Haberler

Eynif Ovası'nın Yılkı Atları Belgesele Konu Oldu

ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi Eynif Ovası'nda özgürce dolaşan, doğaseverlere unutulmaz görüntüler sunan yılkı atlarının bir belgeselin konusu olacağı bildirildi.

Ovada yaklaşık 50 sürü halinde yaşayan ve sayıları 800'ü bulan yılkı atları, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Doğada özgürce dolaşan yılkı atları, doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarına eşsiz güzellikte görüntüler sergiliyor.

Mahallede turist hareketliliği de sağlayan yılkı atları, Bilkent Üniversitesi İnsan Bilimleri ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Turan Görgü tarafından çekilecek belgesele de konu oldu.

Belgesel çalışmaları için ovaya gelen Görgü, "Altaylardan Anadolu'ya" adlı belgesel dizisinin 2'nci bölümünde yılkı atlarını işleyeceklerini ifade etti.

Ovada yaşayan atların kendine özgü bir yaşam biçimi, aile düzenlerinin olduğuna dikkati çeken Ali Turan Görgü, şöyle konuştu:

"Belgeselde bu atların kökenlerini, geçmişte hangi dönemde buraya geldiklerini, bırakıldıklarını ve nasıl çoğaldıklarını işleyeceğiz. Atlar hakkında yöre insanları ile konuştuk. Buradaki atlar, 'yöre insanının bıraktığı atların çoğalmasıyla mı oluştu, yoksa eski Türk kültüründe söz edilen 'ıdık' ya da 'idük' adı verilen bırakılmış, salıverilmiş kutsal atlar gibi bir özelliği var mı?' diye araştırma yapıyoruz. Belgesel yaklaşık 1,5 yıl sürecek. Bölgenin kültürel özellikleri ve atların biyolojik, toplumsal özelliklerini kapsayan uzun bir araştırma yapmamız gerekiyor."

Ormana Mahallesi'nde butik oteller işleten Tolga Özgüven ise ovanın 90 bin dönüm alandan oluştuğunu belirtti.

Atların tarihçesine ilişkin bilgi veren Özgüven, şunları söyledi:

"Osmanlı döneminde Eynif Ovası'nın tapusunu Ormana köyünün ağaları padişahtan istiyor. 7 tapu karşılığında Ormanalı gençler sipahi ocağına askere yazılıyorlar. Daha sonra Osmanlı dağıldıktan sonra atları ile birlikte köye dönüyorlar. Ancak atlar savaş atı olduğu için bütün gün koşmaya meyilliler. Köyde iri yarı kaslı atlar gerekiyor. Bu atların kendi işlerine yaramadığını gören köylüler doğaya salıyorlar. Bu atların soyu o günden bu güne geliyor."

Bölgede yapılan safarilerde turistlerin mutlaka birkaç sürüye denk geldiğine dikkati çeken Tolga Özgüven, "Bölgemizin turizmi açısından bu atlar çok önemli. Buraya fotoğraf meraklıları, ressamlar ve araştırmacılar geliyor. Geçen yıl 23 bin 500 kişiyi ağırladık. Atların doğada özgürce koşması, misafirlerimize çok enterasan geliyor." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Antalya İbradı Ormana Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title