Haberler

Suriyeli Çocuklara Şarkılı, Oyunlu Türkçe Dersi

ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin Türkçe'yi bilmeyen veya iyi konuşamayan çocukları için Avcılar'da bulunan Geçici Eğitim Merkezi'nde düzenlenen yaz kursunda önemli başarı elde edildi. Suriyeli çocuklar, şarkılar ve oyunlarla kısa sürede Türkçe'yi öğrendi.

TEOG'TA DA BAŞARILILAR

Atatürk Ortaokulu'nun müdürü Polat Ercan; 3 yıl önce aynı binada ilkokul ve ortaokul çağındaki Suriyeli çocuklara yönelik geçici eğitim merkezini açtıklarını, ilkokul yaşındaki öğrencileri kademeli olarak evlerine en yakın ilkokullara yönlendirdiklerini söyledi. Polat. "Ortaokul çağında olanları Türk öğrencilerimizle aynı sınıflara aldık. Türkçe bakımından geri durumdaki yaklaşık 150 öğrenciye yaz boyunca Türkçe öğretmenleriyle ders veriyoruz.  Türkçe bilmeyen öğrenci kalmadı gibi. Elimizde kalan son öğrencileri de kendi bünyemize katacağız ve geçici eğitim merkezleri kapatılacak. Suriyeli çocuklar, Türk öğrencilerle birlikte Türk müfredat eğitimine alınacak. İyi uyum sağladılar. Bu yıl ilk kez TEOG'a giren Suriyeli öğrenciler iyi puan aldı. Bölgede Türkçe bilmeyen yabancı bütün çocukları onları alıp eğitiyoruz" dedi.

MÜZİKLİ, OYUNLU TÜRKÇE EĞİTİMİ

Suriyeli çocuklara 2 aydan bu yana şarkı ve oyunlarla Türkçe'yi öğreten öğretmen Bahar Aydın, öğrencilerinin Türkçe'ye karşı olumlu bir tutum sergilediklerini anlattı. Aydın, "Beraber şarkılar söylüyoruz, resim etkinlikleri yapıyoruz. Oyunlar içerisinde Türkçe'yi öğreniyorlar. Yeni bir dil öğrenince biraz kendilerini tedirgin hissediyorlar ama daha sonra sınıfın eğlenceli ortamıyla şarkılarla oyunlarla motive oluyorlar. İlk defa geldikleri zaman sizi anlayamadıkları için tedirgin olabiliyorlar. Güler yüzle başlıyoruz. Müziğin evrensel olduğunu, bir dili öğrenmede çok etkili olduğunu düşünüyorum. Şarkılar, resim, görsellik, renkleri kullanmayı çok seviyorum. Çocuklar zaten gelişim dönemlerinde renklere çok ihtiyaç duyuyorlar. Renkli kalemlerle, şarkılarla, dramalarla çocuklar belli bir düzeye geldi. 1 aylık olan öğrenci şu anda 3-4 şarkı söyleyebilecek, kendisini tanıtabilecek durumda. Türkçe'ye ısınmış halde" diye konuştu.

"MİSYONUMUZU TAMAMLADIK"

Atatürk Ortaokulu Geçici Eğitim Merkezi'nden sorumlu Rahmi Çakar; Milli Eğitim Bakanlığı'nın AB Desteğinde çocuklara hızla Türkçe öğreterek Türk okullarına dağıtma projesi  kapsamında çalıştıklarını, Suriyeli 150'ye yakın öğrenciye Türkçe öğreterek yeni eğitim döneminde evlerine en yakın okula göndereceklerini söyledi. Çakar, '3 yıllık geçici eğitim merkezi, Türkçe kursu ile misyonunu tamamlıyor' dedikten sonra şöyle konuştu:

"Türkçesi yeterli olmayan Suriyeli çocukları yaz kurslarına dahil ettik. Haftanın 5 günü 09.00-14.00 arasında hızlandırılmış Türkçe eğitimi veriyor, eksikliklerini gideriyoruz. Eylül ayında okulda karşılaşabilecekleri Türk dili ile ilgili problemleri sorunları burada gideriyoruz, onları yeni eğitim dönemine hazırlıyoruz. Avcılar Milli Eğitim Müdür Emin Engin'in başkanlığında alınan  kararla Avcılar'daki iki geçici eğitim merkezi dilimizi bilmeyen çocuklara Türkçe öğreterek Türk eğitim sistemine entegrasyonlarını sağlayarak evine en yakın Türk okuluna bunları yönlendirmeyi hedeflenmişti. 3 yılda 2 bin 800'e yakın Suriyeli öğrenciyi bu merkezde eğiterek Türk okullarına yönlendirdik. Misyonumuzu tamamladık. Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu kararla geçici eğitim merkezleri önümüzdeki öğretim yılı itibariyle Türkiye genelinde komple kapatılmış olacak. Yeni okullarında Türk arkadaşlarıyla öğretmenleri ile hiçbir sorun yaşamadan eğitim hayatlarına devam edecekler.  Geçici eğitim merkezlerinin bir amacı da bu çocukları kayıt altına almaktı. Yani sokakta gezen, toplum için tehlike arz eden çocukları bizler kayıt altına aldık, onlara kimlik imkanları sunuldu. Artık Suriyeli hiçbir çocuk sokaklarda gezmiyor. Türk akranları gibi okullu oldular. Hem kendi ülkelerine hem oturdukları şu andaki Türkiye Cumhuriyeti'ne faydalı bireyler olmaları açısından faydalı olacağını düşünüyorum" - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avcılar Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title