Haberler

Piyasada Yeteri Kadar Kurbanımız Var

Şarkışla ilçesinde kurulan kurban pazarında bayram öncesi sıkı pazarlıklar yaşanıyor.

İlçede kurulan canlı hayvan pazarında Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hareketlilikte arttı. Sivas'ın yanı sıra bölge illerden de yoğun ilgi gören pazarda, alıcı ile satıcılar arasında kurbanlıklar sıkı pazarlıklar sonrası satılıyor.

Pazarda, küçükbaşlar 700 lira, büyükbaşlar ise 8 bin liradan başlayan fiyatlardan alıcı buluyor.

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ın gerek tarımda gerekse hayvancılıkta Türkiye'de söz sahibi iller arasında yer aldığını söyledi.

Sivas'ın canlı hayvan varlığı bakımından Türkiye'de hatırı sayılır bir konumda olduğunu dile getiren Hastaoğlu, Kurban Bayramı öncesi hazırlıkların tamamlandığını ve hareketliliğin arttığını ifade etti.

Hastaoğlu, kurbanlık fiyatlarını üretici ve tüketicileri düşünerek belirlediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Borsa olarak üyelerimizle bir toplantı yaparak fiyat belirledik. Canlı ağırlık fiyatlarını, tosunda 22, damızlık vasfını kaybetmiş düvede 21, inekte 19, koyunda 18, erkek koyunda 21 lira olarak tespit ettik. Bunlar tavan fiyatlarıdır. Yem fiyatlarında gerçekten bir artış var. Kurban fiyatlarını açıklarken bunları da göz önüne alarak açıkladık. Kaba yem ve besi yemlerinde sıkıntılar devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönem bunların tedbiri alınabilirse fiyatlar sabitlenir."

Ülke genelinde kurbanlıkta bir sıkıntı yaşanmayacağına dikkati çeken Hastaoğlu, kentte yetiştirilen kurbanlıkların ülkenin değişik bölgelerinde satışa sunulduğunu belirterek, "Büyükbaş olarak 25 bin, küçükbaş olarak 53 bin kurbanlığımız var. Sevkıyatlar devam ettiği için net sayıyı bilemiyoruz. Büyükbaşlarımız ağırlıklı İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri'ye gidiyor. Küçükbaş hayvanlar ise Adana, Elazığ, Kayseri, Malatya, Niğde, Osmaniye, Kahramanmaraş ve çevremizdeki şehirlere gidiyor. Piyasada yeteri kadar kurbanımız mevcut, sıkıntı yok." şeklinde konuştu.

Kurbanlıkta damızlık uyarısı

Üreticilerden damızlık vasfını yitirmemiş hayvanları kurbanlık olarak satışa sunmamalarını isteyen ve vatandaşlardan da bu hayvanları almamalarını isteyen Hastaoğlu, "Çünkü bizim damızlık hayvana ihtiyacımız var. Dolayısıyla damızlık hayvanı satmamak ve almamak gerekir. Bu önemli bir konu ama damızlık vasfını kaybetmişse onun kesilmesinde herhangi bir mahsur yok." dedi.

Şarkışla canlı hayvan pazarında hayvanlarını satmaya çalışan besicilerden Nurettin Koç da hayvan fiyatlarında geçen yıla göre ciddi bir artış olmadığını, Kurban Bayramı yaklaştıkça satışların artacağından umutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kurban Bayramı Şarkışla Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title