin açıldığını resmen ilan eder." ifadeleri yer almıştı.

İki ülke saldırmazlık taahhütlerine bağlılıklarını teyit ederek birbirlerine karşı güç kullanmayacaklarını, karşılıklı silahsızlanmayla askeri gerilimleri sonlandırarak aralarında barışı pratik olarak tesis edeceklerini vurgulamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Cep Telefonu Güney Kore Kuzey Kore Kore Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title