Haberler

Sadr'dan "Muhalefette Kalma ve Sokağa Çıkma" Açıklaması

Irak'ta genel seçimlerin galibi Mukteda es-Sadr, hükümeti kurmak konusunda şartlarının yerine getirilmemesi halinde muhalefeti seçeceklerini belirtti.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, yeni hükümet, meclisin en büyük grubu ve başbakan için açıkladığı 40 şart yerine getirilmezse iktidardan uzak kalmayı tercih edeceklerini kaydederek, "Mezhepçilikten uzak halk ve siyasi muhalefet yolunu seçeceğiz." ifadesini kullandı.

Sokağa çıkma mesajı

Sadr, "vatanı hala seven" diye nitelendirdiği siyasi grupları da "Vatanı Kurtarma Koalisyonu" adını verdiği muhalefete katılmaya çağırdı.

Muhalefeti seçmenin yanı sıra tabanını sokağa çıkarma sinyali de veren Sadr, elle sayım sonuçlarının açıklanması için 15 gün süre verdi. Şii lider açıklamasında, "Süre bitince kimsenin göstericilere müdahalede bulunup zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Sadr'ın "ulusal şartname"si

Mukteda es-Sadr, yeni hükümet ve başbakanın seçilmesiyle ilgili geçen ay "ulusal şartname" adlı belge yayınlamıştı.

Hükümetin başına geçecek isimde aradığı şartları sıralayan Sadr, bu kişinin bağımsız, milletvekilliği ve çifte vatandaşlığı bulunmayan, milliyetçi ve partiler üstü bir isim olması gerektiğini ifade etmişti.

Partilerin bakanlıklar için bağımsız teknokratlardan oluşan 5 aday belirleme hakkı olduğunu hatırlatan Sadr, başbakanın bunlar arasından seçme ya da hiçbirini kabul etmeme yetkisini kullanmasını istemişti.

"Başbakan seçilecek kişi kendisini ikinci dönem aday göstermemeli." maddesinin yer aldığı şartnamede, "Başbakanlık Şiilere mahsus ise bu makam Araplar, Türkmenler, Feyli ve diğerlerine de ayrılmalı. Keza Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı da. En önemlisi bunun tek bir ırk ya da mezhebe indirgenmemesi." ifadelerine yer verilmişti.

Sadr ayrıca, Başbakan olacak kişinin dış güçlerin etkisinde kalmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu'nun 329 sandalyeli mecliste 54 sandalye elde ederek birinci olduğu bildirilmişti. Ancak hile iddiaları nedeniyle oyların yeniden elle sayılmasının ardından resmi sonuçlar hala açıklanmadı.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title